Ekonomi CARREFOUR’DAN ÇIKIŞ SİNYALİ

CARREFOUR’DAN ÇIKIŞ SİNYALİ

19.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransız perakende devi Carrefour’un CEO’su Georges Plassat, Türkiye’den çıkabileceklerinin sinyalini verdi. Geçen ay göreve geldiğinden beri ilk kez basın toplantısı düzenleyen Plassat, Fransa’daki işlerinde tasarrufa gideceklerini, dünya genelindeki operasyanlarının da hepsini devam ettiremeyeceklerini söyledi.

CARREFOUR’DAN ÇIKIŞ SİNYALİ


Küresel ekonomideki belirsizlikler nedeniyle şirketi toparlamanın zaman alacağını dile getiren Plassat, Türkiye’deki operasyonlarını devam ettirmelerinin de belirsiz olduğunu söyledi.
Carrefour’un son 4 yıldaki 3. CEO’su olan Plassat, şirketin yoğun rekabet karşısında düşen satışları artırmayı hedefliyor. Plassat geçen hafta Carrefour’un Yunanistan operasyonundaki yüzde 50’lik hissesini Yunan ortağına satarak bu ülkeden çıkmıştı.

Sabancı ‘durumdan rahatsız’
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 24 Şubat 2012’de yaptığı açıklamada, Carrefoursa’da çoğunluk yapıya ulaşmak istediklerini, bu konuda Carrefour’la görüşeceklerini söylemişti.
Kurtul, sözkonusu açıklamasında, “Carrefour’daki mevcut durumu sürdürmek istemiyoruz. Carrefour ile bir görüşme sürecimiz söz konusu olacak. Ama bu sonunda nasıl bir şekle döner, onu zaman içinde göreceğiz. Tabii ki biz gıda perakendede büyümeyi hedefliyoruz. Gıda perakendeciliği önemli bir sektör. Eğer Carrefoursa’da çoğunluk yapıya ulaşabilirsek organik veya inorganik büyümeyi değerlendiririz. Yakın zamanda Carrefour’la konuşmalara başlayacağız. Dolayısıyla burada da zaman içinde organik, inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmek isteriz” dedi.
Kurtul’un verdiği bilgilere göre, Sabancı Holding, CarrefourSA ve DiaSA ile organize gıda perakendeciliğinde ‘üçüncü büyük grup’ olurken, 2011 yılında perakendede satışlarını yüzde 17, FAVÖK’ü yüzde 70 oranında artırdı.