Ekonomi Çok özel reçete!

Çok özel reçete!

07.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Elektrik santralleri, otoyol ve köprüler, limanlar, Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri, Halk Sigorta, şeker fabrikaları, Haydarpaşa, Güllük Marina, Ölçü ve Ayarlar Müdürlüğü ile at yarışları özelleştirilecek” dedi

Çok özel reçete

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi düşünülen alanları açıkladı. Kısa zaman içinde elektrik santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri’ni özelleştireceklerini belirten Şimşek, geliri Halkbank’a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik’i de özelleştirmeyi düşündüklerini bildirdi.
Bakan Şimşek, yeni özelleştirme planını açıkladı. Yeni dönemde devletin birçok alandan çekileceğini ve buraları özel sektöre devredeceklerini açıklayan Şimşek, bundan hem devletin, hem vatandaşın, hem de özel sektörün kazançlı çıkacağını söyledi. Rekabetçi ve şeffaf ihaleler düzenleyeceklerini anlatan Şimşek, özelleştirilecek alanları şöyle açıkladı:
“Kısa zamanda 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikalarını özelleştireceğiz. Ayrıca, gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina gibi önemli özelleştirme projeleri de yerel ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulacak. Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ’ın iletim hatları, TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesi özelleştirilecek ve TPAO’nun halka arzı yapılacak. İstanbul’un önemli projelerinden Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın uygun görüşünü beklediğimiz Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi, ülkemizde rekabetin ve verimliliğin artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azaltılmasına büyük katkı sağlayan özelleştirme uygulamaları olacak. Ayrıca, genel olarak özelleştirme programına almak üzere birçok sektörden yeni şirketler üzerinde de çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

70 milyar $ kasaya girdi
Bakan Şimşek, özelleştirme gelirlerinin, özelleştirme giderlerini ancak karşıladığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
1986-2014 arasında yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığı bilgisini veren Şimşek, ÖİB’in aynı dönemdeki özelleştirme giderlerinin 163 milyon dolar, ilan-reklam ödemelerinin 85 milyon dolar ve danışmanlık hizmet alımı giderlerinin 123 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Şimşek, toplam 371 milyon dolar giderin olduğunu ifade etti.
Buna karşılık, teminat gelirleri ile idarenin hazırladığı şartname, tanıtım dosyası dokümanlarının satışından elde edilen gelirin ise 480 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun daözelleştirme giderlerinin çok üstünde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

At yarışı ve toto sırada
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede de özelleştirme uygulamalarını değerlendirdiklerini anlatan Şimşek, bunun sonucunda şans oyunlarından tamamen çekilmeye karar verdiklerini bildirdi. Şimşek, Milli Piyango imtiyaz sözleşmesine Danıştay’ın görüşünü beklediklerini ifade etti.
Şimşek, yakın zamanda Spor-Toto’nun özelleştirmesini de yapmayı düşündüklerini bildirdi.
At yarışlarının özelleştirme sürecinin başlayacağını anlatan Şimşek,
“Devlet artık denetleme fonksiyonuna yoğunlaşacak. Amaç uluslararası markalar yaratabilmek” dedi.