Ekonomi Çiftçinin emeği dövize dönüşüyor

Çiftçinin emeği dövize dönüşüyor

14.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanları, tarım üretimini artırarak sektörde büyümeyi sağlamak ve ihracatı yükseltmek için çalışmaların sürdüğünü açıkladılar.

Çiftçinin emeği dövize dönüşüyor

EKONOMİ SERVİSİ - Ege İhracatçı Birlikleri’nin yönetim kurulu başkanları, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, “Tarımda üretimi artıracak, büyümeyi sağlayacak, ihracatı yükseltecek formülü bulmalıyız” görüşünü vurguladılar.

Haberin Devamı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Tarım ürünleri ihracatı üreticiler için bir sigorta. Pandemi ve arkasından gelen Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında tarımsal ürünlerin bazılarına getirilen ihracat kısıtlamaları aceleyle alınmış yanlış kararlar olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Türkiye’nin su ürünleri, kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri ve bal üretim ve ihracatında dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığı bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, yıllık 3.5 milyar dolar ihracat hacmine ulaştıklarını iletti.

‘Gençleri teşvik etmeli’

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, eğitimli gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer alması çabası içinde olduklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’de organik üretimin 2020 yılında toplamda 1 milyon 123 bin tona ulaştığını aktardı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü olarak 10 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin gıda ihracatının yüzde 42’sini yaptıklarını aktardı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, tütün mamullerinde kullanılacak tütünün kademeli olarak yüzde 30’unun Türkiye’de üretilmesi zorunluluğunun geleceğini bildirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye’nin son 20 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 190 milyona çıkardığını söyledi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin defne ve kekik ihracatında dünya lideri konumunda olduğunu, kekik üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yazarlar