Ekonomi Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

19.12.2009 - 00:38 | Son Güncellenme:

Türkiye pazarına 2005 yılında Akmerkez’in halka arzı sırasında yüzde 46 hisse alarak giren Corio, ikinci projedeki ortaklığını da bitiriyor... Son olarak Akasya Acıbadem projesinde de yer almayacağını açıklayan Corio’nun diğer projelerden de ayrılması bekleniyor. Corio, en son Türkiye pazarına 1.5 milyar dolarlık yatırım yapabileceğini açıklamıştı

Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir’de inşa edilen Akkoza projesinden çekilen Hollandalı Corio Grubu, Akasya Acıbadem’den de çekilme kararı aldı.
Anadolu yakasının Akmerkez’ini kurmak için Dinçkök ve SİNPAŞ grubuyla hareket eden Corio, ortak kurulan şirkette yüzde 7 oranında hissedardı. Şimdi üç grup geri çekilme şartlarında anlaşma sağlıyor. Anlaşmanın şartları önümüzdeki günlerde belli olacak. Corio’nun hisselerini diğer ortakların devralması bekleniyor.
182 bin metrekare arsa üzerinde inşa edilen Akasya Acıbadem projesinde 85 bin metrekare alışveriş merkezi ve bin 583 konut bulunuyor. Corio’nun çekilme kararının AVM?planlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor. AVM, yapılacak, ancak büyük olasılıkla ismi ‘Akmerkez’ olmayacak. AVM’nin açılışının ise 2012’de olması bekleniyor.

Türkiye’ye 2005’te girmişti
Corio, 2005 yılında Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka arz edilirken yüzde 46’sını alarak Türkiye’ye pazarına girmişti. Akmerkez GYO yatırımından ilerleyen yıllarda memnun kalan şirket, aynı getiriyi yapmayı planladığı AVM’lerden bekledi. Türkiye’ye girdiği ilk yıllarda 500 milyon dolarlık yatırım planlayan şirketin pazardan beklentisi öylesine yükseldi ki, 1.5 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığını açıkladı.
Corio’nun bu kararından vazgeçiren iki ana neden oldu. Birincisi, global krize paralel olarak uluslararası piyasalarda yapacağı projelerde finansman bulma sıkıntısı yaşaması. İkincisi, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de AVM kiracılarında çıkan isyan. Kiraların gerilemesi ve yatırım bedellerini karşılama süresinin uzaması üzerine Corio yönetimi Türkiye hesaplarını gözden geçirdi. Corio’nun önümüzdeki günlerde yaptığı diğer yatırımlardan da vazgeçmesi gündemde.

Haberin Devamı


TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPTIĞI 10 PROJESİ VAR
Corio’nun Türkiye’de yatırım yaptığı 10 proje var. Bu projelerden ortak olduğu ikisinden çekildi. Bunların dışında Corio’nun son projeleri arasında yine yüzde 100 sahip olacağı 55 bin metrekarelik 2012’de açılacak Malatya Alışveriş Merkezi ve Tarsus’ta bulunan
27 bin metrekarelik Tarsus Alışveriş Merkezi projeleri bulunuyor. Şimdi, Corio’nun bu projelerde nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.

Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

Avrupa’nın büyükleri arasında iki Türk
Araştırma şirketi Deloitte’un Avrupa çapında yaptığı araştırmada iki Türk şirketi yer aldı. Şirketin, ‘Avrupa İnşaat Liderleri 2009 Raporu’ isimli araştırmasına giren iki Türk şirketi Enka ve Gama oldu. Şirketlerin gelirleri göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre, Enka, 1.9 milyar euro’luk geliriyle Avrupa’nın 37.’nci büyük inşaat şirketi oldu. Gama ise, elde ettiği 735 milyon euro’luk gelirle en büyük 85’inci isim olarak sıralamaya girdi.

Fransızlar ilk iki koltuğu aldı
Listenin ilk iki ismi ise Fransızlar’dan oluştu. Fransız Vinci, yaklaşık 29 milyar euro’luk taahhüt cirosuyla 1’inci olurken liderlik koltuğunu da korumuş oldu. İkincilik koltuğunda yine bir Fransız firma Bouygues’in oturduğu sıralamada üçüncü isim ise Alman Hochtief oldu.
Deloitte’nin araştırmasında dikkat çeken bir diğer nokta da sıralamada İngiliz şirketlerin sayıca
fazla olması.
Şirketlerin 2008 yılı gelirleri esas alınarak hazırlandığı raporda sektörle ilgili projeksiyonlarda da bulunuldu. Raporda, küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, 2010’da daha da sert bir rekabet beklenildiğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

