Ekonomi Çin ejderhası ‘Tekstil’i yuttu

Çin ejderhası ‘Tekstil’i yuttu

30.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yerli bankalardan Tekstilbank dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC’nin oluyor. Çinli devin gelişi başta füze savunma sistemi ihalesi olmak üzere milyarlık işlerin hazırlığı olarak görülüyor.

Çin ejderhası ‘Tekstil’i yuttu

3 trilyon 62 milyar dolarlık aktif büyüklükle İngiliz HSBC (2.7 trilyon dolar) ile Fransız Credit Agricole’yi (2.6 trilyon dolar) geride bırakarak dünyanın en büyük bankası ünvanını taşıyan Çinli ICBC bankası Tektilbank’ı alıyor.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’ın sahibi olduğu GSD Holding, bankadaki yüzde 75.5 hissesinin 669 milyon TL’lik değerleme üzerinden Industrial and Commercial Bank of China’ya (ICBC) satılması için sözleşme imzaladı.
‘Alternatif’i Tekstil!
Çinli ICBC, Türkiye’ye giriş için Alternatifbank ile ilgilenmiş ancak bu bankanın Katarlılara satışı sonrası Mayıs 2013’te dümeni Tekstilbank’a doğru kırmıştı. Aradan geçen yaklaşık bir yıllık süre sonrasında dün anlaşmaya varıldı.
Türkiye pazarının yeni oyuncusu 2014’ün ilk üç ayında 11.7 milyar dolar (25 milyar TL) kâr açıkladı. Sadece bu rakam bile Türk bankacılık sektörünün 2013 yılı toplamındaki 24.7 milyar TL’lik kâr rakamının üzerinde.

Haberin Devamı

Çin ejderhası ‘Tekstil’i yuttu

Yazarlar