Ekonomi Büyümeye ‘kamu destekli’ model

Büyümeye ‘kamu destekli’ model

26.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ekonomist milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye’nin büyüme yapısını artıracak, sbunun için de kamu desteğinin ön plana çıkarılebileceği bir model öngörüsünde bulundu.

Büyümeye ‘kamu destekli’ model

CKHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan modelle, ortalama yüzde 7’nin üzerinde büyüme hedefleniyor.

Teknik bir çalışma
CHP Kocaeli Milletvekili Güneş, Türkiye’nin düşük büyüme oranlarından kurtularak, işsizlik ve dışa bağımlılıkla mücadelesini sağlayacak yeni bir model önerdi. “Türkiye İçin Sosyal-Adaletçi Yüksek Büyüme” olarak tanımladığı modeli, Kılıçdaroğlu’na da sunduğunu belirten Güneş, bu modelle Türkiye’nin 2017’den sonra ortalama yüzde 7’nin üzerinde büyüme saglaması ve işsizliğin de 4 yılda yarıya düşürülmesinin öngörüldüğünü kaydediyor.
Planın, CHP’nin ekonomiye ilişkin hedeflerinin teknik çalışmasını oluşturduğunu vurgulayan Güneş, yatırımlar ve ihracatta yüzde 20’lik artışı öngören bu çalışmadaki en önemli noktanın işsizliğin ve dış açığın birarada kapatılması olduğunu söylüyor. Plana göre 2016 hazırlık yılı olacak, 2019’dan sonra da büyüme hedefi, ortalama yüzde 8 düzeyinde gerçekleşecek.
Hazırlanan modelde enflasyon hedefinin bulunmadığını, asıl sorunun işsizlik ve cari açığın geldiğini vurgulayan Hurşit Güneş, modelin, özel sektörle uyum içinde kamu yatırımları yapılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, Doğu Anadolu’ya kamu eliyle yatırımlar yapılması gibi üç ağırlık bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Farklı politikalar var
- Hurşit Güneş’in önerdiği modelde, işsizliğe yönelik olarak bunların yanında asgari ücretteki yüklerin kaldırılması, nitelikli işgücü için eğitim gibi politikalar da yer alıyor.
- Tarım politikasında da farklılık öngören modele göre tarımsal desteğin artırılması, sulamanın yaygınlaştırılması, maliyetlerin aşağı çekilmesi hedefleniyor.
- Sanayileşmeye de önem veren modelde, ar-ge’nin yaygınlaştırılmasının yanında yolsuzlukla mücadele, yatırım teşvikleri gibi unsurlar sıralanıyor.
- Sosyal refaha dönük maliye politikalarında, bütçe açığının milli gelirin yüzde 3’üne indirilmesi, mali disiplin denetimi, ar-ge ve eğitim gibi kalemlere ayrılan payların artırılmasından bahsediliyor.