Ekonomi BORSA İSTANBUL DERİNLİK KAZANMALI

BORSA İSTANBUL DERİNLİK KAZANMALI

17.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin merkezinde Borsa İstanbul var.

BORSA İSTANBUL DERİNLİK KAZANMALI

Bu amaçla Borsa İstanbul’un işbirlikleriyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olması planlanıyor. Borsadaki şirket sayısının artırılması ve piyasanın derinliğinin artırılması da hedefler arasında. Bu amaçla, 2023’te BIST’teki şirket sayısının 1.000’e ulaşması öngörülüyor. Öte yandan, yurtdışındaki şirketlerin de BIST’te halka açılması hedefleniyor. Bu amaçla ‘Listingİstanbul’ projesiyle yurtdışında tanıtım atağı başlamış durumda.
Hedefler büyük. Ancak BIST, şu anda gelişmiş ülke borsalarıyla rekabetten uzak. Türkiye’de şu anda en büyük 1.000 şirketin 128’i borsaya kote durumda. Bu oran oldukça düşük.

Büyük şirketler gelmeli
Piyasadaki derinliğin artması için öncelikle BIST’e büyük ve kârlı şirketlerin gelmesi gerekiyor. Ancak, o zaman kurumsal yatırımcı tabanı artar. Bu yıl Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı ile birlikte borsada toplam 10 şirketin halka arzı yapıldı. Böylece Borsa İstanbul’da halka açık şirket sayısı 421’e ulaştı. Bu yılki halka arzlar ağırlıkla Gelişen İşletmeler Piyasası’nda gerçekleştirildi. Şu anda birincil piyasada işlem görmek için 8, Gelişen İşletmeler Piyasası için ise 9 halka arz başvurusu var.
ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi büyük ölçekli şirketlerin halka arz için beklemede kalmasına yol açtı. Borsadaki şirket sayısı artmalı ancak, bu şirketler İSO 500’de yer alan büyük şirketler olmalı ki, yabancı yatırımcılar ve büyük fonlar yatırıma gelsin, piyasadaki işlem hacmi artsın.

Güven vermeli...
Öte yandan, piyasalara güven vermek de önemli. Milliyet finans yazarı Zeynep Aktaş’ın pazar günkü yazısında yer alan bilgilere göre, bu yılın ilk 9 ayında 95 aracı kurumun yaklaşık yarısı zarar etti. 52 kurum kâr ederken, 43 kurum zarar açıkladı. SPK geçtiğimiz aylarda aracı kurumların sermayelerini güçlendirmeleri konusunda bir teblig yayımlamıştı. Böylece, piyasada daha güçlü kurumlar faaliyet gösterecek ve mağduriyetler de azalacak. Piyasalara ilgiyi artırma konusunda öncelikler arasında güven ilk sıralarda yer almalı.

Emir kapasitesi artacak
Bu arada, Borsa İstanbul 2014 Ocak ayında yeni emir iletim sistemi Fix Protokol’e geçiyor. Phillip Capital Genel Müdürü Kerem Korur’a göre, bu yeni sistemle birlikte borsada emir işleme kapasitesi yüzde 50 artacak. “Borsa İstanbul’un emir işleme kapasitesi dünya ile uyumlu hale geldi” diyen Korur, BIST’teki teknolojik altyapının önemine değindi. Borsanın diğer finans merkezleriyle rekabet edebilmesi için teknolojik atılıma geçmesi gerekiyordu. Fix Protokolü’de bu adımlardan biri oldu.

Yazarlar