Ekonomi Çalışanların ömrü trafikte geçiyor

Çalışanların ömrü trafikte geçiyor

24.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapılan araştırmalar, haftada bir gün evden çalışanların iş yerindeki verimliliğinin arttığını ortaya koyarken, İstanbul gibi megakentlerde çalışma saatlerine eklenen yoğun trafik, esnek çalışmanın büyük önem taşıdığını gösteriyor.

Çalışanların ömrü trafikte geçiyor

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, OECD tarafından açıklanan 2018 İş-Yaşam Dengesi raporuna göre, bir insanın günde 15 saatini sosyal hayatına ayırabilmesi gerekirken, insanların kendilerine zaman ayırmalarının önündeki en önemli etkenlerden birisinin ise uzun çalışma saatleri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

1.5 saat yolda...

İstanbul’da çalışanlar üzerinde bir araştırma yaptıklarını belirten Şeker, şunları söyledi:

“İstanbul’da çalışanların yüzde 40’ının iş-ev arası ulaşım için günde 1.5 saat harcadığı tespit edildi. Uzun çalışma saatleri trafikte geçirilen zamanla birleşince evine, ailesine ve sosyal hayatına zaman ayıramayanların oranı yüzde 60 düzeyinde oldu. Bu oranın özellikle evli ve çocuklu çalışanlarda çok daha fazla olduğu görüldü.”

Evden çalışılsın

Şeker, iş-yaşam dengesini sağlamak için esnek çalışma yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de bunun başladığını belirten Prof. Dr. Şeker, “Bu bir politika olarak benimsenebilir. Uzun süreli ve verimsiz çalışma koşulları, bireylerin sosyal yaşama zaman ayıramaması ve şehrin olanaklarına yeterince erişememesine neden oluyor. Başlangıç olarak özellikle uygun sektörlerde haftada 1 gün evden çalışma olanağının sağlanması çalışanların verimliliğini artıracaktır” dedi.

Haberin Devamı