Ekonomi BU DA MI GOL DEĞİL!

BU DA MI GOL DEĞİL!

10.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de futbol liglerinin başlamasına az bir zaman kala dijital futbol oyunları da zirve yapıyor. Bilgisayar, konsol ve mobilde oynanabilen simülasyonlu futbol oyunlarında Türk futbol takımları da yer alıyor

BU DA MI GOL DEĞİL

Futbol bütün dünyada kitlelerin en büyük eğlencelerinden biri. Bu eğlence dijital oyunlarda da kendini gösteriyor. Türkiye'de futbol liglerinin açılmasına az bir zaman kala futbol oyunları da zirve yapıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok oynanan futbol oyunları olan FIFA, PES, Football Manager'ın yeni sürümlerinin de eli kulağında. Bilgisayar, oyun konsolu vasıtasıyla ve tablette oynanabilen bu oyunların mobil versiyonları hızla yayılıyor. Liglerin başlamasına az bir zaman kala futbol oyunlarına mercek tuttuk.

Haberin Devamı

Menajerlik öğrenmek için
FOOTBALL MANAGER

Futbol menajerlik oyunu denince ilk akla gelenlerden. Sport Interactive tarafından geliştirilen oyunu SEGA yayınlıyor. Bir futbol menajerliği simülasyon oyunu. Şu anda FM 2015 sürümü oynanıyor. Bu oyunun da 2016 versiyonu merakla bekleniyor. Footbal Manager Classic 2015, iOS ve Android tabletlerde de oynanabiliyor. Oyunda, oyuncuların takımlarını zirveye taşımaları için menajerlik yapıyorsunuz. Gerçek dünyadaki kulüplerden yani 51 ülkede 117 ligden istediğinizi seçebiliyor ve onları zafere götürebiliyorsunuz. Dünyada 150 binin üzerinde oyuncuyu barındıran bir veritabanı kullanılıyor. Geleceğin süper starını keşfetmek için kapsamlı bir gözlemci ağını yönetiyorsunuz. FM’nin 2016 sürümü merakla bekleniyor. Geliştirici firma, serinin en yeni oyununun öncekilere göre çok büyük yenilik ve geliştirmeler içerdiğini belirtti. Kulüp yönetimi deneyiminin daha kişisel ve özelleştirilebilir olmasını sağlayacak. Resmi tarih verilmese de kasım ayının ilk haftasında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye’den bir oyun da var
GOLEY

Dijital futbol oyunlarına Türkiye’den de bir katkı var. Goley, Joygame ve Netmarble Games işbirliğiyle Türkiye’deki futbol tutkunları için geliştirildi. Yüzde yüz Türkçe ve Türkçe spiker destekli çok oyunculu çevrimiçi (MMO) futbol oyunu. Online ve ücretsiz oynanabilen oyun, sanal ortamda maç yapmak isteyenlere hitap ediyor. Dünyaca ünlü lisanslı futbolcular yanında Türkiye ligi ve Türk futbolcularını da bünyesinde barındırıyor. Kolay oyun yapısını derin futbol dinamikleriyle birleştiriyor. Online olarak on binlerce oyuncu ile bir arada oynama imkanına erişebiliyorsunuz. Arkadaşlarınızla birbirinden farklı oyun modlarında futbol keyfini yaşayabiliyorsunuz.

FIFA
Electronics Arts (EA) Canada tarafından geliştirilen ve EA Sports tarafından dağıtımı yapılan futbol simülasyon video oyunu. Şu anda oyunun yirmi birinci serisi olan FIFA 15 oynanıyor. Ön siparişte bulunan FIFA 16 ise eylül ayında piyasada olacak. Oyun, Microsoft Windows, Nintendo 3DS, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii, Xbox One ve Xbox 360 platformlarında yer alıyor. FIFA 15’te pek çok yenilik yapıldı. İlk kez gol çizgisi teknolojisi oyunda kullanıldı. FIFA 15’te, Türkiye’deki Süper Lig’deki 18 kulüp yer alıyor. Arda Turan da yerel oyun kapağı oldu. FIFA 16’da ise, yine 18 Türk takımının logoları, formaları ve kadrolarının yer aldığı oyunlar ve Türkçe içerik bulunacak. Bütün sürümleri Türkçe dil desteğine sahip. Yine Arda Turan, FIFA 16’nın kapağında Messi’nin yanında yer alacak. FIFA 16, tüm sahada yenilik, FIFA antrenörü, kadın milli takımları, topu engelleme zekası, dinamik orta atışı, top çalma gibi yenilikleri de getirecek. Oyun yılsonuna doğru App Store ve Google Play’den de indirilebilecek.

Haberin Devamı

PES
Pro Evolution Soccer’ın kısaltması olan PES de, en çok ilgi görenlerden. Bir futbol simulasyon oyunu. PES, Konami firması tarafından geliştirilip yayınlanıyor. Konami, futbol oyunlarında tahtını birkaç yıldır EA Sports’a kaptırmış durumda. Şu anda PES 15 sürümü oynanabiliyor. PES 2016 ise birkaç ay içinde oyunseverlerle buluşacak. Beklenen yenilikler arasında maç sırasında hava koşullarının değişmesi, gol sonrası sevinç gösterilerinin kontrol edilebilmesi. Grafikler daha iyi olacak, özel çalımlar ve yeni gol sevinçleri gelecek. Oyunda mücadele sistemi de yenilendi. Hava topunda daha fazla çekişme görülecek. Oyunun kapak yıldızı olarak Barcelona’nın futbolcusu Neymar seçildi. PES 16, PC, PS3, PS4, Xbox 360 ve Xbox One platformlarında oynanabilecek. PES 2016’da da UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi bulundurulacak. PES 2016, 17 Eylül’te piyasaya çıkıyor. Demosu daha önceden indirilebilecek.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN
Cepte orta segmente iki yeni model

Sony Mobile, Xperia C5 Ultra ve Xperia M5 ile orta segmente hitap eden iki yeni modeli lanse etti. C5 Ultra ve Xperia M5 ekim ayı itibariyle tüketicilerle buluşacak. İki model de kamera özelliklerinin yanı sıra darbeye, suya ve toza dayanıklı tasarımı, iki güne varan pil ömrü ve yüksek performansıyla dikkat çekiyor.
C5 Ultra’nın 13 MP’lik ön ve arka kameraları, 6 inç’lik Full HD ekranı var. ‘Otomatik Sahne Algılama’ özelliğine, 1.7 GHz 64 bit sekiz çekirdekli işlemci, 2 GB Ram ve 4G desteğine sahip. Xperia M4 Aqua da 21.5 MP’lik arka kamerasıyla dikkatleri çekiyor. Canlı 5 inç’lik Full HD ekranı bulunuyor. 2.600mAh pile sahip Sony Xperia M5, 3GB RAM ve 64 bit 2.0 GHz sekiz çekirdekli işlemcisi ile iyi bir performans sunmayı hedefliyor.