Ekonomi Brent petrol fiyatlarında sert düşüş! 22 Haziran Brent petrol varil fiyatı kaç dolar oldu?

Brent petrol fiyatlarında sert düşüş! 22 Haziran Brent petrol varil fiyatı kaç dolar oldu?

22.06.2022 - 09:36 | Son Güncellenme:

Brent petrol fiyatları sert düşüş yaşamaya devam ediyor. ABD başta olmak üzere birçok ülkeni sıkı para politikası uygulama kararları doğrultusunda faiz arttırımına gitmesi dünya genelinde resesyon endişelerine neden olurken Petrol fiyatlarıda ekonomide yaşanacak durgunluk beklentisi nedeniyle geçtiğimiz hafta Cuma günü 112 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Yeni haftaya yükseliş trendinde başlayan Brent petrol 114-116 dolar bandında işlem görüyordu. Yeniden düşüşe geçen Brent petrol 110 dolar seviyesine kadar çekildi.

Brent petrol fiyatlarında sert düşüş 22 Haziran Brent petrol varil fiyatı kaç dolar oldu

Brent petrol fiyatları ne kadar sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED'in sert faiz artışı ve dünyadaki birçok ülkenin sıkı para politikaı uygulama kararlarını hayata geçirmesiyle birlikte ülkelerin büyüme beklentisinde düşüşlerin yaşanması ve ekonomide resesyon yaşanması endişesi ile Uluslararası Petrol fiyatları 112 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Yeni haftaya 114-116 dolar bandında devam eden Brent petrol yeniden düşüşe geçti ve 110 dolar seviyesine kadar geriledi. 120 dolar seviyesinden 110 dolar seviyesine kadar çekilen brent petrol fiyatında yaşanan düşüşün ardından benzin ve motorin fiyatlarında düşüş beklentisi oluştu.

Haberin Devamı

BRENT PETROL FİYATI NE KADAR?

Brent Petrol küresel piyasalarda 110,19 dolar seviyesinde işlem görüyor.

BRENT PETROL NEDİR?

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

BİR VARİL BRENT PETROL'DEN NE KADAR YAKIT ÇIKARILIR?

SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre).

Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.

Bütün ham petroller eş değerde değildir.

GALON NEDİR KAÇ LİTRE EDER?

Galon, başta Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika olmak üzere bazı ülkelerde kullanılan bir hacim ölçü birimi. İngiltere kökenli bir birim olan galonun birkaç farklı ölçüsü vardır. Başlıca galon dönüşümleri şu şekildedir:

1 İngiliz galonu = 1,20095 ABD (sıvı) galonu
1 ABD (sıvı) galonu = 0,832674 İngiliz galonu

İngiliz galonu

İmparatorluk galonu olarak da bilinir. "Sıvı" ve "kuru" ayrımı yoktur.

1 galon = 4,54609 litre

ABD galonu

kuru galon = 268,8025 inç3 = 4,40488377086 litre

sıvı galon = 231 inç3 = 3,785411784 litre