Ekonomi Çince ilkokula giriyor sürücüsüz araba geliyor

Çince ilkokula giriyor sürücüsüz araba geliyor

17.07.2010 - 00:35 | Son Güncellenme:

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı işadamı Bekir Okan, yakında açacakları ilköğretim okulu ve fen lisesinde öğrencilere Çince ve Rusça öğreteceklerini açıkladı.

Çince ilkokula giriyor sürücüsüz araba geliyor

100 milyon dolar yatırımla kurulan ve İngilizce’nin yanı sıra Rusça, Çince ve Arapça öğretmesiyle dikkati çeken Okan Üniversitesi’nin Tuzla Akfırat merkez kampusunun hemen yanına 15 milyon dolar yatırımla ilk öğretim okulu ve lise de kuruluyor.
Türkiye’de sanayi ve üniversitelerin ayrı kulvarlarda koştuğunu belirten Okan, kendilerinin ise iş dünyasının ihtiyaçlarına göre mezun vermek istediklerini söyledi.

İkinci dil zorunlu
Okan şöyle devam etti: “Gelişen pazarları yakalamak için Çince, Rusça ve Arapça mütercim tercümanlık kurduk. Üniversitede 3. sınıftan itibaren ikinci dil zorunlu. Eğitim İngilizce, ardından Çince, Rusça, Arapça veya Almanca seçiliyor. Ayrıca girişimcilik dersi veriyoruz. Asım Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu gibi işadamları ders veriyor. Kariyer merkezimiz de işe girerken neler gerektiğini öğretiyor. TÜBİTAK’la anlaştık. Bir de teknopark kuracağız. Kazakistan, Azerbaycan, Suriye ve Çin’de tanıtım yaptık. Yüzde 10 öğrencimiz yabancı olsun istiyoruz. Tersine beyin göçü yapıp ABD’de doktora yapan hocaları da buraya çekiyoruz.”
Okan, Türkiye’de de faaliyet gösteren Çinli telekom firması Huawei Genel Müdürü Liang Zhihui’nin kısa süre önce tüm Çince öğrenen öğrencileri işe almak için kendisine başvurduğunu söyledi.
Okan, “Batıya açılmak için Türkiye’yi seçmişler. Ar - Ge projeleri için birlikte çalışmak istiyorlar. Konfiçyüs Enstitüsü de açacağız” dedi.
Okan Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Nejat Tuncay, üniversitenin otomobil teknolojileri araştırma merkezinde sürücüsüz araç projesi yürüttüklerini söyledi. Tuncay, “Bu proje Ohio State ile birlikte yapılıyor. Arabanın önünde lazer-radar var. Karşısına çıkanları bilgisayara aktarıyor. Bu sene sonunda gider hale gelecek. Aracı Tofaş temin etti” dedi.