Ekonomi BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR

BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR

21.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolar kuru yılbaşında 1.90 seviyesinde iken 19 Ekim’de 1.79 seviyesine geriledi. Bu düşüşe rağmen borsadaki 43 şirketin piyasa değeri 1 milyar doların üzerine çıktı.

BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR

Şirketlerin değeri artarken endeks tarihi zirvelerine yükseldi. Fitch’in 8 Kasım’daki Türkiye toplantısı ve 6 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri ise piyasayı canlı tutmaya devam ediyor.
Öte yandan yabancı aracı kuruluşların raporlarında “Türkiye’nin uzun vadeli görünümü güçlü” vurgusu yapılırken Türk piyasasının pahalı olmadığına değiniliyor. Yüksek performansları ile dikkat çeken bankacılık hisseleri için ise “ağırlığı artır” tavsiyeleri veriliyor. ™irketlerin trendine bakıldığında bir süre daha ilgi görmeye devam edecekleri anlaşılıyor. Gelişmelere bakıldığındaysa borsada işlem gören 18 şirketin piyasa değerinin yılbaşından bu yana 1 milyar doların üzerinde arttığı görülüyor.
11 banka, 26 sanayi şirketi ve 6 holding milyar dolarlık şirketler liginde yer alıyor. Ülker Bisküvi, TSKB, Yazıcılar Holding, Türk Traktör, Aksa Enerji, Doğan Holding, Asya Katılım Bankası yılbaşından bu yana listeye eklenen yeni şirketler oldu. Küresel sarsıntıda Avrupa ve Amerika’da şirketler mevcut durumlarını korumaya çalışırken, Türk şirketlerinin piyasa değeri zirve seviyelerini zorluyor. Hikayesi olan Türkiye’ye yabancı yatırımcıların ilgisi yüksek. Borsa şirketlerinde alımlar sürüyor.

Haberin Devamı

Değeri artan 18 şirket
Yılbaşından bu yana 18 borsa şirketinin piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde artış gösterdi. Piyasa değeri en fazla artanlar ise bankalar oldu. İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, YKB ve Halk Bankası’nın piyasa değeri 4 milyar doların üzerinde artış gösterdi.
Ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların pozisyon aldığı sektörde yabancıların payı yüzde 61.17.Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesine odaklanan yabancılar Fitch’in kasım ayında yapacağı toplantıyı bekliyor.

Holdingler gözde
Piyasa değerlerindeki artışla dikkat çeken Koç Holding ve Sabancı Holding’in de atakta olduğu gözleniyor. Bu yıl içinde her iki holdingin de piyasa değeri 3.5 milyar doların üzerinde artış gösterdi. Analist listelerinde sık sık alım yönünde tavsiye edilen Koç Holding ve Sabancı Holding yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Her iki firma da yatırımlarına devam ediyor. Müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi, teknolojinin önemi holdinglerin yeni planlarında öne çıkıyor.

Haberin Devamı

SANAYİDE ÖNE ÇIKAN HİSSELER
Sanayi şirketleri içerisinde piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde artan firmaların ise değişik sektörlerde yer alan öncü şirketler olduğu görülüyor. Bu firmalarda da ortak yan yabancıların ağırlıklı pozisyon almış olmaları. Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek gıda sektöründe dikkat çeken borsa şirketleri. Turkcell, BİM, Enka İnşaat, Arçelik, Türk Hava Yolları, Koza Altın, Tofaş Oto. Fab. ve Emlak Konut GMYO ise piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde artan firmalar olarak dikkat çekiyor.

BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR

BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR

BORSADA MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET LİGİNİN 43 ÜYESİ VAR