04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
KADİFE ŞAHİN
Ata Grubu’na bağlı olan TAB Gıda, dünyaca ünlü markalar Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s’in Türkiye’deki master franchisee faaliyetlerini gerçekleştiriyor. 1995 yılında, Burger King markasını Türkiye’ye getiren TAB Gıda, 2007 yılından bu yana Sbarro ve Popeyes markalarını da tüketiciye sunuyor. TAB Gıda, 2010 yılında da Arby’s’ ile anlaştı.
Türkiye genelinde 9 bin çalışanı bulunan TAB Gıda’ya bağlı çalışan sayısı tedarikçi şirketleriyle birlikte 11 binin üzerinde. Bu yıl ağustos ayında Burger King markasıyla Çin pazarına giren TAB Gıda’nın Genel Müdürü Caner Dikici, şu an 200 olan restoran sayısını 5 yıl içinde 1000’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Dikici, Çin’deki restoran sayısının 2014’te 400 olacağını iletti.
Çinliler dışarıda yiyor
Çinliler’in dışarıda yeme kültürüne sahip olduğunu belirten Dikici, onların çalışma kültürü ile çalıştıklarını ve hiç bir şeyi empoze etmediklerini söyledi.
Dikici, “Açtığımız restoranları Çin’in kültürünü dikkate alarak yönetiyoruz. Hiç bir şeyi empoze etmiyoruz. Toplantı yapmayı çok seviyorlar. Toplantılar tam gün sürebilir. Hızlı karar almıyorlar. Ancak Çin’de dışarıda yeme kültürü var. Lokanta işi çok kolay gelişebilir” dedi.
Türkiye’de 1994 yılından beri gıda sektöründe faaliyet gösteren TAB Gıda’nın hızlı servis sektöründeki faaliyetleri, 1995 yılında dünyada sektörünün öncülerinden biri olan Burger King’in master franchisee haklarını alarak Türkiye’ye getirmesiyle başladı.
1995 yılından bu yana TAB Gıda ile Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Burger King’in dünyadaki en büyük franchiseesi olma özelliği taşıyor. Türkiye genelinde 526 Burger King restoranı bulunan TAB Gıda, Usta Döner markasıyla döner de satıyor.
2014 yılında Usta Döner restoran sayısını 50’ye çıkaracaklarını söyleyen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, Almanya, Kasakistan gibi ülkelere giderek Usta Döner’i belli bir süre sonra global marka yapacaklarını söyledi.
Türkiye’de yaptıkları her üründe yerli besin maddelerini kullandıklarını belirten Dikici, ekmek ve patatesi kendilerinin ürettiğini bildirdi.
Afyon’da şubat ayında açacakları patates fabrikasının yıllık 100 bin tonluk kapasiteyle çalışacağını ifade eden Caner Dikici, bu kapasitenin yüzde 40’nı Türkiye’de kullanacaklarını, yüzde 60’ını ise dışarıya ihraç edeceklerini söyledi.
Yüzde 10 büyüyecek
Toplu alım yaptıkları için et fiyatlarından etkilenmediklerini belinten TAB Gıda Genel Müdürü Dikici, “Bu yıl hedeflerimizi tuttuyoruz. Gelecek yıl da yüzde 10 büyüme hedefimiz var” dedi.
Restoranlardaki en büyük satışların cumartesi, cuma ve pazar günleri yapıldığını ifade eden Dikici, İstanbul’da ise en yüksek satışın Cevahir AVM’deki restoranlarında gerçekleştiğini belirtti.
Bir ayda, çalışanların yüzde 10’u askere gitti
Bu yıl bakaya kalanlar ile ilgili kararın çıkmasından sonra bir ay içinde TAB Gıda restoranlarında çalışan kişilerin yüzde 10’unun askere gitiğini söyleyen Caner Dikici, “12 bin çalışanımız var. Bunların 1000’ni bir ay içinde işten ayrılarak askerlik görevini yapmaya gitti” dedi.
Bu yıl Türkiye’de 750 bin yoklama kaçağı ve bakayanın askere alınması için işlem başlatıldı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 750 bin kişinin bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) gönderdi.
Yoklama kaçakları ve bakayalar Genel Bilgi Toplama (GBT) sisteminden aranıyorlar.
Ekim ayında çıkan karardan sonra 15 gün içinde askerlik şubesine teslim olmayanlara
1000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacaktı.