Ekonomi Coca-Cola Türkiye'den 'formül' açıklaması

Coca-Cola Türkiye'den 'formül' açıklaması

10.03.2012 - 16:21 | Son Güncellenme:

.

Coca-Cola Türkiyeden formül açıklaması

Coca-Cola Türkiye, Coca-Cola’nın formülünde herhangi bir değişikliğin kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayarak, California Eyaleti’ne özel olarak sadece tedarikçilerinden karamelin üretim sürecine ilişkin bir değişikliğe gidilmesinin istendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Coca-Cola Türkiye, yaptığı yazılı açıklamada medyada yer alan yurt dışı kaynaklı “ABD’nin California Eyaleti’nde Coca-Cola'nın formülünün değiştirildiği” yönündeki iddiaları içeren haberlere açıklık getirdi. ABD’nin California Eyaleti’nde, karamel içeren ürünlerin muhteviyatındaki 4-MEI maddesinin oranının Kamu Yararına Bilim Merkezi (CSPI) tarafından hiçbir bilimsel veriye dayandırılmadan azaltılmasının talep edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Coca-Cola şirketinin California Eyaleti’nde resmi otoritenin talebini karşıladığı, ancak iddiaları kabul etmediği bildirildi. Açıklamada, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatıldığı belirtildi.

MEI’nin, fırınlama, ısıtma gibi pişirme işlemleri sürecinde gıdalarda doğal olarak eser miktarlarda oluşabilen bir madde olduğuna dikkat çeken Coca Cola, “Bu madde fırınlanmış yiyecekler, kahve, ekmek, soya sosu, bazı biralar ve karamel gibi pek çok gıdada eser miktarlarda bulunur. Karamel, US Food and Drug Association (USFDA), The European Food Safety Authority (EFSA), The Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), The WHO/FAO Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA), Health Canada ve A National Toxicology Program (NTP)’ın bulunduğu dünyadaki pek çok resmi otorite tarafından güvenli olarak kabul edilen bir gıda renklendiricisidir ve uzun yıllardır yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 4-MEI maddesinin insan sağlığına herhangi bir zarar verdiğini veya kanserojen olduğunu kabul etmemekte ve karamel ile ilgili herhangi bir kısıtlama getirmemektedir” ifadelerini kullandı.

“FORMÜLDE HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Haberin Devamı

Bu kapsamda, Coca-Cola’nın formülünde herhangi bir değişikliğin kesinlikle söz konusu olmadığını belirten şirket, California Eyaleti’ne özel olarak sadece tedarikçilerden karamelin üretim sürecine ilişkin bir değişikliğe gitmelerinin istendiğini bildirdi. Coca-Cola olarak Türkiye'de ürettikleri ürünlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylanacağını dile getiren şirket, “Ürünlerimizin uluslararası kalite standartlarında olması ve tüketicilerimizin bize karşı güvenini sağlamak ve korumak en önemli önceliğimizdir” dedi