Ekonomi Büyükşehirlerde göç hareketliliği! Nedeni belli oldu: İşte en çok taşınan ilçeler

Büyükşehirlerde göç hareketliliği! Nedeni belli oldu: İşte en çok taşınan ilçeler

09.11.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Büyükşehirlerde yaşanan göç hareketliliği 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Peki vatandaşlar neden büyükşehirlerden göç ediyor? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilenleri anlattı.

Büyükşehirlerde göç hareketliliği Nedeni belli oldu: İşte en çok taşınan ilçeler

Milliyet.com.tr/ Türkiye'deki bazı büyükşehirlerde taşınma hareketliliği yaşanıyor. Peki taşınma hareketliliğinin sebebi nedir? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında iller arası göçün genel anlamda hızlandığını söyleyebiliyoruz. Bu konudaki veriler bize geç geliyor. TÜİK tarafından açıklanan iç göç istatistiklerinin en son 2022 yılına ait olanı ağustos ayında açıklanmıştı. Ülkemizde aslında 2022 yılına baktığımızda 2 milyon 791 bin 156 kişinin iller arası göç ettiğini ifade edebiliyoruz.

‘ANKARA’DA GÖÇ HIZINDA ARTIŞ VAR’

Yıllar içerisinde nüfusun yüzde 3.27’si böyle bir göçü gerçekleştirdi. Bu çerçevede gerek büyükşehirlerde gerekse diğer illerde çeşitli azalma ve artışlar söz konusu. Bu artış ve azalışlar çerçevesinde İstanbul ve Ankara’ya baktığımızda özellikle Ankara’da aslında yeni göç alındığını söyleyebiliyoruz. Net göç hızında bir artış var.

Haberin Devamı

Net göç hızı aslında belli bir alanın aldığı göç, verdiğinden fazla ise net göç hızı pozitiftir diyoruz. Verdiği göç, aldığı göçten fazlaysa net göç hızı negatiftir diyoruz.

Ankara’da 2022 yılı genelinde net göç hızı pozitif olarak gerçekleşmiş. 5 milyon 782 bin 285 olan nüfustan 189 bin 104 göç almış, 106 bin 902 göç vermiş. Nüfus 27 bin 192 artış göstermiş.

‘İSTANBUL’DAN GÖÇ VERİLDİ’

İstanbul’da 2022 yılı göçüne baktığımızda negatif bir göç hızı var. 15 milyon 907 bin 951 olan toplam nüfusta 385 bin 294 göç alınmış, buna karşılık 418 bin 082 göç verilmiş. Net göç hızı -32 bin 788 ile binde –2.1 olmuş. Bu anlamda 2022 yılında İstanbul’un göç verdiğini söyleyebiliyoruz.

BÜYÜKŞEHİRLERDEN GÖÇLERİN 3 ANA NEDENİ!

Göçlerin ana nedenine baktığımızda hanedeki fertlerden birine bağlı göçler önemli bir yer tutuyor. Tayinler ve benzeri görev değişiklikleri nedeniyle bu göçlerin olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer göç nedeni eğitim. Deprem çerçevesinde düşünecek olursak iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle göç de üçüncü önemli göç olarak öne çıkıyor.

İSTANBUL VE ANKARA’DA HANGİ İLÇELERDE TAŞINMALAR DAHA FAZLA?

İstanbul, Ankara’daki taşınma endekslerine baktığımızda aslında depremden sonra tablonun değiştiğini söylemek mümkün. Yabancıların seçim sonrası dönemde ülkemizden ayrılması, deprem riskinin İstanbul’da ön plana çıkması nedeniyle İstanbul’un verdiği göçün, aldığı göçten daha fazla olacağını değerlendiriyorum. Bununla ilgili net istatistiki veri elimizde yok.

Haberin Devamı

Ankara’da ise alınan göçün çok daha fazla olacağını düşünenlerdenim. Depremin etkileri nedeniyle 11 ilden en yoğun göç Ankara’ya yaşandı. Biz bunu konut kira değerlerinde artan endeksler üzerinden takip ettiğimizde görüyoruz. Ankara’nın 2023 yılında önemli derecede göç aldığını düşünüyorum.

İSTANBUL’DA BU BÖLGELERDE YOĞUN HAREKETLİLİK VAR

İlçeler açısında net bir şey söylemek mümkün değil. Bazen kiralama nedeniyle de ilçeler arası göçler yaşanıyor. Bizim gördüğümüz kadarıyla İstanbul’da deprem riski taşıyan bölgelerden daha yeni stokların olduğu bölgelere yoğun göç oldu. İstanbul’da Fatih, Zeytinburnu gibi bölgelerden İstanbul’un Avrupa yakasında Arnavutköy, Başakşehir gibi bölgelere yoğun hareketlilikler yaşandı.

Sahil bandında önemli derecede Anadolu Yakası’nda da etkili göç alan yerler var. Kartal, Maltepe gibi yerlerden daha kuzey olan ilçelere Çekmeköy, Ümraniye, Sultanbeyli gibi ilçelere geçişler var.

Haberin Devamı

‘NAKLİYE BEDELİ 20-25 BİN TL’DEN BAŞLIYOR’

Genel anlamda bir ailenin taşınma masrafları öncelikle nakliye çerçevesinde başlıyor. Burada farklı fiyatlar var. Taşınacak binanın katı, asansörü, merdiveni gibi imkanları, oda sayısı, odalardaki eşya sayısı ekspertiz usulüne göre veriliyor. Taşınma kısmında önemli maliyet oluyor. Maliyetin genel anlamda 20-25 bin TL’den başladığını söyleyebiliyoruz.

‘50 BİN TL’Yİ AŞABİLİYOR’

Taşınacak yerin mesafesi ve benzeri ölçütler de var. Yer değişikliği olduğu zaman ev satın alındıysa, kiralama yapıldıysa bunun elektrik, doğal gaz abonelik bedelleri oluyor. Taşınan kişiler evlerinde ufak tadilatlar yapma ihtiyacında olabiliyor. Çok net söyleyememekle beraber bir taşınma masrafı 50 bin TL’nin üzerini aşabiliyor.