Ekonomi BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

03.10.2010 - 00:42 | Son Güncellenme:

Borsa yeni zirvelere sanayi ve hizmet sektörü ile çıktı. Borsadaki hızlı tırmanışta bazı hisseler güneşi hiç görmedi. Endeks yükselirken kaybettirdiler. Sıra bu hisselere gelebilir

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

Borsa endeksi rekor üzerine rekor kırarken yeni zirveler oluşuyor. Endeks bazında son 3 aydaki getiriye bakıldığında yaklaşık yüzde 18.98 oranında bir prim var. Endeks 54.534 seviyelerinden 66.000 seviyesine ulaştı. Yüzde 18 endeks bazında getiri önemli bir oran. Aynı dönemde dolar 1.58 seviyesinden 1.44’lere geriledi.
Euro ise 1.97 seviyesinden ancak 1.98’e çıkabildi. Faiz yüzde 8-8.5 aralığında gezindi. Faiz ve döviz ile karşılaştırıldığında son 3 ayda endeksin getirisi tartışmasız çok yukarılarda. Döviz kurlarında o tarihlerden bu yana oluşan gerilemeyi dikkate aldığımızda durum daha net görülüyor.
Bununla birlikte bir de doğru hisse seçimi yapıldıysa endeksteki getirinin çok daha üzerinde bir prime ulaşıldı. Ancak endekste son aylarda yaşanan çıkışın genel bir çıkış hareketi olmadığı ve seçici bir hareket yaşandığı da bilinen bir gerçek. Bu açıdan her zaman olduğu gibi hisse seçiminin önemi ortaya çıkıyor. Doğru hissede olanlar önemli kazançlar elde ederken bazı hisseler bu çıkışa ayak uyduramadı.

Spor endeksi primli
Çıkış hareketi veya çıkış rüzgârı onlara ulaşmadı. Güneş bazı hisselere hiç vurmadı, gölgede kaldılar. Dolayısıyla yatırımcılarını üzdüler. Endeks rekorlar kırarken zarardan çıkamamış olmak can sıkıcı bir durum olsa gerek. Bu haftaki çalışmayı bu hisselere ayırdık. Öyle hisseler var ki, temel veriler açısından sorunlu görülmemesine rağmen çıkışa katılmamış hatta fiyatları gerilemiş.
Sektörler açısından durumu değerlendirdiğimizde ise spor endeksi son 3 ayda en çok prim yapan sektör. Onu ulaştırma sektörü izliyor. Ama asıl metal ana sanayi dikkat çekiyor. Ereğli Demir Çelik’in son aylarda gösterdiği performansı dikkate aldığımızda metal ana sanayinin sektör olarak ilk sıralarda yer alması doğal. Turizm, ticaret, bilişim ve tekstil ise primsiz ya da düşük primli sektörler arasında. Bundan sonrası için düşük primli sektörleri yakından izlemek gerekiyor.
Hisse tarafında da yine primli hisselerden çok primsiz kalmış hatta değer kaybına uğramış hisseler bundan sonra daha yakından izlenecek. Endeks ve lokomotif hisseler veya endekse duyarlı hisseler belli bir prime ulaştığına göre piyasa bir süre sonra primsiz kalmış temel veriler açısından sorunsuz ve ortaklık yapısı güçlü firma arayışına girebilir.
Bu açıdan primsiz hisselere yöneliş başladığında veya para girişi görüldüğünde bu hisseleri daha yakından değerlendirmek gerekebilir. Şu vurguyu da önemle yapmak gerekir. “Ucuz etin yahnisi” hesabı her primsiz hisse mutlaka prim yapacak diye bir kural yok. Bizim dikkat çekmek istediğimiz daha çok primsiz kalıp temel verileri ve ortaklık yapıları uygun hisseler.