İstanbul planları sil baştan
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı meslek odaları, İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Çevre, Elektrik, Harita ve Kadastro, İnşaat, Mimarlar, Orman ve Ziraat mühendisleri odaları İstanbul şubelerinden yapılan ortak açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Şubat 2009 tarihli toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın, 15 Mayıs 2009 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylandığı ve 17 Temmuz 2009’da askıya çıkarıldığı hatırlatıldı. Açıklamada planın uygulanması halinde İstanbul’un sorunlarını çözmek bir yana, gelişimini bugünkünden de daha tehlikeli boyutlara sürükleyeceğinin altı çizildi. Plana askı süresi içinde itiraz edildiği, itiraz dilekçesinin 60 gün içinde cevaplanmayarak zımnen reddedildiği vurgulanarak, “Bunun üzerine 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın iptali için yargıya başvurduk.Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Acil olarak yürütmeyi durdurma istedik” denildi.
İşte odaların itiraz ettikleri başlıca noktalar...

Port projelerine itiraz
“Galataport, Zeyport, Haydarpaşa, Kartal gibi sadece İstanbul’un pazarlanmasına yönelik bir yaklaşımının eseri olan bu kentsel projeler planı bir ‘paylaşım ve pazarlama’ belgesine dönüştürmektedir.”

Sakıncalı projeler
“Yeni plan ‘üstten talimatlı, plansız ve sakıncalı projelere’ yeni bir ilave getirmiş, 2006 planında konut alanı olan Ataşehir’in batı yakası yeni planda birinci derece Ticaret ve Hizmet Merkezi’ne dönüştürülmüştür.”

Kent kuzeye gelişiyor
“Kentin kuzeye doğru gelişiminin engellenmesinden söz eden plan raporunun aksine planda kentin kuzeye doğru gelişimine yol açacak kararlar yer almıştır. Planda Küçükçekmece içme suyu havzası olmaktan çıkarılmış, getirilen plan kararları ile havza alanı yeni yapılaşmalara açılmıştır.”

Yapay adalar tehlikesi
“Planın 2B alanları ile ilgili kararları doğal yapıyı koruma ve yaşatma ilkesine ters düşmekte ve sakıncalar içermektedir. Plan uygulama hükümlerinde Marmara Denizi’nde yapılacak bilimsel araştırmalar sonucunda ilgili kurumların görüşleri ile ‘sosyal etkinlik adası’ niteliğinde adalara yapılabileceği hükmü yer almaktadır. Planın yapay adaları gündeme getirmesi son derece tehlikeli ve sakıncalı bir yaklaşımdır.”

Silivri’nin nüfusu artacak
“Silivri gibi yeraltı su kaynaklarının her açıdan zengin olan yerlerin yapılandırmadan arındırılması gerektiği belirtilmesine karşın Silivri’nin mevcut nüfusunun planda getirilen fonksiyonlarla 12 kat artırılması hedeflenmektedir.”

Haberin Devamı

Corio, Akasya Acıbadem’den çekilme kararı aldı

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
Sporu ve yeşili sevenlere

AdaPark projesi, yaklaşık 10 gün önce satışa çıktı. Sur Yapı tarafından inşa ediliyor. Özellikle spordan vazgeçemeyenler için ideal bir proje. Yaklaşık
1 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkurunun yanı sıra projede spor severler için her türlü detay düşünülmüş. Aerobik salonu, pilates salonu, fitness ve sauna, üç açık yüzme havuzu, iki çocuk havuzu... Bunun yanı sıra projede kışın kapalı olarak kullanılabilecek bir yüzme havuzu da bulunuyor.
Ağaç evler, göletler, iskeleler, balık kanalları ve meyve ağaçları ise AdaPark’taki diğer detaylar.
AdaPark, 51 bin metrekare alan üzerinde 22 blok ve bin 12 konut üzerinden projelendiriliyor. Birinci etapta 284, ikinci etapta 160 ve üçüncü etapta ise 568 konut olacak. Proje 4 yılda tamamlanacak. İlk etaptaki konut teslimlerinin ise Kasım 2011’de yapılması hedefleniyor.
AdaPark’ta 56 metrekarelik 1+1 konutlar 134 bin TL ile 152 bin 500 TL arasında, 2+1’ler 188 bin 500 TL ile 281 bin 500 TL arasında, 3+1’ler 240 bin 500 TL ile 390 bin 500 TL arasında satılıyor. Projedeki 4+1’ler 337 bin ila 445 bin 500 TL arasında satışa çıkarılırken, 5+1’lerin fiyat aralığı ise 520 bin TL ile 534 bin 500 TL aralığı olarak belirlendi.
Projede başlatılan kampanyayla yüzde 1 peşinatla konut kredisi kullanılabiliyor. 12’nci ve 24’üncü aylarda yüzde 10’luk, 36’ncı ayda ise yüzde 9’luk olmak üzere toplam üç ara ödeme yapılıyor. 60 ay vadede yüzde 0.73, 120 ay vadede ise yüzde 0.94 oranında faiz uygulanıyor. 12 aylık kredi kullanımında ise faiz oranı yüzde sıfır olarak belirlendi.
AdaPark’ta belirlenen en düşük peşinat miktarı 1.340 TL olurken 60 ay vadede aylık taksitler 1.936 TL’den, 120 ay vadede ise 1.307 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

