Ekonomi Çayda Pakistan umudu

Çayda Pakistan umudu

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çay - Kur ve çay üreticisi 182 bin ailenin umudu Pakistan olacak. Çay - Kur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yılda 200 bin ton çay ithal eden Pakistan’a 2021’de dökme ve paketli çay satış gerçekleştireceklerine inandıklarını belirterek, “Şayet bu düşüncemiz gerçekleşirse rahatlarız” dedi.

Çayda Pakistan umudu

 

ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

Türk yeşil çay pudrasının da büyük rağbet gördüğünü, gıda ve kozmetikte kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirten Alim, dondurma ve makarnada kullanılması için ilgili firmalarla proje çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Alim, çay pudrasının global e-satış platformu Amazon sitesi üzerinden dünyaya satışı için de görüşmelerin sonuçlandırılmak üzere olduğunu açıkladı. Alim, TBMM’de özetle şu bilgileri verdi:

PAKİSTAN’A İHRAÇ: “Pakistan’la çay satış görüşmelerimiz var. Ağırlıklı olarak Sri Lanka ve Kenya’dan 200 bin tona yakın çay ithal eden Pakistan’a dökme veya paketli çay satış düşüncemizin gerçekleşeceğine inanmaktayız. Şayet bu düşüncemiz gerçekleşirse finansman yükümüzün ve buna bağlı olarak stok miktarımızın rahatlamasına katkı sağlayacak. Satışın olumlu neticelendirilmesi için bütün yolları deniyor; devlet büyüklerimize kadar katkı sağlayabilecek bütün taraflara müracaat ediyor; büyükelçilik, konsolosluklar aracılığıyla konu yakinen takip edilmekte.

Haberin Devamı

ÜÇ YENİ FABRİKA: Yapılması planlanan 3 fabrikamız var. Çamlıhemşin ile İkizdere Çay Fabrikaları, her biri 100 ton/gün kapasiteli çay fabrikası olacak. Didi Soğuk Çay Üretim Tesisi Yapımı için Düzce’de projelendirme çalışmalarına başlanılmış, öngörülen yaklaşık maliyeti ise şimdilik 180 milyon TL.”

AYASOFYA ÇAYI

- “Elek altı çayı dediğimiz, yüksek kaliteli Efsane çay diye de bilinen çeşidi çıkardık. Ovit, Ayder, Trabzon Uzungöl, Erzurum Palandöken, Artvin Kafkasör, Kemalpaşa Elekaltı, Tirebolu Elekaltı, İstanbul Ayasofya, Farabi ve Keyif çayları şeklinde yeni ürünlerimiz piyasaya çıkmak üzere.”

ATIĞINDAN MANGAL KÖMÜRÜ VE ENERJİ

- “Açığa çıkan çay atıklarının depolanması ve değerlendirilmesi konusunda yaşanılan sıkıntıların kalıcı çözümü için 2 önemli proje hazırlandı. İlki, soğuk çay ve kuru çay üretim proseslerinde yoğun olarak kullanılan ve ilk yerli üretim olacak Çay Ekstraktı Üretim Projesi. Yılda 10 bin ton çay atığı işleme ve bin ton ekstra üretim kapasiteli tesisimizin yapımı ve deneme üretimleri tamamlanmış, en kısa sürede normal üretime başlanılacak. Diğer projemiz ise Rize Belediyesi’yle yapılan mangal kömürü ve enerji üretimi protokolü neticesinde çay atıklarının değerlendirilmesi. Proje tamamlandığında bu tesiste yılda 15 bin ton çay atığı değerlendirilecek.

Haberin Devamı

- E-ticaret üzerinden yapılan satışlarımız da pandemi öncesine göre yüzde 150 oranında artış göstermektedir. Zümrüt yeşil çay pudrası matcha çayı, organik çay yapraklarından üretilerek elde edilen siyah ve yeşil çay pudrasını uygun ambalajlamayla piyasada nemli satış noktalarına dağıtımını yaptık. Eş zamanlı olarak caykursatis.com adresinden de temin edilebilmektedir. E-ticaret üzerinden yapılan satışlarımız da pandemi öncesine göre yüzde 150 artış göstermektedir. Ayrıca, global e-satış platformu olan Amazon sitesi üzerinden de satış görüşmelerimiz neticelenmek üzeredir.

Dondurma ve makarna

- Yeşil pudra çay, kişisel tüketimin yanı sıra, özellikle gıda ve kozmetik gibi farklı sektörlerde ortak ürün olarak kullanılmaktadır ki sade içecekler, dondurma, kek, kurabiye, makarna vb. gibi ilk akla gelen ürünler. Yeşil çayı dondurma ve makarnada kullanma proje çalışmalarımızı somutlaştırabilmek için ilgili firmalarla çalışmalarımız devam etmekte.”