Ekonomi BORÇ SİLMEYE ATEŞLİ TEPKİ

BORÇ SİLMEYE ATEŞLİ TEPKİ

22.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Denizbank CEO’su Ateş, CHP’nin seçim vaadini eleştirerek, “Siyasetçiler ‘kredi faizlerinin yüzde 80’ini sileceğiz’ diyor, biz mevduat faizini nasıl öderiz” dedi

BORÇ SİLMEYE ATEŞLİ TEPKİ

Seçime az bir süre kala seçim vaatlerine yönelik bir bankadan eleştiri geldi. Denizbank CEO’su Hakan Ateş, CHP’nin kredi borçlarının silinmesi yönündeki seçim vaadine karşı çıktı.

Haberin Devamı

Ateş, “Seçim öncesinde konuşmak istemiyorum ama, siyasetçiler diyor ki, ‘kredi faizlerinin yüzde 80’ini sileceğiz’. Biz mevduat faizini nasıl ödeyeceğiz? Bu nasıl bir sistem? Bankaların faiz gelir ve giderlerine kimse bakmıyor mu? Biz komisyon ödüyoruz. Kaynakların akılcı dağılımına aracılık ederek, kaynak fazlası ile kaynak eksiğini buluşturan bir kurumuz. Bu hala anlaşılmadı mı? Paranın zaman değerini herkesin çözmesi gerekli” dedi.
Vodafone’un düzenlediği CEO Club toplantısında konuşan Ateş, borcunu ödeyemeyenlerin yüzde 5’lik bir kesim olduğunu söylerken, geriye kalan ve borcunu ödeyen yüzde 95’in haksızlığa uğrayabileceğini aktardı.
5 milyon vatandaşın derdi
Bilindiği gibi CHP, 7 Haziran seçimleri öncesinde kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında faizlerin en az yüzde 80’inin silinmesini vaat etmiş, hatta CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin çeşitli bankaların yetkilileriyle görüştüğü ve çoğunun fikre sıcak baktığı ifade edilmişti.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce yaptığı açıklamada, “12 yılda kredi kartı borçları olanlar 128 milyar dolar bankalara faiz ödedi. Bu borçların yüzde 80 faizini sileceğiz. Ben ne yapacağım, varlık yönetim şirketlerini kaldıracağım, bankalara diyeceğim sen 19 milyarı 2 milyara almıyor musun, gel kardeşim ben faizin yüzde 80’ini sileceğim. Birisi çıksın bu doğru değil desin, tüm örneklerini gösteririm. Böylece 5 milyon vatandaşımı rahatlatacağım” demişti.
‘2016 daha iyi olacak’
Toplantıda bir araya gelen bankacılar, 2016 yılında Türkiye ve dünyada belirsizliklerin ortadan kalkacağına, 2015’e göre daha iyi bir yıl olacağına inandıklarını söyledi.
Bankacılar, özsermaye kârlılığının yüzde 11’lere indiğinin altını çizerek, sürdürülebilir büyüme için ise özsermaye kârlılığının yüzde 14 - 15 seviyelerine çıkması gerektiğini savundu.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2015’te yaşanan bazı durumların hesaba katılmadığını belirterek, “Mesela ikinci seçim sürprizdi. TL’de bu denli kayıp beklemiyorduk. Bu denli terör olayı beklemiyorduk. Ancak 2016’da, 2015’e nispeten belirsizlikler ortadan kalkacak. Seçim ortadan kalkacak. Fed’in ne yapıp yapmadığını göreceğiz. 2016’yı da daha pozitif bekliyoruz” dedi.
Aydın, gelecek yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyümesini ve bankacılık sektörü kârının yüzde 12 düzeyinde artmasını öngördüklerini belirtti.
Neden yük altına giriyorlar?
Aydın, kamu bankalarının 3. havalimanı dahil birçok projeye kredi verdiği, bu kaynağın nereden bulunduğuna yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:
“Aslında sorulması gereken, ‘Neden kamu bankaları bu yükün altına giriyor?’ yerine, 2001’de dükkanı dahi kapatamayan kamu bankalarında bugün ciddi rakamları nasıl bulup verebildiği... Salt mevduata dayalı olmadık, kaynağı çeşitlendirdikçe son derece likit hale gelebildik. İyi yönetişim ve kârlılık ana prensibimiz. Bu kamu bankalarının iyi yönetildiğini gösterir. Bunun temellerinin 2000’li yıllarda atıldığını da vurgulamak istiyorum.”

‘Kredi kartı sırf zarar’
Toplantıda konuşan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, kredi kartlarından alınan faiz ve komisyona ilişkin sorular üzerine, “Bankaları kredi kartlarından kârlılığı sıfır bile değil, çoğu zaman zarar ediliyor” dedi.
Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ise bankaların artık tüketimden ziyade yatırımları, üretimi destekleyen kredilere yönelmesi gerektiğini söyledi. Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu da “Şirketlerimiz de bankalarımız da faaliyetlerini tek bir ülkede sürdürmemeli, bunu dünya geneline yaymalı” yorumunu yaptı.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2016 için beklentilerinin daha iyi olduğunu belirtirken, artık daha pahalı borçlanılacağına da dikkat çekerek, “İhtiyatlı olmamız lazım” dedi. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise sürdürülebilirlik açısından bugünkü kârlılıkların düşük olduğunu vurguladı.

‘Öneren zaten bankacılar...’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Selin Sayek Böke, kendisine kredi faizlerinin silinmesine yönelik eleştiriler sorulunca şunları söyledi:
“Gönül isterdi ki Türkiye gerçek bir demokrasi olsun ve kimse siyasi risklerden dolayı tehdit edilmeyeceğinin garantisini hissetsin ki ben de konuştuğumuz bankaların ismini verebileyim ama mümkün değil. Ben bugün burada herhangi bir bankanın ismini zikretsem yarın onların vergi denetimine tabi olacağı ile ilgili tereddüt olmadığına eminim. Bu projeyi bize öneren zaten bankacılar. Birden fazla banka var.”
Yerli oto yorumu
AA’ya konuşan Böke yerli otomobille ilgili tartışmaların ise kasa ve renk üzerinden yapıldığını savunarak, “Hangi renkle, hangi kasayla çıktığı hakikaten çok önemsiz. Türkiye’nin teknolojide nasıl rekabet edeceğine kafa yormamız gerekiyor. Ülkemizin bunu yapma potansiyeli var” dedi.