Ekonomi CESUR OL MERKEZ

CESUR OL MERKEZ

07.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yla birlikte 7 üyeli Para Politikası Kurulu’nda beş üyenin görev süresi 19 Nisan’da doluyor. Hükümet, yeni yönetimden radikal bir faiz indirimi bekliyor

CESUR OL MERKEZ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 19 Nisan’da yönetimi değişecek Merkez Bankası’ndan “ölçülü cesaret” beklediklerini açıkladı. Geçmiş yönetimlerin 2001 sendromuna yakalandığını ve cesur davranarak faiz indirimine gidemediklerini belirten Elitaş, “Yeni yönetimden cesaret bekliyoruz. Türkiye’ye take off yaptırıp, uçuşa geçirmeli. Fakat cesaretin de ölçülü olması lazım” dedi.
Elitaş, temaslarda bulunmak için geldiği Hollanda’da şöyle konuştu: “Dünya ticaretinde yüzde 1’den az pay alıyoruz. Onun için Merkez Bankası’nın dünyadaki tedirginliği, heyecanlı olan işadamının önünü açmak cesaret vermek için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek dünyadaki olumsuzluğu fırsata çevirme zamanı. Merkez Bankası yeni yönetiminden cesaret bekliyoruz. Fakat cesaretin de ölçülü olması lazım. Aşırı derece cesur davranıp bu kez kuru tutamaz, kaynak getiremezse, kur açıkçası yükselir kaçma noktasına giderse bununla ilgili hesaplar da yapılmalı.”

Dolar 2.86’yı gördü
Enflasyondaki düşüşü de değerlendiren Elitaş, “Haziran’a kadar enflasyondan aşağı yönlü gelişme olacağı öngörüsü hayata geçiriyor. Enflasyon dikkate alındığında Merkez Bankası’nın faiz oranlarını seviyeye getirmesi elzem olmuştur” dedi.
Moody’s’in Türkiye’de bankacılık sektörüne ilişkin kar baskısı açıklaması dün sabah sakin seyreden dolar kurunun gün ortasında 2.86 TL’nin üzerine kadar çıkmasına yol açtı. Güne 2.82’nin üzerinde başlayan dolar 2.86’nın üzerine yükseldi.
ABD Merkez Bankası’nın bu yıl daha az faiz artırımı yapacağı beklentileri ile geçen hafta küresel risk iştahı artarken, piyasalarda bu hafta satış baskısı daha ağır basıyor.

Haberin Devamı

Panama ne olur?
Panama belgeleri sonrası konuyu değerlendiren Bakan Elitaş, “11.5 milyon sayfa, okunması zaman alır. Olanların tamamını kayıtdışı para olarak düşünmek yanlış olabilir. Vergilendirilmiş kazanç da olabilir. İçeriği hakkında bilgim yok. Türkiye’de 100 firma 10-12 kişi diyorlar. Dünyada birileri birilerine mesaj veriyor olabilir. Tıpkı Wikileaks’te olduğu gibi. Birileri başkalarına mesaj verip. ‘bak dikkatli ol ayağını denk al’ gibi bir ifade kullanmış olabilir, zamanlama manidar” diye konuştu.

‘Rusya’ya karşı Erciyes’in tepesine gümrük kurarız’
“Rusya ile yaşanan uçak kriziyle birlikte 500 milyon dolarlık olumsuz yansıma hasıl olabilir” diyen Elitaş, şunları kaydetti: “Son 10 günde Rusya Dışişleri yumuşama mesajını verdi sonra Türk mallarının ihtisas gümrüklerinden gireceğine ilişkin aleyhimize zorlayıcı uygulama ortaya koydu. Yaş sebzenin gümrüğünü mesela Sibirya tarafına vermesi gibi… Uçak krizi sonrası 5 ayı geçti. Sabırlı olmaya çağırıyoruz. Rusya Dünya Ticaret Örgütü kurallarını yok sayarak Türkiye’ye karşı haksız eylem ve uygulamalarda bulunduğu takdirde bizde sabrımızın sonuna kadar tuttuktan sonra gerekli uygulamaları koyarız. Damping gibi meseleler yapabiliriz. Erciyes’in tepesine ihtisas gümrüğü koyarız, onların Sibirya’da yaptığı gibi.”