Ekonomi Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

04.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin AB’den çıkış süreci, yaşanan itirazlarla tehlikeli bir noktaya sürüklenirken buna ilk tepkiyi otomotiv verdi. Nissan, yeni X-Trail modelini İngiltere’de üretmekten vazgeçti

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış (Brexit) için düzenlediği referandumun ardından, bu sürecin başlangıcı için hazırlıklarını yapan İngiltere, bu konuda sancılar yaşıyor. Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı ve Brexit koşullarını içeren anlaşmayı parlamentodan geçirememesi üzerine, yeni seçenekler üzerine yoğunlaşılırken, Birlik ile hiçbir anlaşmaya varılmadan sürecin devam etmesi, yani “anlaşmasız Brexit” de gündeme geldi. İşte bu tehlikeye ilk tepki veren de, uzun süredir İngiliz siyasileri uyaran otomotiv sektörü oldu.

Haberin Devamı

Sürecin neredeyse başından bu yana “anlaşmasız Brexit’in tehlike olacağı”nı söyleyen ve AB ile “Türkiye benzeri bir Gümrük Birliği yapılması gerektiği”ni savunan İngiliz otomotiv sektörü, sonuç alınamaması ve belirsizliğin artması üzerine “yatırımlarının frenine” bastı. İngiltere’de uzun yıllardır üretim yapan Japon devi Nissan, yeni nesil X-Trail modelini İngiltere’de üretmekten vazgeçtiğini açıklayarak, ülke gündemini sarstı. Son dönemde yönetimsel anlamda krizler de yaşayan Nissan, belirsizlik nedeniyle üretim planlarını yeniden gözden geçirdiğini ve bu modelin Avrupa için üretimini da Japonya’daki tesiste gerçekleştireceğini bildirdi.

Nissan, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde karar aldığı referandumdan birkaç ay sonra yaptığı açıklamada, yeni nesil X-Trail modelini Sunderland tesislerinde üretmeye karar verdiğini bildirmiş, bu da Brexit yanlıları tarafından “destek” olarak algılanmıştı. Nissan üretim tesislerinin bulunduğu Sunderland, yüzde 60 oranında “Brexit lehinde” oy kullanmıştı.

Haberin Devamı

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

Diğerleri beklemede

Bu ülkede bulunan diğer Japon üreteci Honda ise, Mart ayında anlaşmasız Brexit olması durumunda karşılaşılabilecek tedarik sıkıntılarına karşılık yedek parça stoklarını yeniden gözden geçirmeye ve gerekirse ihraç edeceği araçların üretimini öne almayı düşünüyor. Firmadan yapılan açıklamada, Civic Hatchback üretimi ve ihracatının aksamaya uğramaması açısından hazırlıklar yapıldığı, bunlar arasında dış pazarlar için üretimlerin öne alınmasının da bulunduğu belirtildi. Honda, daha önce de anlaşmasız Brexit nedeniyle sınırlarda yaşanabilecek kaostan etkilenmemek amacıyla Nisan ayında buradaki üretimine kısa bir ara verebileceğini bildirmişti. Japon üretici, İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinde meydana gelecek ekstra vergi artışlarını karşılamasının zor olduğunu da belirtmişti.

Brexit sürecindeki belirsizliğin, geçen yıl İngiltere’ye otomotiv yatırımlarının yüzde 46 düşmesine neden olduğu belirtiliyor. Zira belirsizlik, İngiliz pazarındaki satışları da düşürdü.

Ailenin arazi otomobili

Haberin Devamı

Lüks otomobil üreticisi Volvo Cars’ın en son yeniliği olan V60 Cross Country, 2019 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak. Bir aile otomobili olan V60’in araziye uygun versiyonu olarak da nitelenebilecek V60 Cross Country, farklı olarak aracın off-road yeteneğini artıran, özel geliştirilmiş bir Cross Country şasi ve süspansiyona sahip. V60 Cross Country’nin yerden yüksekliği, bu sayede standart V60’a göre 75 mm. daha fazla. Yeni V60 Cross Country’de dört tekerlekten çekiş özelliğinin yanı sıra “Tepe İniş Kontrolü”, “Viraj Çekiş Kontrolü” gibi donanımlar da bulunuyor. Volvo Cars’ın otomatik frenleme özelliğine sahip “City Safety” sistemi, V60 Cross Country’de standart.

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

T5 AWD benzinli ve D4 AWD dizel motor seçenekleri bulunan, gelecekte de hafif hibrit ve elektrikli (plug-in) seçeneklere de kavuşacak V60 Cross Country, Türkiye’ye ilk aşamada sadece 2.0 lt (190 HP) dizel motorla getirilecek.

