EkonomiCazibe artıyor

Cazibe artıyor

08.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yatırım ortamını canlandırmak, üretim ve istihdamı artırmak için çalışmalar meyvesini veriyor. ‘Cazibe Merkezleri’ arasına son olarak Kilis de dahil oldu ve il sayısı 24’e yükseldi.

Cazibe artıyor

Türkiye’deki şehirlerin yatırım cazibesi artıyor. Yatırım ortamını canlandırmak, üretim ve istihdamı artırmak amacıyla uygulanan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında fırsatlar sunuluyor. Kervana son olarak Kilis de katıldı. Böylece programda yer alan il sayısı 24’e yükseldi.

Haberin Devamı

Dün, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Program kapsamında illerde özel sektörce gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımları, çağrı merkezi ve veri merkezi yatırım projeleri destekleniyor. Öte yandan karar çerçevesinde 31 Aralık 2021’e kadar yapılacak teşvik belgesi müracaatları da değerlendirilecek.

Nurdağı tüneli etkisi

Karar kapsamında desteklenecek imalat sanayi yatırımlarının organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgesinde gerçekleştirilmesi ve asgari 2 milyon lira yatırım tutarını sağlaması gerekecek.

Programa yeni dahil olan Kilis, konumu nedeniyle yatırımcılara fırsat sunuyor. Kilis Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tohumcu, coğrafi konumu, İskenderun, Mersin limanlarına ve Ortadoğu’ya olan yakınlığıyla şehrin yatırımcıya fırsat sunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Şehirde nitelikli işgücü sorunu bulunmadığını da belirten Tohumcu, “İşçi bulması konusunda bir sorun yaşanmıyor. Sanayinin gelişmesi ekonomik anlamda da gelişmemiz demektir. Şehir 6. bölge teşviklerinden yararlanıyor” diye konuştu. Nurdağı tünelinde çalışmaların sürdüğünü belirten Tohumcu, tünelin açılmasıyla birlikte TIR’ların da Mersin’e ulaşmasının rahat olacağını söyledi.

Cazibe artıyor

Hangi iller var?

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki iller şöyle:  “Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van.”

Neden uygulanıyor?

Görece az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracat artışı yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla, özel sektör yatırımlarını desteklemeye yönelik olarak uygulanan program.

Tekstilden zeytine kadar

Mustafa Tohumcu Kilis’te organize sanayi bölgesi çalışmalarına değinerek, “İki bölgemiz faaliyette. Üçüncü bölgede çalışmalarımız sürüyor. Bunun dışında faaliyete başlayan fabrikalar da bulunuyor” dedi.

OSB’de ‘tekstilkent’ projelerinin olduğunu kaydeden Tohumcu, şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

“Koronavirüs salgınından dolayı tekstilde Çin’e alternatif bölgeler öne çıktı. Tekstil yatırımcıları bu bölgede üretim yapmak istiyor. Bir tekstilkent oluşturma hedefimiz var.”

Bölgede zeytin, üzüm, fıstık, hububat ürünlerinin öne çıktığını belirten Tohumcu, “Sulu tarım konusunda da çalışmalar sürüyor. Kilis her türlü meyve ve sebzenin yetişebileceği bir iklime sahip. OSB’deki tesislerin bir kısmı gıdaya yönelik olacak” dedi.

Katma değer yaratacak

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Kilis’in bu kararla sanayileşme yolunda gelişen bir il olacağını belirtti.

Son dönemlerde Kilis OSB, Kilis Polateli/Şahinbey Tekstil İhtisas OSB ile yatırımcıların dikkatini çeken Kilis’in kısa sürede katma değer yaratan bir il konumuna geleceğini söyleyen Celkanlı, “Kilis Amanos Tüneli’nin açılmasıyla 85 km mesafeden İskenderun Körfezi Dörtyol Limanına ulaşacak, yatırımcılar için gerçekten bir cazibe merkezi olacak” dedi. Celkanlı, 31 Aralık 2021’e kadar teşvik belgesi müracaatlarından uygun görülen yatırımların enerji desteğinden ve 6’ncı bölge desteklerinden faydalanacağını da dile getirdi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler