Ekonomi Cepte küçük ve büyük ekran kapışması

Cepte küçük ve büyük ekran kapışması

04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

4.5G lansmanıyla beraber gözler yeni nesil cep telefonlarına çevrildi. Son modeller tüketicinin ilgisini çekiyor. En son pazara giren Samsung’un Galaxy S7’si oldu. iPhone SE ise, 8 Nisan’da geliyor. İki modeli karşılaştırdık

Cepte küçük ve büyük  ekran kapışması

Apple’ın dünyada 21 Mart’ta lanse ettiği yeni cep telefonu modeli iPhone SE, 8 Nisan’da Türkiye pazarına geliyor. Samsung’un son modelleri Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge de 11 Mart tarihi itibariyle ülkemizde satılmaya başladı.
Ülkemizde 4.5G lansmanından sonra gözler yeni nesil cep telefonlarına çevrildi. 4.5G’nin nimetlerinden tam yararlanabilmek için iyi bir akıllı telefona sahip olmak gerekiyor. Sektörün büyük üreticileri Samsung ve Apple’ın Türkiye’deki son modelleri ise teknoloji severlerin ilgisini çekiyor. Bu iki markanın son modelleri farklı segmentlerde. Galaxy S7, markanın üst segmentteki amiral gemisi. SE ise küçük boyutuyla ilgi çeken Apple’ın düşük fiyat segmentindeki ürünü. Her ne kadar aynı segmentte olmasalar da şu anda 4.5G’ye uyumlu cep telefonu almak isteyenler için iPhone SE ve Galaxy S7 önemli seçenekler arasında. İki modeli teknik özellikleri açısından karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Ezeli rekabet devam ediyor

Cep telefonunda dünyanın iki dev üreticisi Samsung ve Apple arasındaki rekabet yeni modellerle devam ediyor. iPhone SE ve Galaxy S7 iki markanın son modelleri. Apple’ın yüksek segmentteki modeli S7’yi de eylül ayında lanse etmesi bekleniyor.

Hangisi daha uygun fiyatlı

- Fiyata gelince Galaxy S7, SE’den doğal olarak daha pahalı. Dünyada, fiyat olarak SE, 399 dolardan, S7 ise 670 dolardan satılıyor. Türkiye’de ise Samsung Galaxy S7 2 bin 799 TL fiyatla satışta. iPhone SE’nin Türkiye’de 16 GB’lik modelinin fiyatının 1.999 TL civarında olması bekleniyor.
- Sonuç olarak küçük ekran sevenler ve iOS işletim sisteminden vazgeçemeyenler için SE, büyük ekran ve daha fazla teknolojik özellik arayanlar için de S7 modeli öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Kamera ve pil ömrü

- Mikro SD kart yani ekstra depolama alanı sağlayan kart girişi SE de yok. Samsung ise yeni modellerinde bu özelliği geri getirdi. S7’de de mikro SD kart girişi var.
- Kamera çözünürlüğünde ise SE ve S7 arasında çok büyük fark yok. SE 12 MP arka ve 1.2 ön kamera çözünürlüğüne sahip. S7’de ise 12 MP arka, 5 MP ön kamera çözünürlüğü var.
- Pilde ise SE 1642 mAh, Galaxy S7 ise 3.000 mAh’lık kapasite sunuyor. S7’nin şarjı daha iyi görünüyor. Boyut düşünüldüğünde performans benzer.
- Hızlı ve kablosuz şarj özelliğinde ise Samsung öne çıkıyor. Apple henüz bu teknolojik özellikleri ürünlerinde sunmuyor.
- Parmak izi sensörü iki modelde de var. iPhone SE ve Galaxy S7 bu özelliği sunuyor. Apple’ın Touch ID’si SE’de de var.
- S7 suya dayanıklılık özelliğini geri getirdi. Bu özellikle henüz iPhone’da yok. İşletim sistemi iPhone’da iOS 9, S7’de ise Android Marshmallow.

Cepte küçük ve büyük  ekran kapışması

Boyut ve segmentleri farklı

- Galaxy S7, 5.1 inç’lik, iPhone SE ise 4 inç’lik ekrana sahip. S7, SE’den yüzde 15 uzun, yüzde 19 oranında ise daha geniş. En önemli farkları boyutları. S7 büyük ekran, SE ise küçük ekran sevenlere hitap ediyor. Aslında Galaxy S7, günümüz şartlarında çok büyük değil. Trendler büyük ekran yönünde. Ancak Apple da küçük ekran sevenlere seçenek sunmak istedi.
- iPhone SE, IPS, S7 ise Amoled ekrana sahip. Piksel yoğunluğuna göre S7 yüzde 77 oranında daha keskin bir ekran görüntüsü sağlıyor.
- Boyutlarıyla orantılı olarak SE, S7’den yüzde 26 daha hafif. Biri 113, diğeri ise 152 gram ağırlığında. iPhone SE, alüminyum bir gövdeye sahip, S7 ise şu ana kadar Samsung’un en iyi görünüşlü modeli. Cam ve metal karışımı gövdesi var.
- Renk seçeneği konusunda ise SE öne geçiyor. Uzay grisi, gümüş, altın ve roze altın olmak üzere dört rengi var. S7’nin ise siyah, gümüş ve altın olmak üzere üç rengi bulunuyor.
- iPhone SE, 64 bit mimariye sahip çift çekirdekli A9 1.85 Ghz, S7 ise dört çekirdekli Snapdragon 820 2.15 Ghz işlemciye sahip.
- Ram (bellek) de ise, S7, SE’yi ikiye katlıyor. Galaxy S7’nin 4 GB, SE’nin 2 GB’lik belleği var. Fakat iOS, iyi bellek yönetim sistemiyle bu özelliği daha az göze batar hale getiriyor. Dahili depolama alanında ise iPhone SE 16 ve 32 GB, S7 ise 32 ve 64 GB’lik seçenek sunuyor.

Haberin Devamı

Tüm Türkiye ‘hız’ testinde
Ülkemizde 4.5G’nin start almasıyla herkes bulunduğu mekandaki mobil internet hızını tespit etme yarışına girişti. Mobil olarak indirilip kullanılabilen hız testi uygulamaları da, Türkiye sayesinde rekor kullanıma ulaştı. En çok kullanılan cepte hız testi uygulaması Ookla, Türkiye sayesinde uygulamasının kullanımının zirve yaptığını sosyal medya hesabından duyurdu.
Ülke karşılaştırmasında Türkiye en yakın ülke ABD’nin yüzde 65 önüne geçti. Ookla’nın istatistiklerine göre Türkiye’de bir gün içinde 60 bin hız testi yapıldı. Bu alanda Ookla’nın Speedtest.net ve başka uygulamalar, Türklerin geliştirdiği hız testli mobil aplikasyonları da bulunuyor. Bu uygulamaları telefonunuza indirdiğinizde bulunduğunuz yerdeki operatörünüzün yükleme ve indirme hızlarını görebiliyorsunuz. Ancak hız testi uygulamalarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler de var. Mobil internet kotanızı hızlı tüketen bu uygulamaları kullanırken dikkatli olmanız gerekiyor.

Fatura şokuna dikkat
Fatura şokları da 4.5G’yle beraber gündeme gelen diğer bir konu. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Sekreteri ve Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, hızlı veri transferinin kotaları da çok hızlı tüketeceğini belirterek, “Ancak bu avantaj internet paketi kotalarını çok çabuk dolduracak ve buna bağlı olarak tüketiciler fatura şoku yaşayacaklar. BTK tarafından yapılan düzenlemeye göre tüketicilerin abonesi oldukları tarife paketi kotası yüzde seksene ulaştığında ya da tamamı dolduğunda iki kez aboneye bilgilendirme yapılması gerekiyor. Tüketiciler bu mesajlara dikkat etmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cepte küçük ve büyük  ekran kapışması

Haberin Devamı

?YENİ ÜRÜN
Oyuncular için özel tasarlandı

Dell, oyunculara özel geliştirdiği yeni Inspiron 15 7559 Türkiye’deki tüketicilerin beğenisine sunuyor. Nvidia GeForce GTX 960M 4GB DDR5 grafik kartına sahip cihaz, 1 TB HDD +8GB mSATA hibrid depolama birimiyle de kullanıcılara uzun bir performans vaat ediyor. 6 hücreli 74Whr pili sayesinde, 10 saatten fazla çalışma süresi sunan oyun ve videolar için kesintisiz bir deneyim yaşatıyor. FHD parlama önleyicili, IPS geniş açılı, Truelife UHD 4K çözünürlüklü ekrana sahip. Intel i7 işlemci kullanıyor.
Dell Türkiye Kategori ve Marka Müdürü Ufuk Tosun, “Oyun tutkunları ve öğrenciler, üstün performansı ve hızı bir arada sunan teknolojileri tercih ediyor. Hem rahat taşınabilir oluşu hem de gelişmiş teknolojisiyle, eğlenceyi kullanıcıyla buluşturan yeni dizüstü bilgisayarımız Inspiron 7559’un özellikle oyunseverleri son derece memnun edeceğinden eminiz” diye konuştu.

Cepte küçük ve büyük  ekran kapışması
YENİ ÇÖZÜM
Modayı da satıyor...

Farklı kategorilerde 1 milyon ürün çeşitliliği ile e-ticaret sektörü platformu ve aylık 45 milyon ziyaret sayısına sahip olan hepsiburada.com, moda kategorisinin lansmanını yapıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin ünlü moda markaları artık hepsiburada.com farkıyla müşterilerle buluşacak.
‘Hepsi moda hepsiburada’ sloganıyla moda dünyasında fark yaratmayı hedefleyen site, ünlü sanatçı Gülben Ergen’le reklam filmi çekti. Ayrıca müşteriler Gülben Ergen için kombin hazırlayabilecek. Moda sayfalarında kadın, erkek, çocuk giyim, giyim aksesuarları, saatler, güneş gözlükleri, takı ve mücevherler, altınlar ve ayrıca özel günler için hediye setleri var.

YENİ TEKNOLOJİ
Suyun altında konuşturacak

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirdiği ve su altında kablosuz konuşmaya imkan sağlayan ‘Su altı Optik Haberleşme Projesi’ ilk kez DIMDEX’2016 fuarında sergilendi. Yeni teknoloji, su altında sonik haberleşmenin dışında optik olarak iletişim kurulabilmesine imkan tanıyor. Bu teknoloji ile su altında gerçekleştirilecek operasyonlar sırasında SAT ve SAS komandoları ve dalgıçlar birbirleriyle kolayca konuşabilecek ve güvenli veri alışverişi yapabilecek.

Bu yeni teknolojinin geliştirilmesi sürecinde su altı ekosistemi ve özellikle su altında yaşayan canlılardan ilham alındı. Dalgıçlar ve komandolar kendi aralarında konuşabilecek.