Ekonomi CEP’TE ŞOV VAR

CEP’TE ŞOV VAR

22.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mobil dünyanın buluşma noktası Mobil Dünya Kongresi, bugün kapılarını açıyor. İspanya Barselona’da 22-25 Şubat tarihleri arasında açık kalacak olan fuara, yeni cep modelleri ve sanal gözlükler damga vuracak

CEP’TE ŞOV VAR

Mobil, telekom ve cep telefonu sektörünün dünyadaki en büyük buluşması olan Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC) start aldı. Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen kongre ve fuar, 22-25 Şubat tarihleri arasında İspanya’nın Barselona şehrinde açık kalacak.

Haberin Devamı

Bu yılki fuara 2 bin firma ve 95 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. Fuarın bu yılki teması ‘Mobil Her Şeydir’ olarak belirlendi.

Samsung’dan yeni cep

Fuar pek çok alanda farklı yeniliğin yanı sıra cep telefonunda yeni model furyasına tanıklık edecek. Samsung, HTC, Nokia, Sony, LG, Vestel ve General Mobile gibi devler yeni cep telefonu modellerini bu fuarda tanıtıyor. Fuarda görücüye çıkacak modeller şöyle:

- Samsung, daha önceki yıllarda Galaxy S5 ve Galaxy S6 modellerini MWC’de görücüye çıkarmıştı. Bu yıl da Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge ve S7’i Edge Plus’ı duyurdu. Fuarın en çok merak edilen cep modellerinden oldu, Galaxy S7. Tasarım olarak eski modellerini andırsa da özelliklerinde bir hayli revizyona gidildi. 5.1 inç’lik dokunmaya duyarlı ekranı var. Ana kamerasında artık çıkıntı yok. Kamera çözünürlüğü 12 Megapikselle biraz düşüyor. Yeni işlemcisi Qualcommm Snapdragon 820. Bazı modellerde Exynos’u da kullanacak. Yeni USB Type-C portuyla daha hızlı şarj özelliği de var. Su ve toz geçirmezlik özelliği de bulunuyor. Önceki modellerde kaldırılan mikro SD kart desteği geri geliyor. Fiyatı da 700 euro civarında olacak.

CEP’TE ŞOV VAR

Haberin Devamı

9 Mart’ta Türkiye’de

Samsung’un amiral gemisi fuarda lansmanının ardından mart ayında dünyada piyasada olacak. Türkiye’de lansmanı da 9 Mart’ta yapılacak. Satışa çıkış tarihi ise 11 Mart olarak belirlendi.

- Tayvanlı HTC’nin 2016 planları çok bilinmiyor. Ancak fuarda yeni bir modeli bekleniyor. Bu modelin HTC One M10 olması umuluyor. Sanal gerçeklik gözlüğü Vive’la ilgili yeni özellikler ve gelişmeler bekleniyor. Geçen yılki fuarda Valve işbirliğiyle HTC Re Vive’ı tanıtmıştı. Bu yıl yine bir demo gösterimi olacak.

- LG de fuarda yeni cep modeline odaklanıyor. G serisinin yeni modeli G5 tanıtılıyor. G5’de çift ekran ve çift kamera olacak. Cep modeli kadar akıllı kılıfı Quick Cover da ilgi görüyor. Bu kılıf kullanıcıların ekrana geçmeden gelen aramaları açmasına, saati ve bildirimleri görmesine olanak sağlayacak. LG, ayrıca X cam ve X screen cep modellerini de tanıtıyor.

Haberin Devamı

Fuarda Türk teknolojisi

- Sony de fuarda sürpriz yapabilecek cep üreticilerinden. Xperia Z5’in devamı Z6’yı vitrine çıkartabilir. Z6’nın muhtemel beş farklı modeli gelebilir. Orta segmentte 5.5 inç’lik ekrana sahip Xperia C6’yı da görebiliriz. Ayrıca söylentiler arasında Xperia Z6 tablet de var. Bu tablet 4K özelliğine sahip. Ve tabii ki yeni akıllı saat Sony Smartwatch 4.

- Fuarda yeni model tanıtacaklar arasında bir Türk üretici de var. Vestel, akıllı cep telefonu Venus’un yeni modellerini Barcelona’daki fuarda sergileyecek. Venus’un yanı sıra tablet, televizyon ve akıllı ev sistemleri de olacak.

- Yine Türk firması General Mobile da yeni cep modelini tanıtıyor. Google ve Qualcomm işbirliğiyle GM 5 Plus modeli, 22 Şubat’ta görücüye çıkaracak. Ekranının 5 inç’ten daha büyük olacağı kesin görünüyor.