Haberin Devamı

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

AÇIKLANACAK VERİLER
04 Ekim 2010 Pazartesi
10:00 Türkiye TÜFE, Eylül.(Bk.0,9%)
10:00 Türkiye ÜFE,Eylül.(Bk.0,7%)
17:00 ABD fabrika siparişleri, Ağustos.(Bk. -0,3%)
17:00 ABD bekleyen konut satışları, Ağustos.(Bk.3,5%)
05 Ekim 2010 Salı
Japonya BOJ faiz kararı (Bk.0,1%)
10:58 AB Hizmet sektörü PMI Endeksi, Eylül.
17:00 ABD hizmet sektörü ISM Endeksi Eylül.(Bk.52,1)
06 Ekim 2010 Çarşamba
12:00 AB GSYİH-revizyon 2Ç (Bk.1,0%)
13:00 Almanya fabrika siparişleri Ağustos.(Bk.0,8%)
14:00 ABD MBA Mortgage başvuruları
15:15 ABD ADP istihdam raporu, Eylül.(Bk.23 Bin)
07 Ekim 2010 Perşembe
11:30 İngiltere sanayi üretimi Ağustos.(Bk.0,3%)
14:00 İngiltere MB faiz kararı (Bk.0,5%)
14:45 AB Avrupa MB faiz kararı (Bk.1,0%)
15:30 ABD haftalık işsizlik başvuruları
16:30 Türkiye MB beklenti anketi, I Ekim.
22:00 ABD Tüketici kredileri 2Ç(Bk. -3 Mlr $)
08 Ekim 2010 Cuma
10:00 Türkiye sanayi üretimi, Ağustos.
15:30 ABD tarım dışı istihdam, Eylül.(Bk.5 Bin)
15:30 ABD işsizlik oranı, Eylül.(Bk.9,7%)

Haberin Devamı

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BORSADA ‘ABC’Lİ DÖNEM İZLENECEK
Borsada yeni dönem başladı. A, B, C olarak gruplandırılması ve farklı işlem esaslarına tabi tutulmasına ilişkin yeni düzenlemeler 1 Ekim 2010’dan itibaren uygulanmaya alındı. Yatırımcının en fazla merak ettiği konu, C grubuna alınan hisselerde işlemlerde ciddi bir değişiklik olup olmayacağı meselesi.
SPK A,B C sınıflandırmasıyla ilgili geçtiğimiz ağustos ayında çerçeveyi çizmişti. Bu çerçeveye göre, başta Gözaltı Pazarı’nda işlem gören hisseler olmak üzere, fiili dolaşımdaki pay sayısı 250 binin altında olan şirketler ile borsa fiyatı birim pay değerinin 2 katından fazla olan yatırım ortaklıkları C listesine alındı. Ancak yatırım ortaklarında piyasa yapıcısının olması halinde tek fiyat sistemi yerine piyasa yapıcılı sürekli müzayede sisteminde işlem görebilme imkânı bulunuyor.
Öte yandan halka açık piyasa değeri 10 Milyon TL’nin ve dolaşımdaki pay sayısı 10 milyon adetin altında olan şirketler ile halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 5’in altında olan şirketlerin payları B listesi kapsamında değerlendiriliyor. SPK’nın yaptığı gruplamadaki temel gaye işlem hacmi sığ ve likiditesi düşük olan hisselerde kolayca gerçekleştirilme olasılığı olan manipülatif işlemleri engelleyebilmek. Bu amaçla da C grubunda yer alan hisselerde kredili işlem ve açığa satışa izin verilmiyor. Bu hisselerde sürekli müzayede değil, tek fiyat sistemi uygulanıyor. Ayrıca, C grubundaki hisselerde veri yayın ekranlarından bekleyen emirlerde derinlik bilgileri tek satır olarak görünmekte.
B grubu hisseler ise bir tür ara hisseler olarak değerlendirilebilir. Bu hisselerin de C grubu kadar olmasa da işlem hacimleri ve fiili dolaşımdaki payları düşük. Bu itibarla manipülatif işlemlere konu olma riski nedeniyle yatırımcılar uyarılmak istenmekte. Bu grup hisselerde de kredili işlem ve açığa satış söz konusu değil. Yine bu hisselerde bekleyen emirlerde derinlik bilgileri tek satır olarak gösteriliyor. Ancak hisse senedinde piyasa yapıcısının bulunması durumunda bu derinlik 5 kademeye kadar artabilecek. Tüm bu önlemlerle yatırımcıların korunması hedeflenirken benzer uygulamanın Avrupa piyasalarında da olduğu belirtilmekte.

Haberin Devamı

DIŞ PİYASALAR
Çıkış hareketleri ivme kaybediyor

Dış piyasalarda olumlu hava korunmakla birlikte iyimserlik yerini biraz daha temkinli harekete bıraktı. Euro Bölgesi’nde İspanya, İrlanda ve Portekiz mali açıdan sorunlu. Sorunlu ülkelere yönelik sıkıntıların tekrar öne çıkması ve Moodys’in İspanya’nın notunu düşürmesi, euro/dolar paritesi ve buna bağlı olarak altının rekor tazelemeleri, ABD ekonomik verileri piyasaların yakından izlediği gelişmeler oldu.
ABD istihdam verilerinin beklentilerden olumlu çıkması olumlu algılandı. Kâr satış denemelerine rağmen piyasalardaki iyimserlik sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satışların görüldüğü daha temkinli bir piyasa görebiliriz.

