Ekonomi ‘Çeyrek pahalı’ diyene hediyelik ‘yaprak altın’

‘Çeyrek pahalı’ diyene hediyelik ‘yaprak altın’

21.07.2009 - 00:51 | Son Güncellenme:

Altın fiyatlarındaki hızlı yükselişe rağmen düğünlerde altın takmaktan vazgeçemeyenler çareyi görüntüsüyle yarım ve çeyrek altından ayırt edilemeyen 0.20 gram ve 7.5 liralık press altınlarda buldu

‘Çeyrek pahalı’ diyene hediyelik ‘yaprak altın’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Darphanenin bastığı çeyrek altın 22 ayar, 1 gram 75 santim ağırlığında. Bugünkü fiyatı ise 75-80 lira. Son 2 yılda Türkiye’deki işlerin durgunluğu  ve altın fiyatlarındaki artış nedeniyle insanlar artık düğünlerde altın takamaz hale geldi. 10- 20 lirayı da takmaya çekiniyor. Onun yerine çeyrek altının ya da yarım altının görüntüsünde ama 9’da 1’i ağırlığında, 14 ayar, yaprak gibi, press dediğimiz altınları takıyor. Press altının fiyatı 7.5 lira ile 15 lira arasında değişiyor.”
Krizle düşük ayar altına rağbetin arttığını söyleyen Kameroğlu, 22 ayar altın satışının geçen yıla göre yüzde 50 düştüğünü belirtti. 

90 liralık bilezik var
Sirkeci’de faaliyet gösteren Gülaçtı Kuyumculuk Pazarlama Müdürü Musa Yavuz, bazı insanların press altınların sahte olup olmadığını anlamak için kendilerine başvurduğunu belirtti. Yavuz, “Sahte olmadığını söylediğimizde şaşırıyorlar” dedi. Bilezikte de düşük ayar ve gramın tercih edildiğini anlatan Yavuz şöyle dedi:
“22 ayar kalın bir bilezik görünümde 14 ayar 2-3 gramlık bilezikler takıyorlar. 900 liralık bir bilezik gibi görünüyor ama asıl fiyatı 90 lira. ”

Haberin Devamı

ÇEYREK ALTIN:
22 ayar, 1. 75 gram fiyatı ise 75-80 lira arasında değişiyor.

PRESS ÇEYREK
 Press çeyrek 7.5 lira, yarım altın görünümde olanlar ise 15 liraya satılıyor. Gramı 0.20 gram, 14 ayar.


Merdiven altı üretim arttı
Kuyumculuk sektörünün krizde büyük yara aldığını ifade eden İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Hem iç talep azaldı hem de ihracat çok düştü. Sektörde çalışan sayısı yüzde 50 düştü. 4-5 bin kişi işsiz kaldı” dedi.
Kameroğlu, turistik bölgelerde ciddi sayıda kuyumcu dükkânının kapandığını merdivenaltı üretimin arttığını söyledi.