Ekonomi Çılgın proje için ilk istihdam

Çılgın proje için ilk istihdam

21.04.2012 - 10:58 | Son Güncellenme:

EMK Damper CEO'su Osman Uslu, hükümetin açıkladığı Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı projelerinin yapımında milyonlarca ton hafriyat çıkacağını, bunun da kaldırılması için dampere ihtiyaç olacağını ve kendilerinin bu ihtiyacı karşılamak için yıllık 500 adet olan damper üretimini iki yılda 3 bin 500 adede çıkartacaklarını açıkladı. Uslu, üretim artışıyla birlikte bin kişiye daha istihdam sağlayacaklarını bildirdi.

Çılgın proje için ilk istihdam

Hükümetin açıkladığı projelere gösterdikleri ilgi ve firmanın faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada Uslu, iş hayatına 13 yaşındayken babasının oto galerisinde araç yıkayarak başladığını, yıllarca edindiği iş tecrübeleri sonucunda 42 yaşında fabrika kurduğunu ve damper üretimine başladığını söyledi. Bugün 33 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Uslu, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya, Ortadoğu'dan Rusya'ya kadar Silivri'de üretilen damperleri sattıklarını söyledi. Fabrikaya bugüne kadar 80 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını belirten Uslu, fabrikada çalışan kişi sayısının da şu anda 286 olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

-"DAMPER PAZARI 500 MİLYON TL"-

Üretim kalitesini dünyaya ispatladıklarını ve 33 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Uslu, geçen yıl 30 milyon TL ciro yaptıklarını, bu rakamın yüzde 70’lik kısmının ihracattan geldiğini bildirdi. Bu yıl ise ciroyu 60 milyon TL'ye çıkarmayı hedeflediklerinden bahseden Uslu, ihracat payının da yine aynı oranda olacağını kaydetti İç piyasada ise hükümetin açıklamış olduğu dev projelere baktıklarını açıklayan Uslu, şunları söyledi:

"Asıl hedefimiz hükümetin açıklamış olduğu dev projeler. Fabrikamız, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve üçüncü havaalanı gibi projelerin tam kalbinde yer alıyor. Bu projelerde milyonlarca ton hafriyat çıkacak. O nedenle ilk yapılması gereken şey o toprağın alınması. Türkiye’nin damper ihtiyacı bu projelerle beraber en az 3-4 katına çıkabilir. Türkiye’nin damper ihtiyacı şu anda yıllık 7-8 bin adet civarı. Bu sayının 25 bini geçeceğini düşünüyorum. Bunun yüzde 70-80’i yerli olmasına karşın, yabancıların büyük bir iştahla bu işin üzerine düştüklerini görüyoruz. Şu anda 500 milyon TL olan damper sektörünün cirosundan yabancıların aldığı pay 125 milyon TL civarında. Yani dörtte biri yabancının cebine giriyor. Dev projelere iştah kabartan yabancıların payının artma ihtimali de oldukça yüksek. Çünkü Türkiye’de 3-4 büyük üretici var. Gerisi merdiven altı tabir edilen ve çoğunluğu Konya’da bulunan firmalar. Bu açığı da yabancı doldurabilir. O nedenle üretimimizi bu yıl 500 adetten gelecek yıl 2 bin adede, sonraki yıl ise 3 bin 500 adede çıkarmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

-"KALİFİYE ELEMAN AÇIĞI CİDDİ BOYUTTA"-

Fabrikada çalışanların maaşlarının 1.500 TL’den başladığını anlatan Uslu, kalifiye elemanın yanında hemen her çeşit elemana ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Asgari ücretli çalışan sayısının 15’i geçmediğini ve maaşların büyük oranda 1.500 TL’den başlamasına karşın eleman bulamamaktan yakınan Uslu, "Ne düz işçi, ne kalifiye eleman bulamıyoruz. Kendi içimizde kalifiye eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Piyasada o kadar çok kalifiye eleman açığı var ki, kendi yetiştirdiğimiz eleman kayıp gidiyor başka yere. Tutamıyoruz. Çünkü ara eleman açığı da, kalifiye eleman açığı da, düz adam açığı da çok ciddi boyutta" dedi.

Haberin Devamı

-"MESLEK OKULLARI YOK EDİLDİ"-

Hükümetin eğitimde 4+4+4 modelinin meslek okulları açısından önemli olduğunu ifade eden Uslu, “Motor Meslek Liseleri vardı bir zamanlar. 1982-1988 yılları arasında inanılmaz bir talep vardı. Oradan mezun olmak, üniversiteden mezun olmakla eşdeğerdi. Hükümetin yeni sisteminin eğitim için, Türkiye’nin geleceği için çok olumlu bir adım olduğuna inanıyorum" dedi. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini de anlatan Emek Grup CEO’su Osman Uslu, Türkiye'nin sanayi hamlesiyle çok ciddi bir iş yaptığını söyledi. Ülkenin üretimle geçen yıl yüzde 8.5 büyüdüğünü anımsatan Uslu, bundan 10 yıl önce yüksek faizle para kazanıldığını, bugün ise üretim artışıyla kazanç sağlanabildiğini ifade etti.