Haberin Devamı

AMERİKA
Çıkış hareketi sürüyor

Kısa dönemli çıkış hareketi sürmekle birlikte ivme kaybı görülüyor. Çıkışın devamı için 10.600 seviyesindeki destek güçlenmeli. Haftayı 10.829 seviyesinden tamamladı. Dirençler 10.950-11.000 ve 11.300 seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BREZİLYA
Yükseliş trendinde

Kısa dönemli çıkış sürüyor. Dirençler 69.700 ve 71.000-72.000 seviyelerinde görülürken destekler 68.000-67.800 olarak görülüyor. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Bu seviyenin altında satışların devamı beklenebilir.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

JAPONYA
Satış baskısında

Düşüş trendinin kırılmasıyla başlayan çıkış hareketi güç kazanamadı ve satışla karşılaştı. İlk dirençler 9.600-9.700 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 9.700 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 9.800 ve 10.250’de. Destekler 9.300 ve 9.100 seviyelerinde.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

ALMANYA
Sıkışma devam ediyor

Gelen kâr satışlarının karşılanması ve çıkış için direnç seviyelerinin geçilememesi sonucu dar bantta hareket sürüyor. İlk ciddi dirençler 6.300-6.380 seviyelerinde. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Destekler ise 6.100-6.050 ve 5.900 seviyelerinde.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

İyimserlik sürüyor
Piyasalarda kâr satışlarına rağmen iyimserlik sürüyor. Ancak yeni zirveler deneyen endeks ile birlikte daha temkinli bir hareket görülmeye başladı. Yukarı çıkışların ivme kaybetmesi ve kâr satışlarının sıklaşması piyasalardaki yorgunluğu gösteren önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
Gelen satışların derinlik kazanmadan düzeltme ve kâr satışı boyutunda kalması çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu gösteriyor. Ancak endeksin çıkışta zorlanması “Çıkamayan borsa düşer” anlayışını getirir mi?
Önümüzdeki günlerde bu sorunun cevabını göreceğiz. Döviz ve faiz oranlarındaki düşüş hisse senetlerindeki hareketi destekler görünümde. Teknik göstergelerdeki yorgunluk ve olumlu fiyatlama sonrası yeni satın alınacak beklenti eksikliğiyle piyasaların ciddi bir kar realizasyonu yapmadan bu seviyelere gelmiş olması ister istemez temkinli bir yaklaşımı da beraberinde getiriyor.

BORSA
Direnç bölgesinde

Kâr satışlarına rağmen çıkış trendi sürüyor. İlk önemli dirençler 66.200-66.500’de bulunurken bu seviyelere hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 68.000’de. Destek ise 65.000’de. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 65.000 seviyesinin altına salınım olması durumunda kâr satışlarının devamı gelebilir. Sonraki destekler 64.000 ve 63.300 seviyelerinde.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ


DÖVİZ
Düşüş eğiliminde

Döviz kurlarında bir süredir devam eden yatay hareket yerini düşüşe bıraktı. Portföy girişleri, euro/dolar paritesindeki yükseliş ve piyasalardaki iyimserlik döviz kurlarında özellikle dolar kurunda düşüşü de beraberinde getirdi. Dolar/TL paritesinde ilk önemli destek 1.44 TL seviyesinde bulunuyor. Olası tepki hareketinin dirençleri 1.490-1.50’de.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

FAİZ
8.00 seviyesi önemli

Piyasalardaki olumlu havanın etkisi faizler üzerinde de görülüyor. 8.00 seviyesi önemli. Bu seviyenin altında düşüşün devamı beklenebilir. Sonra takip edilecek seviye yüzde 7.90.
Yukarı yönlü hareketlenmelerde destekler ise 8.10 ve 8.20 seviyelerinde. Bir sonraki seviye ise 8.45’de bulunuyor.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ

ALTIN
Kâr satışlarına dikkat

ABD dolarının değer kaybı altın fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor. İlk direnç 1.315-1.330 seviyesinde görülüyor. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki direnç 1.350 seviyesinde. Destekler ise 1.300 ve 1.280 seviyelerinde. 1.280 seviyesinin üzerinde çıkış trendinin devamı beklenebilir.

BORSADA SON HAREKETİN HİSSELERİ