Ekonomi Bursa siyahı için hedef Çin pazarı

Bursa siyahı için hedef Çin pazarı

09.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bursa siyah incirinde hasat devam ediyor. İncir zararlısı Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele sürerken, sineğin yok edilmesiyle birlikte Çin pazarının da açılması bekleniyor.

Bursa siyahı için hedef Çin pazarı

 

AYLİN RANA AYDİN - Bursa siyah incirinde hasat devam ediyor. Dalında 20 - 22 lira arasında alıcı bulan Bursa siyahının radarında Çin pazarı var. Akdeniz meyve sineğinin incirde yok edilmesiyle birlikte Çin pazarına girilmesi bekleniyor. Bursa’dan başta Almanya, Belçika, Hong Kong olmak üzere 10’u aşkın ülkeye incir ihraç ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı verilerine göre, 320 bin ton incir üretilirken bunun yüzde 9.16’sı Bursa’da gerçekleşti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınmayı sağlamak amacıyla Tarım AŞ aracılığıyla yürüttüğü ‘incir hasadı’ başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa incirinin aslında Bursa’nın incisi olduğunu söyledi. Aktaş, “Bunları geliştirmek ve bu işi devam ettirmek lazım. Ürünü iyi pazarlamalıyız. Tüm süreçlerde bizim önemli avantajlarımız var. Toprak analiziyle, üretimle, pazarlamasıyla ve markalaşmasıyla her şeyiyle ilgileniyoruz. Siyah incir ile ilgili coğrafi işaret aldık. Türkiye’deki tüm coğrafi işaretlerin Avrupa’da tanınması ile alakalı da çalışmalar başlattık. Bursa’da da birkaç coğrafi işaretimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa siyahı için hedef Çin pazarı

Dürdane çeşidi

Bursa siyah incirinin ‘dürdane’ çeşidinden üretildiğini kaydeden Aktaş, “Bursa siyah inciri, sıkı meyve yapısına ve kuvvetli aromaya sahiptir. Bursa’da yetiştirilen siyah incirler diğer bölgelerde yetiştirilen siyah incirlerden daha iri ve daha koyu renklidir. Üretim, ağırlıklı olarak Osmangazi, Mudanya ve Nilüfer ilçelerimizin 30 civarında köyünde yapılmaktadır. Son zamanlarda diğer ilçelerde de yer yer üretime başlanmıştır. Osmangazi, ilimizin incir üretiminin yüzde 61.8’ini karşılarken, Türkiye incir üretiminin yüzde 5.7’sini karşılıyor” dedi.

Üretilen Bursa siyah incirinin yüzde 65’inden fazlasının ihraç edildiğini belirten Aktaş, ihracata yönelik ürün fiyatlarının bu sezon ortalama 20-22 TL düzeyinde olacağının tahmin edildiğini söyledi. Bursa’da tarım ihracatının bu yıl 400 milyon doları bulacağını açıklayan Aktaş, 2023’te bu rakamın 1 milyar doları geçmesini hedeflediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

5.5 milyon fide ve fidan

Üreticilere fide ve fidan desteği verdiklerini aktaran Alinur Aktaş, “Kentimizi katma değerli ürünlerde başkent haline getirmek istiyoruz. 650 bin meyve fidanını Bursa’ya kazandırdık. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde her yıl en az 1.5 milyon adet fide ve fidan desteği sağlamayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar toplamda 5.5 milyon fide ve fidanı üretime kazandırmış olacağız. Bu fidanlar için yapacağımız 25 milyon liralık yatırım var. Yarısını biz sübvanse edeceğiz” diye konuştu.

‘Sineği yok etmek için çalışıyoruz’

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ Genel Müdürü Semih Polat, Bursa incirinin başta Almanya, İngiltere, Belçika, Hong Kong olmak üzere 10’u aşkın ülkeye ihracatının yapıldığını belirtti. Çin pazarını aşabilmek için çalıştıklarını aktaran Polat, “Bornova’da laboratuvarda Akdeniz meyve sineğine karşı çalışıyoruz. Sineği yok edebilirsek Çin pazarı açılacak. Üç aydır çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.