30.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
Döner ve köftenin standardı değişti. Et dönerin içerdiği yağ oranı sınırı kütlece yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı sınırı ise kütlece yüzde 20’de aynı tutuldu. Kasaplar ve marketler gibi perakende işletmelerde köfte üretimi için günlük 10 kilogram olarak belirlenen kısıtlama da kaldırıldı. Gıda işletmelerine bu hükümlere uyum sağlayabilmeleri için 31 Aralık’a kadar süre tanındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği’ dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Köfte üretimindeki kısıtlamanın kaldırılmasıyla market ve kasaplar köfte ile tepsi kebabı gibi yöresel ürünleri günlük olarak üretip satışa sunabilecek. Tavuk kıymanın dondurulmuş olarak piyasaya sunulmasına, uygun teknik ve hijyenik şartların sağlanması şartıyla izin verilecek.
Etler karışıyor
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan karkas etleri birbirleriyle; kanatlı hayvan türlerinden elde edilen karkas etleri de birbirleriyle karıştırılabilecek.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, önceden et dönerde yağ oranının yüzde 20 olduğunu belirterek, “Yüzde 25 bir üst sınırdır. Döner işletmelerine bu üst sınırı uygulamamalarını tavsiye ediyorum. Yüzde 10 - 15 yağ oranı yeterli. Döner ustalarımız da bu işi iyi bilir” dedi.
Yalçındağ, düzenlemeyle ürün çeşitliliğinin de artacağını belirtti.
‘Tavuğu parçalayıp satalım’
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Taşyurt, köftede 10 kilo sınırının kalkmasının kasaplar için sevindirici olduğunu belirtti.
Kasap sucuğu ve parçalanmış tavuk konusunda da beklentileri olduğunu ileten Taşyurt, “Kasap sucuğunun en azından belli bir kilogramda yapılıp kasap tezgâhlarında satılması için izin bekliyoruz. Belirli markaların ön paketlenmiş tavuklarını kasaplar alıp parçalayıp satsın istiyoruz” diye konuştu.
Fermente sucuk pek anlaşılmadı
‘Fermente sucuk’ olarak adlandırılan ürünün adı, tüketici tarafından anlaşılamadığı gerekçesiyle tebliğde ‘sucuk’ olarak güncellendi.
Tuzlu pastırma!
Pastırma için tuz oranının üst limiti yüzde 7’den yüzde 10’a çıkarıldı. Tebliğ kapsamında yer alan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma, hazırlanmış et karışımları, mekanik ayrılmış kanatlı eti ve et ürünlerinin üretiminde, ‘ürün’ ismi ‘tür’ ismiyle birlikte ifade edilebilecek.
‘MAKE’ geliyor...
Türkiye’de et üretiminde kullanımına izin verilmeyen, mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etlerin (MAKE), kalsiyum limitleri çerçevesinde sadece ısıl işlem görmüş emülsifiye kanatlı eti ürünlerinde etikette belirtilmesi kaydıyla kullanılabilecek. MAKE’nin yurt içi üretimde de kullanılmasıyla ekonomik kaybın önüne geçilecek.
‘Çiğ dönere dikkat edin’
Bereket Döner CEO’su Muhammet Nezif Emek, “Döner gibi mekanik sıyrılmış etlerin kullanılmadığı ürünlere de kemikten gelebilecek kalsiyum hakkında bir değer belirlendi. Karkasın kemikten ayrılması esnasında kemikte kalan etin bıçakla alınırken ete bulaşan kalsiyumdan doğabilecek mağduriyetlerin önüne geçildi” ifadelerini kullandı.
Kanatlı karışık dönerin de yasal bir zemine kavuştuğunu dile getiren Emek şöyle konuştu:
“Çiğ dönerin hazırlanması ve piyasaya sürülmesi için tanınan 24 saatlik sürenin dönerin pişirilmeye başlamasından itibaren 12 saat ile sınırlanması olarak görünüyor. Bu maddenin kontrol edilebilmesi ve ölçülebilmesi zor görünüyor.”