Ekonomi Çkys Nedir? Çkys Zimmet Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Çkys Nedir? Çkys Zimmet Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

04.03.2021 - 06:22 | Son Güncellenme:

ÇKYS bir portal hizmeti olarak bilinen bu uygulamanın, kullanım amaçları ile ilgili kafalar da soru işaretleri bulunmaktadır. Bu bağlamda hizmet veren ÇKYS ne anlama gelmektedir? Bu uygulamayı kimler kullanmaktadır? Uygulamanın avantajları merak konusu olan bu portala kimler erişebilmektedir? Hangi yönetim sistemleri portala entegre edilmiştir? İşte ÇKYS hakkında merak edilenler.

Çkys Nedir Çkys Zimmet Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır


ÇKYS, Çekirdek Kaynak Yönetim Sitemi olarak bilinen bir sistemdir. Bu sistem Sağlık Bakanlığının sorumluluğu altında yürütülen bir sistemdir. Sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırmak ve onları bilgilendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bakanlık içi tüm bilgilendirici unsurlar bu uygulama içerisin de mevcuttur.

ÇKYS Nedir?

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve kullanılan bu sistemin ismi Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi olarak geçmektedir. Bu tür portallar sadece bizim ülkemiz de değil başka ülkelerin de kullandığı bir sistemdir. 1 Eylül 1997 yılında kullanıma sunulan bu sistemin amacı, bazı bilgileri tek elden görebilme, tek çatıda toplama ve işlem kolaylığı sağlayabilmektir.

Bu sistem Sağlık Bakanlığı ve bağlı birimleri olan İl Sağlık Müdürlüklerin de kullanılan bir e-portal dır. Burada malzeme kullanım ve kaynak yönetim sisteminden, insan kaynakları yönetim sistemine, özel sağlık kuruluşları bilgilerinden, Sağlık Bakanlığına bağlı bina bilgilerine, fatura tüketim bilgilerinden deprem analizlerine kadar bütün bilgilerin işlendiği bir sistemdir.

ÇKYS Zimmet Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bütün sağlık personeli bu sistemi kullanarak üzerlerine zimmetlenmiş malzeme bilgilerini görebilmektedirler. Bunlar hakkında bilgi alabilmektedirler. Web üzerinden ilgili portalın bulunması ve gerekli bilgilerin yazılması ile sisteme girilebilmektedir.

Böylece sistem üzerine tanımlı olan programlar kullanılarak gerek işlem, gerekse de takip amaçlı kullanım yapılabilmektedir. Bütün web sistemlerinin kullanımı ve kolaylığı gibi aynı şekilde ÇKYS'nin de kullanımı gayet kolaydır. Bu sisteme Sağlık Bakanlığınca tanımlanmış ve yetki verilmiş kullanıcılar erişebilmektedir.