NEDEN CAZİP?
- Ödeme koşulları kolaylaştırıldı. Peşinat yüzde 1. Taksitler bin 340 TL’den başlıyor.
- Sporu sevenler için ideal. Yürüyüş parkurları ve spor alanları İstanbul ortalamasının üzerinde.
- Peyzaj düzenlemesine özen gösteriliyor.
- Proje mahalle havasında. Sitede yaşam başladığında sosyal hayat ve komşuluk ilişkileri canlı olur.

TOKİ’den 100 TL taksitle 4 bin 662 konut
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yoksul vatandaşlara yönelik konut portföyünü 25 binin üzerine çıkardı. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar bu doğrultuda 25 ilde 11 bin 912 yoksul konutunun ihalesi tamamlandı. Şubat 2010 sonuna kadar ise 11 ilde daha 4 bin 662 konutun ihalesi yapılacak.
İhale yapılacak şehirler ve konut sayısı ise şöyle olacak: Adana-Akkuyu’da 328, Bingöl’de 256, Çorum’da 416, Düzce’de 448, Elazığ-Zafran’da 430, Kahramanmaraş’da 742, Karaman-Kırbağ’da 256, Kayseri’de 826, Niğde’de 304, Sivas’ta 432 ve
Van-Bostaniçi’nde 224.
Öte yandan belediyelerden gelen 5 bin 674 konut talebine ilişkin değerlendirmeler sürerken, 9 ilde de 3 bin konutun ihale prosedürü başlatıldı.
Bu yıl yoksul vatandaşlar için, 47.65 metrekare, 50.50 metrekare ve 64.71 metrekarelik konutların yapımına başlayan ve bu konutları 100 liradan başlayan taksitler ile satan TOKİ, gelen yoğun talep üzerine, konutları ülke geneline yayma kararı almıştı.

EMLAKTAN SATIR BAŞLARI

142 rezidans ihalelik oldu

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)’na ait arsa üzerinde Gaziosmanpaşa’da gerçekleştirilen Avrupa Konutları TEM projesinde yer alan 142 dairelik rezidans bloğu, ihaleyle satışa çıkarıldı. İhalenin inşaat alanı 15 bin 302 metrekare. Tahmin bedelini 45 milyon TL olarak belirlendiği ihalede, geçici teminat ise 1 milyon 500 bin TL. Bu durumda ihalede residansların ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Rezidansın ihalesi, 28 Aralık’ta şirketin Ataşehir’deki merkezinde gerçekleştirilecek.

Deniz manzaralı daireler
Kiler Holding’e bağlı Kiler GYO tarafından gerçekleştirilen ve Beylikdüzü bölgesinde yer alan projelerden biri olan Çınarevler’de yaşam başladı. Projenin süresinden önce tamamlanmış olmasının avantajını yaşayan ev sahipleri zaman kaybetmeden yeni evlerine taşınmaya başladı. Birçok dairenin deniz manzarasına sahip olduğu Çınarevler projesinde dairelerin fiyatları 140 bin ile 370 bin arasında, alanları ise 68 metrekare ile 205 metrekare arasında değişiyor.

Yeni yıl kampanyası
Teslimatına 6 ay kalan MİLPARK Konutları, yeni yıl kampanyasında peşin ve kredili tercihlerde yüzde 15’e varan özel indirimler ve 60 aya varan sıfır faiz avantajları sunuyor. MİLPARK’tan yapılan açıklamada, 33 bin 180 metrekare arazi üzerinde, 13 bin metrekaresi peyzaj alanı olarak ayrılmış olan Milpark’ın yaklaşık 105 bin metrekare inşaat alanı üzerinde toplam 14 konut ve 1 ticaret bloğundan oluştuğu belirtildi.
Haziran 2010’da teslim edilecek olan projenin, birinci etabındaki konutların aylık taksit seçeneklerinin 1+ 1 dairelerde 770 lira, 2+1 dairelerde bin 150 lira, 3+1 dairelerde 2000 lira olduğu kaydedildi.
MİLPARK’ın yeni yıl fırsatı olarak ayrıca, 1+1 ve 2+1’lerde beyaz eşyaları hediye ettiği belirtildi.