Ekonomi BÜYÜK BULUŞMA

BÜYÜK BULUŞMA

18.02.2011 - 02:05 | Son Güncellenme:

Perakende sektörü, en büyük zirvelerinden birini Milliyet gazetesi ile birlikte gerçekleştirdi. Önceki akşam düzenlenen organizasyonda sektör liderleri ve gazete yönetimi bir araya geldi

BÜYÜK BULUŞMA

Perakende sektörü, Milliyet yazarları ve yöneticileriyle Four Seasons Otel’de bir araya geldi. Gecenin ev sahipliğini, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu ve Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu yaptı.
Toplantıda bir konuşma yapan Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner sözlerine Arthur Miller’ın ünlü oyunu “Satıcının Ölümü” örneğini vererek başladı.

‘Perakendeci yalnız değil’
Perakende deyince, akla Arthur Miller’ın ünlü oyunu Satıcının Ölümü’nün geldiğini söyleyen Boyner, “Ama bugün artık Miller’ın yalnız satıcısı yok. Bugünün perakendecisi yalnız bir adam değil. Outlet center’lar, AVM’ler, internet mağazaları... Bütün bunlar bir zincir ve zincirin çok halkası var” dedi.
Medya olarak bu halkalardan birisi olmak istediklerini belirten Boyner, şöyle devam etti: “Medya sektörü, perakende gibi değişim ve dönüşümün hızlı olduğu bir sektör. Bizim sektörümüzde çok radikal bir internet devrimi yaşandı. Yazılı basın kalmayacak diyen fikir önderleri vardı, hâlâ da diyorlar. Bazıları bu dönüşümü yaptı, bazıları yapamadı. Biz Milliyet olarak bu köklü değişikliği fırsata çevirdik. Milliyet.com.tr’yi kurduk.”

Basında güven
Basında güveni Milliyet olarak devam ettirdiklerini vurgulayan Boyner, şunları söyledi: “Bu dönüşüme ayak uydurduk ve şu anda Milliyet yazılı olarak 1 milyon, internette ise 20 milyondan fazla kişiye ulaşıyor. Artık ‘baby boomer’ jenerasyonunun dönemi bitiyor. ‘Dot com’ jenerasyonu geliyor. Medya da perakende sektörü de bu ‘dot com’ jenerasyonunu hedefliyor. Örneğin artık hızlı moda var. H&M veya Zara sürekli ürünlerini yenileyerek, bu yeni jenerasyona hitap ediyor.”
Medya ve perakende sektörünün birbirine benzediğine değinen Boyner, “Ben ucundan köşesinden perakende sektörüne girdim. 10 yıl önce hepsiburada.com sitesini kurduk. Kısa sürede 1 milyar lira ciroya ulaşan bir şirket oldu. Biz Milliyet olarak perakende sektörü için etkin platform olduğumuzu düşünüyoruz. Sayfalarımız perakendecilere her zaman açık” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÜYÜK BULUŞMA

‘Dünya liginde ilk 200’e 10 perakendeci sokalım’
Milliyet ve perakende sektörünün buluştuğu gecede bir konuşma yapan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu, “1998’de girdiğim perakende sektoründe AVM sayısı 25’ti. Bugün bu rakam 327’ye ulaştı” dedi.
AVM’ler ve perakendecilerin elele yarattıkları sektörün 500 bin ilave istihdam oluşturduğunu kaydeden Topaloğlu, “13 yıl içinde 30 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Bilmiyorum böyle başka hangi sektör var? Yaşam kalitesini artırdılar. Bu sektör enflasyonu indiren, kayıtdışını kayıt içine sokan ve para basan darphane gibidir” diye konuştu.

