Ekonomi Budak'a işçi şoku

Budak'a işçi şoku

30.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ATİLLA ÖZSEVER

Budaka işçi şoku



Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski Genel Başkanı ve DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak'ın DİSK genel kurulundaki konuşması sırasında olay çıktı. Aralarında Genel - İş, Oleyis, Nakliyat - İş, Sosyal - İş gibi sendikalara bağlı delegelerle, bir kısım konuklar, Budak'ın konuşmasına karşı protesto eyleminde bulundu. Bu grup "DİSK'i sattın, Kemal Türkler'in katili MHP'lileri ziyaret ettin", "Meclis'e... Coterelli'nin yanına..." şeklinde slogan attı.
Budak'ı destekleyenler ise buna karşılık olarak "İnadına sendika inadına DİSK", "Büyük başkan" diye tempo tuttular.
Budak'ı protesto eden grup salonu terk ederek, kapıda diğer delegelerin de dışarı çıkması için de slogan atarken, Budak'ı destekleyen delegeler, yine buna karşı sloganlarla cevap verdiler.
Olayların büyümesini istemeyen divan başkanı Kemal Nebioğlu kongreye bir süre ara verdi. Yarım saate yakın verilen aradan sonra konuklar değil sadece delegeler salona alındı. Bu arada protesto edenler salona girmedi. Budak olaydan sonra konuşmasına devam ederek şunları söyledi:
"Ben parlamentoda 550 kişiden sadece biriyim. Milletvekili olarak zıpçıktı gibi çıkışlar yapmadan, işçi sınıfın aleyhine olan durumlarda eleştirimi yapıyorum. Birçok konuda da partimden farklı oy kullandım. Sosyal güvenlik ve tahkim yasasına karşı aleyhte oy kullandım. Ben sizin fikirlerinize saygı duyuyorum. Siz de benim fikirlerime saygılı olun. Yüzde 90 sendikacı, yüzde 10 milletvekiliyim. Şu anda DSP'den istifa etmek bir çözüm değil. Yarın da milletvekili olmak için bir kaygım yok. Varsa şerefsizim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, hem sendikacı düşmanı hem de işçi sınıfı düşmanıdır. Ben parlamentoda işçi sınıfının tek temsilcisiyim. Olmaya da devam edeceğim. Ve DİSK'li olarak öleceğim."
Bu arada DİSK'in bugün yapılacak seçimlerinde DİSK başkanlığına dört sendikacı aday oldu. Adaylar şunlar: Tekstil Başkanı Süleyman Çelebi, Lastik - İş Başkanı Vahdettin Karabay, Sosyal - İş Başkanı Özcan Kesgeç ve Nakliyat - İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu. Genel sektererliğe Murat Tokmak ile Çetin Uygur oldu.