Ekonomi BORSADA SANAYİ GÖZDE OLACAK

BORSADA SANAYİ GÖZDE OLACAK

25.12.2009 - 01:13 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın yüksek faiz indirimleri nedeniyle, 2009 bankaların yüksek kârlara imza attığı bir yıl oldu. Ekonomideki canlanmaya paralel olarak yeni yılda ise sanayi şirketlerinin gözde olması bekleniyor

BORSADA SANAYİ GÖZDE OLACAK

Piyasalar kazançlı bir yılı geride bırakırken yeni yıla ilişkin beklentiler de şekillenmeye başlıyor. Aracı kurumların önemli bir bölümü Türkiye’de dördüncü çeyrekten itibaren büyümenin yeniden başlamasını bekliyor. Bu paralelde, 2010’da borsada asıl hareketin sanayi şirketlerinde yaşanması beklenirken endeksteki yükselişin ise yüzde 10 - 20 arasında oluşacağı beklentisi hâkim.
Dün 51.500’e yaklaşan endeksin yılı 52 bin seviyelerinde tamamlaması bekleniyor. Yurtdışında olumlu gelişmeler olması durumunda 53 binler de imkan dahilinde görülüyor. Borsada asıl hareket sanayi hisselerinde olacak ancak 2010 yılında kârlarını özellikle esas faaliyetleriyle artırması beklenen mali sektör hisseleri yine endeksin sürükleyecisi olacak. 2010 yılına ilişkin tahminlerini açıklayan kurumlardan Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran, “2010 da kapasite kullanım oranlarının ve iç talebin artması bekleniyor. Yılın ikinci yarısına doğru operasyonel kârlılıklarda artacağından sanayi şirketlerini kısa dönemde daha ön planda tutuyoruz” dedi.

Erken seçim riski
Yılın en yüksek getirisine imza atan borsadaki büyük beklenti ise 2010 yılında halka arzlar ve şirket evliliklerinin yeniden artması. 2010 yılı beklentilerini dün bir basın toplantısıyla açıklayan Standart Ünlü Menkul Değerlerin İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mahmut Ünlü, birleşme ve satın alma alanında değeri 1 milyar doları aşan 20 proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bütçe dengelerindeki sapmaya dikkat çeken Ünlü şöyle konuştu: “AB ile süregelen konular, Kürt açılımının etkileri var. Bizim gibi bir ülke üst üste üç çeyrek büyümemeyi kaldıramaz, bundan dolayı erken seçim ihtimali masada.”
2010 yılında global ölçekte daha dalgalı bir seyir beklediklerini anlatan Ekinciler Menkul Genel Müdürü Alp Tekince ise, “2011’daki seçime ilişkin olarak kamu maliyesinde genişletici politikalara hız verilebilir” dedi.

Düzeltme yaşanabilir
2010’da Türkiye’nin dünyanın geri kalanından hızlı büyümesini beklediklerini anlatan Finansinvest’in Araştırma Müdürü Oğuz Büktel’in değerlendirmesi ise şöyle oldu:
“Ekonomik büyümenin başlaması enflasyonist baskıları güçlendirecek. Buna bağlı olarak Merkez Bankası’nın ikinci yarıda faiz artırımlarına başlamasını ve 200 baz puan artırmasını bekliyoruz. Daha zaman var ama genişleyici politikalardan çıkış sinyalleri gelmeye başladıkça, yılın ilk yarısında birkaç aya kadar uzayabilecek bir düzeltme süreci yaşanabilir. Bu süreç borsada düşüş şeklinde de, dar bir bant içinde yataya yakın bir hareket şeklinde de olabilir. Olası düzeltmenin Türk hisselerinde alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz.”

Dolar güçlü seyredecek
Euro bölgesindeki sorunlar ve 2010 yılında ilk faiz artırımını ABD’nin yapması beklendiğinden doların 2010 yılında daha güçlü bir seyir izlemesi bekleniyor. Yurtiçi piyasada ise Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısında artırım yapması bekleniyor. Ekonomistlerin bir bölümü faizlerin 2010’da yüzde 10.5 seviyelerini görmesini beklerken aksine 9 seviyesine inmesini bekleyenlerde var.

Haberin Devamı

BORSADA SANAYİ GÖZDE OLACAK

BORSADA SANAYİ GÖZDE OLACAK