‘Tam kadro buradayız’
Bu sektörün daha çok ön planda olması gerektiğini belirten Topaloğlu, şöyle devam etti:
“Sosyal paydaşlarımız nezdinde etkinliğinizi göstermeniz için bu platformu daha da açmayı hedefliyoruz. O bakımdan tam kadro buradayız. Avrupa’da 2000’lerin başında perakendede yaşanan hızlı büyümenin benzerini Türkiye yaşıyor. Avrupalı büyümek için hırs yaptı ve verimlilik baskısı yaşadı. Ama, Avrupalı firmalar tüketiciyi unuttu. Bir fiyat sarmalına girdi ve farklılaşma unsuru kalktı. Müşteri kendisi için fayda arıyor. Bunlar ikinci plana düştü. Bu tuzağa düşmemek lazım. Tüketici ikinci plana itildiği zaman dev firmalar iflas ettiler. Tavsiyem konseptinizi ön plana çıkarmanız.”
Dünyanın en büyük perakendecileri sıralamasında sadece ve BİM ve Migros’un bulunduğunu söyleyen Topaloğlu, “Bu çok az. Hayalim 2020’ye kadar mutlaka ilk 100’e 2-3, ilk 200’e de 10 tane perakendeci sokabilmemiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Perakendenin gelişmesi istihdam için önemli’
Perakende sektörü için 2011’in iyi bir yıl olacağını söyleyen Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, şunları söyledi: “Türkiye’de seçim sonuçlarının istikrarı bozacağını düşünmüyorum. Böyle bir sorun yok. Türkiye’deki büyüme oranları hep hesaplanandan farklı çıkar. Bu yıl büyümenin tahminin üzerine çıkacağını düşünüyorum.”
Uras, perakende sektörünün gelişmesinin istihdam açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
Perakende gecesine Milliyet yazarları Meral Tamer ve Osman Ulagay, Milliyet Spor Müdürü Cem Şengül ve spor yazarı Mehmet Demirkol da katıldı.

Haberin Devamı

BÜYÜK BULUŞMA

‘Erkek hemen alır, avcıdır Kadın müşteri ise ince eler’
Milliyet gazetesi yazarı Ali Perşembe ise ilginç sunumuyla geceye renk kattı. Kadın ve erkek müşterinin farklı davranış modellerini esprili bir dille anlatan Perşembe, şu örneği verdi: “New York’ta bir mağaza varmış. Her katta koca satılıyor. Bir kata gelip bir kocayı ellediniz mi, almak zorundasınız. Bir kadın mağazayı dolaşıyor. İlk kata gelmiş iş sahibi bir erkek. İkinci kata çıkmış; iş sahibi ve çocuk seven özelliklerine sahip bir erkek duruyor. Yetinmeyerek üçüncü kata çıkmış.
Erkek, zengin, çocuk seven ve yakışıklıymış. Ama, dördüncü kata çıkmış. Zengin, yakışıklı, yemek yapan, çocuk seven erkek varmış. yine üst kata çıkmış. Üzgünüm yok. Kadınları mutlu edebilecek var mı? Erkek hemen alır, avcıdır. 20 dakikada pantolon alır, çıkar. Kadın araştırır, ince eler, çok fazla özellik ister. Mağazaların konsepti kadınlar için bu nedenle çok önemli.”

Haberin Devamı

ZİRVEDEN RENKLİ KARELER...

BÜYÜK BULUŞMA

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu (solda) ve İnci Ayakkabı’nın sahibi Ali Murad Kızıltaş ile bir süre sohbet etti.

BÜYÜK BULUŞMA

Gecenin en neşeli masalarından birisi de Tema Mağazacılık Başkanı Vahap Küçük (solda) ve Mudo Başkanı Mustafa Taviloğlu’nun oturduğu masaydı.

BÜYÜK BULUŞMA

Milliyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Viki Habif (solda) ve Silk&Cashmere’in sahibi Ayşen Zamanpur yapılan konuşmaları dikkatle dinledi.

BÜYÜK BULUŞMA

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu (solda), YKM Genel Müdürü Jaklin Güner de dahil olmak üzere konuklarla uzun uzun sohbet etti.

BÜYÜK BULUŞMA

Zirveye katılan isimler arasında Derimod Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Orman (solda) ve Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz de vardı.