Ekonomi Çeketini aldı ve gitti

Çeketini aldı ve gitti

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dinç Bilgin başta Sabah Gazetesi ve ATV olmak üzere tüm gazete, dergi ve televizyonlarını devretti. Kendi deyimiyle 'ceketini aldı ve gitti'

Çeketini aldı ve gitti

Çeketini aldı ve gitti

Dinç Bilgin başta Sabah Gazetesi ve ATV olmak üzere tüm gazete, dergi ve televizyonlarını devretti. Kendi deyimiyle 'ceketini aldı ve gitti'

EKONOMİ SERVİSİ

Eski bankası Etibank'a el konulmasından bir süre önce Turgay Ciner'le yüzde 50 ortaklığa giden Dinç Bilgin, Sabah Yayıncılık'taki hisselerini Mehmet Emin Karamehmet'in Çukurova Holding'i ile Murat Vargı'nın MV Holding'ine devretti.
Bilgin böylece medya sektöründen çekilirken, Sabah Yayıncılık'ın yeni yönetimi Karamehmet ağırlıklı olmak üzere, Çukurova Holding, MV Holding ve Ciner'in sahibi olduğu Park Holding'in ortak olduğu MTM Haber Yatırım AŞ'ye geçti.
Karamehmet ve Çukurova'nın Turkcell'de de ortağı olan Murat Vargı'nın Bilgin'in hisselerini 1 milyar dolarlık borca karşılık bedelsiz olarak devraldığı belirtiliyor. Tüm gazete ve dergilerini bedelsiz olarak devrederken, Murat Vargı'nın Sabah Gazetesi yönetimine "Dinç Bilgin ceketini alıp çıktı" diyerek açıklamada bulunduğu kaydedildi. Yönetim değişkiliğinden sonra gazetenin uzun yıllar yayın yönetmenliğini yapan ve en son Murahhas Üye ve Yayın Grubu Başkanlığı görevinde bulunan Zafer Mutlu Sabah'ın künyesinden çıkarıldı. Gazetenin imtiyaz sahibi Murat Vargı oldu.

Cıngıllıoğlu'nun da adı geçiyor
Yönetimi devralan MTM Haber Yatırım AŞ'nin yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Yönetim Kurulu Başkanvekili Turgay Ciner, yönetim kurulu üyeleri, Murat Vargı, Çukurova Holding üst düzey yöneticilerinden Osman Berkmen ve Mehmet Kenan Tekdal. Yeni yönetimin ilk açıklamalarından biri "Yeni ortaklıklara açığız" oldu.

Muhasebeden başladı patron olarak veda etti
Sabah gazetesinin kurucusu Dinç Bilgin 1940'ta İzmir'de doğdu. Bilgin iş hayatına dedesinin Selanik'te kurduğu ve babasının 1924'te İzmir'e taşıdığı Yeni Asır'da başladı. Gazetenin muhasebe servisinde çalışmaya başlayan Bilgin, babasından devraldığı gazeteyi İstanbul'da yayımlamaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Bunun üzerine yeni bir gazete kurmak için İstanbul'a gelen Bilgin, 22 Nisan 1985 tarihinde borç aldığı paralarla Sabah'ı yayın hayatına soktu. Bilgin'in büyümesi 1990'larda kendini göstermeye başladı. Şirket sayısı giderek artarak, Sabah Yayıncılık, Medya Holding ve Sabah Pazarlama'yı halka açtı.

Dinç Bilgin'den veda yazısı:

En elemli günüm
Sabah gazetesinde bugün yayınlanan veda yazısına, "Ben, Sabah ve ATV'nin kurucusu, dededen, babadan gazeteci Dinç Bilgin..." diyerek başlayan Bilgin, Etibank'ın Fon'a devredilmesinden sonra ortaya çıkan tabloda en büyük fedakarlığın kendisine yüklenmesini gerektiğini söyledi.
"Bu kararı hiç düşünmeden verdim" diyen Bilgin, şöyle devam etti: "Medya alanındaki bütün şirketlerimin, Sabah dahil bütün gazetelerimin, ATV dahil televizyonlarımın, Aktüel dahil tüm dergilerimin yönetimini, Türkiye'nin en güçlü mali kuruluşlarının oluşturduğu bir konsorsiyuma bırakıyorum."
Bilgin, yazısına "Yayınlarımı emin ellere teslim ettiğimi bilerek, ceketimi alıp çıkıyorum" diyerek sürdürdü. Yeni şirketler topluluğunun Sabah Grubu'nun bankalara olan borçları için sağlam bir muhatap yarattığını kaydeden Bilgin, yayınlarının gazetecilik geleneğinin korunduğuna inandığını ve buun hayatının en elemli gününde kendisini teselli ettiğini vurgulayarak şöyle dedi:
"İster talihsizik, ister başarısızlık deyin; bedelini öderken bu duygu beni pişmanlıktan koruyor. Bu benim için bir yenilgi olsa dahi verdiğim karar, kurucusu olduğum yayınlar için yeni hamlelerin, yeni başarıların fırsatını yaratacaktır."

İşte Sabah'ın yeni patronları

Yeni yönetimde, Park Holding'in yanı sıra Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet ve MV Holding'in sahibi Murat Vargı bulunuyor. Çukurova Grubu sekiz sektörde 100'e yakın şirketle faaliyet gösteriyor. Bünyesinde Yapı Kredi, Pamukbank, Superonline gibi şirketler bulanan Çukurova Grubu aynı zamanda ve Turkcell'in de büyük ortağı. Akşam ve Güneş gazetelerini Mehmet Ali Ilıcak'tan satın alarak medya dünyasına ilk adımını atan grup, bu gazetelerin yanı sıra Platin gibi bazı aylık dergileri de yayımlıyor. Son dönmemde elektronik ticaret ve medyaya da ağırlık vermeye başlayan Çukurova, geçen yıl da Show TV ve CINE 5'e ortak oldu. Murat Vargı ise Türkiye'yi cep telefonuyla tanıştıran isim olarak biliniyor. 1990'ların başında Penta Tekstil'in sahibi olan Vargı, Turkcell projesini geliştirerek bu amaçla 1994'te Çukurova Grubu ile ortak oldu. Park Holding'in sahibi Turgay Ciner ise adını 1994'te Halil Bezmen'den Mensucat Santral'ı satın alarak duyurdu. Daha sonra Penyelux'ü alan Ciner, Ceytaş Park Tekstil, Ceytaş Madencilik ve Park Enerji şirketlerinin sahibi.

El değiştiren yayınlar
Gazeteler: Sabah, Yeni Binyıl, Takvim, Fotomaç.
Bir Numara Yayıncılık dergileri: Aktüel, Cosmopolitan, Esquire, Fastbreak, Gezi, Gurme, Otohaber, Outdoor, Para, PC Magazin, Power, Sinema, Topsante.
Televizyon kanalları: ATV, Kanal 6



EKONOMİ