Başarı ödüllendirildi

Volvo Car Turkey Genel Müdürü Sabri Sözen, geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 33 artırdıklarını hatırlatırken, “Toplam pazarın bir önceki yıla göre yüzde yüzde 33, premium segmentin ise yaklaşık yüzde 35 küçüldüğü bir yılda, satışlarını en çok artıran premium marka olduk. Premium segmentteki pazar payımızı yüzde 6’dan 12’nin üzerine çıkarttık... Volvo Car Turkey olarak bu başarılarımız ve şimdiye kadarki en iyi pazar payına erişmemiz nedeniyle, EMEA Bölgesi Başkanı Lex Kerssemakers tarafından başarı belgesiyle onurlandırıldık” dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl 4 bin - 4 bin 500 adetlik satış yapmayı planladıklarını belirten Sözen, bununla birlikte 2019 yılının dinamikleri çerçevesinde satış adedinden çok pazar paylarını korumaya odaklanacaklarını kaydetti.

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

Mercedes X-Class’a yeni motor seçeneği

Aralık 2017’de Türkiye pazarında “lüks pick-up” olarak yerini alan Mercedes-Benz X-Class, yeni V6 motorlu “X 350 d” 4MATIC seçeneğiyle de satışa sunuldu. 258 BG’lik motoruyla pick-up sınıfında güç gösterisine hazırlanan X 350 d 4MATIC, üstün off-road yeteneği, yüksek taşıma kapasitesi ve çekiş kabiliyetiyle her türlü yol koşulunda kullanıcısına başarılı bir sürüş konforu sunuyor. 0’dan 100 km/s hıza 7.9 saniyede ulaşan X 350 d 4MATIC, “DYNAMIC SELECT” ile gün içerisinde karşılaşılabilecek farklı sürüş koşullarının tamamında sportifliği ve fonksiyonelliği harmanlayan çok yönlü bir karakter sunuyor. Aracın kaputunun altında bulunan 3.0 lt hacimli 6 silindirli dizel motor, farklı sürüş modları seçimine olanak tanıyan “Dynamic Select” ile birlikte sunuluyor. Sistem “Comfort”, “Eco”, “Sport”, “Manual” ve “Off-Road” olmak üzere 5 farklı sürüş modundan birini tek bir parmak hareketiyle seçme imkânı sunuyor. “Power” paketiyle satışa sunulan X 350 d 4MATIC, 327 bin TL’den başlayan fiyatlara sahip.

Haberin Devamı

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

i20’nin ‘stil sahibi’ versiyonu

Hyundai Assan, B sınıfındaki popüler modeli i20’ye yeni bir donanım paketi ekledi. Siyah tavan rengi, “Style Design” adıyla sadece 1.4 lt otomatik versiyonda sunuluyor.

Segmentine yeni bir soluk getirecek olan i20 Style Design’ın başlangıç fiyatı ise 94 bin 47 TL. i20, siyah tavan ve bagaj rengiyle çok daha sportif ve estetik bir görünüme kavuşmuş oldu.

“Style Design” donanım seviyesi, “Style” ile “Elite” paketlerinin arasında konumlandırılıyor. Bu versiyonda siyah tavan renginin haricinde 16 inç alüminyum alaşımlı jantlar, opsiyonel 7 inçlik dokunmatik multimedya sistemi ve iç mekanındaki bir takım yeniliklerle de bulunuyor. “Performans Mavisi” adıyla tamamen yeni bir renge de kavuşan otomobilin iç mekanında yer alan kırmızı ve mavi dikişlerse şıklığına katkıda bulunuyor.

Brexit’e en güçlü tepki otomotivden

Bir efsane daha elektrikle gelecek

Volkswagen, “Bulli” olarak da bilinen efsanevi minibüsünün ardından bir diğer efsaneyi daha “tamamen elektrikli” olarak yollara döndürmeye karar verdi. Wolfsburg merkezli VW Grubu, bir dönem otomotiv dünyasına damga vuran ve yeni bir sınıf yaratan “buggy” modelini de tam elektrikli olarak vitrine çıkaracağını açıkladı. Amerika’da ortaya çıkan “buggy”lerden esintiler taşıyan ve modüler elektrikli araç alt yapısına sahip yeni konsept model, Volkswqagen’in elektrikli araçlara ilgiyi artırmak için çekici modeller üretme stratejisini bir başka ürünü olacak.

Tam elektrikli buggy konsepti, Kaliforniyalı atalarının izinden gidiyor. O tarihlerde Beetle şasisi temel alınmıştı, şimdiyse MEB platformu aynı esnekliği sağlıyor. Klasik anlamda bir buggy aracın yeniden yorumu olan ve aslına sadık tasarımla ortaya çıkacak modelin sabit tavanı veya kapıları bulunmayacak. Buggy araçlarla Volkswagen teknolojisinin geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. VW’nin bu buggy modelinden, Avrupa ve ABD’de yaklaşık 250 bin adet kadar buggy üretilmişti. VW, diğer efsane aracı Bulli minibüsü de, “I.D Buzz” adıyla üreteceğini belirtmişti.