Ekonomi Chery’nin geleceğini Saraçoğlu çizecek

Chery’nin geleceğini Saraçoğlu çizecek

26.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son olarak Porsche 918 Spyder’ı çizen Türk tasarımcı Hakan Saraçoğlu, Çinli üretici Chery’nin Şanghay’daki tasarım stüdyosunun başına geçti. Saraçoğlu, Çinli markanın gelecekteki modellerini tasarlayacak

Chery’nin geleceğini Saraçoğlu çizecek

Yaklaşık 15 yıldır Porsche’de görev yapan ve pek çok önemli modelin dış çizimlerine imza atan Türk tasarımcı Hakan Saraçoğlu, Çinli üretici Chery’nin Şanghay’da bulunan tasarım stüdyosunun başına geçti. Saraçoğlu, başta Chery’nin minik QQ modeli olmak üzere markanın gelecekteki yeni ürün gamının tasarlanmasından sorumlu olacak.
Alman lüks ve spor otomobil üreticisi Porsche’nin Boxter ve Cayman’ın yanı sıra son olarak 918 Spyder modelinin dış tasarımlarını yapan Hakan Saraçoğlu, Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Chery’nin tasarım stüdyosunun başına geçti. Yaklaşık 5 ay önce transferi gerçekleşen Saraçoğlu, şirketin Tasarım Bölümü Başkanı James Hope ile birlikte çalışacak. Kendisi de daha önce Ford, General Motors ve Daimler Chrysler de çalışan Hope, Saraçoğlu’nun ekibe katılmasından ve Tasarım Direktörü olmasından memnuniyet duyduğunu söylerken, deneyimiyle Chery’nin tasarım vizyonunu daha da ileri taşıyacağına inandığını kaydetti.

‘Tam da istediğim şey!’
Chery’den teklif gelene kadar daha önce Çin’i hiç görmediğini anlatan Saraçoğlu da, Çinli markanın bugüne kadar minik modeli QQ ile tanındığını, ancak bunu değiştireceklerini söyledi.
Şirketin kendisini yeniden tanımladığını belirten Saraçoğlu, “Chery tasarım, değer ve müşteri güvenini kazanmak üzerine yoğunlaştı. İşte, gitmek istediğimiz nokta da bu” dedi. Saraçoğlu’nun 30 kişilik ekibi, Chery’nin gelecekte üreteceği tüm modelleri için konseptler de hazırlayacak. 15 yıllık Porsche deneyiminden ve 918 gibi başarılı projelerde yer aldıktan sonra yeni meydan okumalara kendisini hazır hissettiğini söyleyen Saraçoğlu, “Genç bir Çinli markanın gelişimine tasarımla damga vurabilmek, kararımı verirken en önemli motivasyon oldu” ifadesini kullanıyor.

Ford’ta başlamıştı
47 yaşındaki Saraçoğlu, 1993 yılında Amerika’daki Art Center of Design’dan mezun olduktan sonra ilk olarak Ford’un Köln’deki tasarım ekibinde yer aldı. Burada Puma modelinin yanı sıra ikinci nesil Focus ve Mondeo modellerinin tasarım ekibinde çalışan Saraçoğlu, 1998’de de Porsche ekibine katıldı. Burada önceki nesil 987-serisi Boxster ve Cayman modellerinin yanı sıra 997-Serisi 911 GT2, GT2 RS’in tasarımını yaptı. Saraçoğlu, son olarak Porsche’nin hibrit süper spor otomobili 918 Spyder’ın gerek konsept gerekse de seri üretime hazır halini tasarladı.
2015’ten sonra Avrupa’da daha etkin olmak isteyen, bu amaçla İsrail firmasıyla ortak Avrupa’da Qoros markasını Cenevre Fuarı’nda tanıtmaya hazırlanan Chery, başta İtalya olmak üzere pek çok ülkedeki ünlü tasarım stüdyolarıyla da çalışıyordu.

Haberin Devamı

Tasarımda Türk ağırlığı artıyor

Son olarak Saraçoğlu’nun Chery firmasına transferiyle birlikte, otomotiv dünyasında Türk tasarımcıların ağırlığı giderek artıyor. Saraçoğlu gibi Ford’un Köln’deki tasarım stüdyosunda yetişen, Focus’un yanı sıra Kuga ve Türkiye’de henüz satışına başlanmayan yeni nesil Mondeo’nun dış taısarımlarını yapan Murat Güler de, tasarım dünyasının önemli isimlerinden. Güler, halen Detroit’te Lincoln markasının yeni modellerinin dış tasarımlarından sorumlu ve son olarak Detroit’te sergilenen MKC konseptine imzasını attı.
Peugeot ve Mercedes’te başarılı modellere imza attıktan sonra bir dönem Volkswagen’in tasarım bölümü başkanlığına kadar yükselen Murat Günak da, şu an elektrikli “Mia” marka araçların tasarımını yapıyor. Mazda’da Mazda3 ve MX-5 temelli spor Superlight konseptini geliştirmişti. Ford’ta görev yapan ve geçtiğimiz yıllarda Evos konseptinin iç mekanını tasarlayan Murat Seven, aynı markada iç mekanlarda kullanılan malzeme ve renk seçimlerinden sorumlu Şerife Ünal Çelebi, Hollanda’da kendi adını verdiği stüdyoda dünyanın konuştuğu tasarımlara imza atan Uğur Şahin de, uluslararası alanda adını duyuran Türk otomobil tasarımcıları arasında.