Ekonomi Bundesbank ona soracak

Bundesbank ona soracak

12.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akbank’ın Almanya’daki iştiraki Akbank AG’nin Genel Müdürü Banu Özcan, Alman Merkez Bankası Bundesbank’ın yönetim kurulu üyeliğine seçilen ilk Türk bankacı oldu.

Bundesbank ona soracak

Banu Özcan, Almanya Merkez Bankası’nın Avrupa’nın en büyük finans merkezi Frankfurt-Hessen Eyaleti Danışma Kurulu üyeliğine atandı.
Özcan, Almanya’nın Hessen Eyaleti Ekonomi Bakanlığı’nın önerisi ve onayı ile Almanya Merkez Bankası Başkanı Dr. J. Weidmann tarafından danışma kurulu üyeliğine atandı. Özcan’ın 1 Mayıs 2014 itibarıyla üç yıl için atandığı Almanya Merkez Bankası, Frankfurt-Hessen Eyaleti Danışma Kurulu, toplam 14 kişiden oluşuyor ve üyelerin 7’si finans sektöründen seçiliyor.
“Almanya ve ülkenin finans sektörü, Avrupa Birliği’nin lokomotifi konumunda. Birliğin önde gelen ülkesinin merkez bankası tarafından yapılan bu atamadan ve ülkemizi temsil etmekten dolayı gurur duyuyorum” diyen Özcan 2001 yılında Akbank N.V. Genel Müdürü olarak göreve başladı.

Dünya bankacılığında neler oluyor?
Krizle birlikte Avrupa Merkez Bankası (ECB) pratikte interbank piyasasının yerini alarak temel finansal aracı konumuna geldi. Öte yandan kriz sonrasında verilen yüksek tutarlardaki parasal ve mali teşviklere rağmen, ekonomilerdeki büyüme görünümü halen oldukça zayıf. Temel sebep, kamu sektörünün yanısıra bir çok ülkede, özel sektörün borcunun çok yüksek olması.
Krizle birlikte bankaların bono portföylerinde yurtiçi eğilimin güçlü seyretmesi, ülkelerin zordaki bankaları kurtarma sorumluluğu taşıması ve ülke riskinin açık bir şekilde tekrar ortaya çıkması bankacılık krizi ile ülke krizi arasında yüksek bir korelasyon oluşmasına sebebiyet veriyor. Ayrıca Bankacılık sisteminin kurtarılması ülke borcuna ek maliyet getiriyor.
Bankacılık sektörü ve ülke riski kısır döngüsüne bir çözüm olarak bankacılık sektörü denetiminin ve bankaları kurtarma sorumluluğunun AB seviyesinde merkezi bir otoriteye devredilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘Bankalarımız AB’de önemli’

Türk bankalarının Avrupa’daki konumları nedir?
Türk bankaları gerek banka iştirakleri gerekse şubeleri vasıtasıyla uzun yıllardan beri Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bankacılık faaliyetlerinde bulunuyorlar.
Son on yılda Türk ekonomisinin ve dış ticaretin gelişmesi ile Avrupa’daki Türk bankalarının faaliyetleri çeşitlendi ve önemi daha da arttı. Türk bankalarının yurtdışındaki mevcudiyeti, stratejileri doğrultusunda önümüzdeki yıllarda da yaygınlaşacaktır.

‘AB’de faiz düşük olacak’

ECB’nin kriz politikasını nasıl buluyorsunuz?
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomik faaliyetler ve kredi koşullarındaki zayıf seyir sonucunda oluşan uzun süreli düşük enflasyon kaygısı ile politika faizini yüzde 0.25 ile rekor düşük seviyeye çekti ve yine düşürmedi.
Ayrıca 2015 ortasına kadar sınırsız likidite sağlayacak. Bu politika adımı ile, borç sorunlu bulunan ülkelerdeki sağlıklı bankaların, bankalar arası borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi ve finansal piyasalar arasındaki fragmantasyonun azaltılması, uzun vadeli borçlanma faizlerinin baskılanması amaçlanıyor.
ECB iki parametreye bakıyor, birincisi ekonomik aktivitedeki görünüm yani milli gelir. İkincisi ise kredi görünümü, yani bankaların bilançoları. Bu parametrelerdeki gelişmeleri fiyat istikrarı çerçevesinde değerlendiriyor.
Büyüme oranları yükselse dahi orta vadede enflasyonist bir baskı beklemiyor. Bu da faizlerin uzunca süre düşük seviyelerde seyretmesini getirecek diye düşünüyorum.


Yazarlar