Ekonomi BORSADA SİGORTA HİSSELERİ UÇUYOR

BORSADA SİGORTA HİSSELERİ UÇUYOR

25.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İMKB endeksi son dönemde rekor üstüne rekor kırarkan sigorta hisselerinin primi endeksi geçti. Bireysel emeklilikte yeni düzenlemeler ve sektöre yönelik olumlu beklentilerle hisseler yükselişte

BORSADA SİGORTA HİSSELERİ UÇUYOR

İstanbul Borsası banka hisseleri öncülüğünde 86 binleri aşarak tarihi seviyelerinde işlem görürken sigorta hisseleri de primleriyle dikkat çekiyor. Sektöre yönelik beklentiler hisseleri yukarı taşıyor.
Borsadaki sigorta hisselerine bakıldığında Aviva Sigorta yılbaşından bu yana yüzde 38.8, Anadolu Emeklilik ise yüzde 30.1 primle en dikkat çeken hisseler oldu. Son dönemde satışıyla gündemde olan Yapı Kredi Sigorta ise yüzde 15’i aşan oranda yükseldi. Yapı Kredi Sigorta geçen yıl yüzde 76 primle sigorta şirketleri içinde en iyi performansı gösteren şirket oldu.

Yabancıların ilgi odağı
Analistlere göre, son yıllarda büyüme potansiyeli nedeniyle yabancıların ilgi odağı olan sektör, satın almalarla bu yıl yine gündemde olacak. Bireysel emeklilik sistemine yönelik yapılan yeni düzenlemeler, borsadaki tek emeklilik şirketi Anadolu Hayat Emeklilik’e olumlu yansıdı. Sigorta sektörüne yönelik yeni düzenleme beklentileri, sorumluluk sigortalarının daha yaygınlaşacak olması, hayat sigortalarının tekrar canlanacağı hedefi sektöre ilgiyi artırıyor.

Geçen yıl Aviva PLC, Türkiye’deki iştiraki Aviva Sigorta ile ilgili stratejik seçenekleri inceleyeceğini açıklamıştı. Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’in de satışı gündemde. Yapı Kredi Sigorta ile Japon Dai-Ichi, Sompo Japan, Allianz ve Zurich Group’un ilgilendiği söylentileri bulunuyor. Öte yandan, şu anda sektörde faaliyet gösteren birçok şirkette pazar paylarını artırmak için fırsatlara baktığını her fırsatta dile getiriyor. Bütün bu gelişmeler hisselere yansıyor.

Haberin Devamı

BES’te fon tutarı 20.9 milyar TL oldu

Türkiye’de kişi başı ortalama sigorta primi 140 dolar seviyesinde. AB ülkelerinde ise bu rakam 2.700 dolarda bulunuyor. Bu rakamlar, sektörün daha da büyüyeceğini gösteriyor. Öte yandan, sigorta sektöründe 2023 yılında 63 milyar TL’lik prim üretimi, bireysel emeklilik sisteminde ise 250-300 milyar TL’lik bir fon oluşması öngörülüyor.
Bu arada, bireysel emeklilik sistemine (BES) yönelik yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla sektöre ilgi artmış durumda. 18 Ocak itibariyle sektördeki fon tutarı 20.9 milyar TL’yi, katılımcı sayısı ise 3 milyon 176 bini aştı.

Sektör 11 ayda yüzde 17 büyüdü

Sigorta Şirketleri Birliği (TSB) verilerine göre, 2012 Kasım ayı itibariyle sektördeki toplam prim üretimi yüzde 15 artışla 17.4 milyar TL’ye ulaştı.
Sektörde prim üretimi büyürken, kârlılıklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu nedenle şirketlerin bu yıl kâra odaklanması bekleniyor. Sektörün en büyük problemi trafik sigortalarındaki zarar. Bunun etkisiyle geçtiğimiz günlerde bir fiyat düzenlemesine gidildi. Sektör, trafikte geçen yılın ilk 9 ayında 652 milyon TL zarar açıklamıştı.