Ekonomi Cem Uzan hakkında bir günde 2 tutuklama kararı

Cem Uzan hakkında bir günde 2 tutuklama kararı

21.10.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Cem Uzan hakkında hem İstanbul 7. Ağır Ceza, hem de 4. Ağır Ceza gıyabi tutuklama kararı verdi. Hakkındaki tutuklama kararı 3’e çıktı

Cem Uzan hakkında bir günde 2 tutuklama kararı

Fransa’ya siyasi sığınma talebinde bulunan ve zimmet suçundan yargılandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Cem Uzan hakkında dün yargılandığı iki ayrı davadan daha gıyabi tutuklama kararı çıktı. Böylece hakkındaki gıyabi tutuklama kararları üçe yükseldi.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları, 2005/123 E. sayılı dosyada sanık olarak yargılanan Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını istedi. Mahkeme, bu davada “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak”, “resmi evrakta sahtecilik”, “özel evrakta sahtecilik”, “Bankalar Kanunu’na muhalefet” ve “kamu kurumunu dolandırmak” suçlarından yargılanan Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı aldı.

Bir tutuklama da iflas davasından
Bu kararın hemen sonrasında Cem Uzan hakkında “hileli iflas” suçundan yargılandığı davaya bakan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce de gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Uzan, bu davada TMSF tarafından 2003’te el konulan İmar Bankası ile ilgili olarak ‘hileli iflas’tan yargılanıyordu.
Uzan hakkında daha önce de “özel banka parasını zimmete geçirmek” suçlamasıyla yargılandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı.

Haberin Devamı

Uzan’a şemsiyeli kamuflaj
Cem Uzan’ın, Türk yetkilileri tarafından çıkartılan “kırmızı bülten” nedeniyle Fransız adli polisi ve Paris savcılığı tarafından en kısa zamanda sorgulanmayı beklediği, hatta sorgulanıp kefaletle serbest bırakılmış olmasının bile mümkün olduğu belirtildi. Türkiye’nin çıkardığı uluslararası tutuklama müzekkeresine rağmen, Cem Uzan dün bir kez daha, ikamet ettiği Paris’in Trocadero Meydanı’ndaki lüks rezidansında gazetecilere göründü.
Ancak Uzan, bu kez bir öncesine kıyasla daha dikkatli davrandı. Uzan’ın, pazartesi günü aynı saatlerde bindiği, rezidansa ait araca tekrar bineceği sırada rezidansın koruması tarafından oldukça büyük bir siyah şemsiye açılarak foto muhabirlerine yakalanmamasına özen gösterildi. Şemsiyeyi tutan koruma Uzan’la birlikte yola koyuldu.
Basın mensuplarının, açıklama yapması için rezidans görevlileri aracılığıyla ve bizzat kendisine ısrarlı biçimde haber ulaştırmalarına rağmen, Cem Uzan hiç bir açıklama yapmadan uzaklaştı.
SABETAY VAROL Paris

Haberin Devamı

GP Genel Merkezi ıssız görünümde
Fransa’dan sığınma talebinde bulunan firari durumdaki işadamı Cem Uzan, halen Genç Parti’nin de (GP) genel başkanı. 2007’deki seçimin ardından Meclis’in karşısındaki bir apartmanın tek dairesine taşınan GP Genel Merkezi ise şimdilerde “hayalet kasaba” görünümünde.
Cem Uzan, aktif siyasete 2002’de GP’yi kurarak başladı. İlginç kampanya ile yüzde 7.25 gibi önemli bir oy aldı. GP’nin ilk genel merkez binası, Balgat’ta, Ak Parti genel merkez binasının yaklaşık 500 metre uzağındaydı. Uzan ailesine operasyonlar başlayınca Tandoğan Mebusevleri’ndeki bir apartmana taşıdı. GP’nin oyu, Temmuz 2007 genel seçiminde yüzde 3’e düştü, Hazine yardımı kesildi. Genel Merkez Çankaya İlçe Başkanlığı’nın bulunduğu apartmana taşındı.
Dün ziyaret ettiğimiz GP Genel Merkezi’nde posta kutusunun üzerinde yırtılmış bir GP çıkartması vardı. İçeride, 4-5 çalışanın dışında tek siyasi yetkili Teşkilat İşleri Başkan Yardımcısı Tamer Yolcu idi. Yolcu, fotoğraf çekilmemek şartıyla bize çay ikram etti.
Partililerin gelip gittiği, kulislerin yapıldığı siyasi havadan ise eser yoktu.
AYDIN HASAN Ankara