5G limitleri zorlayacak

- Mobil dünyayı bir araya getiren MWC 2016’da, artırılmış gerçeklik ya da sanal gerçeklik ayrı bir kategori haline geldi. Akıllı cep telefonu devleri yanında VR ve AR firmaları da gövde gösterisinde bulunacak. Fuarın en ilgi çeken cihazlarından biri de sanal gerçeklik gözlükleri olacak.

Haberin Devamı

- Kurumsal tarafta ise öne çıkan trend, 5G. Türkiye olarak 1 Nisan’da 4.5G’ye geçiyor olacağız. 5G ise bunun bir üst versiyonu. 5G yavaş yavaş gerçek olmaya başlıyor. SKTelecom ve Verizon gibi operatörler 5G’yi test ediyor. 5G’yle ağın çoklu sanal özel ağlara dağıtılmasıyla daha fazla müşteri hizmeti ve esneklik sağlanması bekleniyor. 5G’yle limitler zorlanacak gibi duruyor. Cep telefonu ağları da şu anda olduğundan daha sanal hale gelecek.

CEP’TE ŞOV VAR
'DAHA İYİ BİR GELECEK MOBİLLE MÜMKÜN'

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Mobil Dünya Kongresi’nin bu yılki temasının “Mobil Her Şeydir” diye belirlendiğine dikkat çekerek, “Bugün olduğu gibi gelecekte de her şey mobil, mobil de her şey olacak. Mobili her şey yapan her yere gidebilmesi. Biz de 1 Nisan 2016 günü 4.5G’yi Türkiye’nin dört bucağına taşıyarak mobilin bu gücünü göstereceğiz” dedi.

Mobil Dünya Kongresi için Barselona’da bulunan Gökhan Öğüt şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yaşamımızın her anında mutlaka bir mobil teknoloji var. Mobil, artık sadece bağlantılı olmayı ifade etmiyor, her şeyi kapsıyor, kim olduğumuzu bile tanımlar hale geldi. Mobil Dünya Kongresi’nin ana temasında da vurgulandığı gibi, artık her şey mobil, mobil de her şey olacak.”

Vodafone olarak, dijitalleşmenin dönüştürücü gücüne inandıklarını ve geleceği dijitalleşmenin şekillendireceğini düşündüklerini kaydeden Öğüt “Mobili her şey yapan her yere gidebilmesi. Bu gücüyle mobil genişbant, yaşamımızın her saniyesine nüfuz edecek, yaşam biçimlerimizi değiştirecek” diye konuştu.

4.5G’ye az kaldı...

Türkiye’nin de mobil değişimde tarihi bir adım atarak 4.5G için gün saydığını kaydeden Öğüt, şunları söyledi:

“Aslında biz de hep hayalini kurduğumuz bağlantısız hayata doğru daha emin adımlarla gidiyoruz. 1 Nisan sabahı yepyeni bir teknolojiye uyanacağız.

Vodafone olarak biz de Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar müşterilerimizi bu son teknoloji ile tanıştırmak için gün sayıyoruz. Böylelikle 2010’dan bu yana 5 kıtada 20 ülkede sunduğumuz 4G ve üstü teknolojileri Türkiye’deki müşterilerimize sunacağız. 4.5G, hemen ardından 5G’yi ve nesnelerin internetini de getirecek. Nesnelerin interneti ile herkesin bir dokunuşla istediği bilgiye ulaşacağı, yaşamın her zaman her yerde çok hızlı akacağı bir geleceği yaşayacağız.”

YENİ ÜRÜN

CEP’TE ŞOV VAR
PQI ürünlerinin Türkiye dağıtıcısı DataStar, Apple kullanıcılarının gereksinimi olan yeni bir USB belleği duyurdu. PQI iConnect Mini model bellek, iPhone, iPad ve iPod’larla kullanılmak üzere geliştirildi. 16 GB, 32 GB, 64 GB ve 128 GB olmak üzere dört farklı kapasite seçeneği var.

iConnect Mini ile internet olan olmayan her yerde fotoğraf, video ve filmleri yedeklemek mümkün oluyor. Böylece telefon ya da tabletin belleğini kullanmadan dokümanlar arşivlenebiliyor. iPhone 6S serisinde 12 Megapiksel destekli fotoğraflar, 4K videolar bellekte çok fazla yer kaplayabiliyor. iConnect Mini ile belleği doldurmadan fotoğraf ve video çekimi sürdürülebiliyor.