Ekonomi Cumhuriyet dönemi havalimanları

Cumhuriyet dönemi havalimanları

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet döneminin en önemli havalimanlarından biri olan Esenboğa Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması için çalıştıklarını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yeni hedefin 30 milyon yocu olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet dönemi havalimanları

1955 yılında hizmete giren Esenboğa Havalimanı, Türkiye’nin gelişen vizyonuna uygun bir şekilde daha modern ve gelişmiş bir çevreye kavuşma yolunda hızla ilerliyor. Bu uluslararası kapıyı daha da büyütmek, daha fazla yolcu ve daha fazla hizmetle donatmak için başlatılan kapasite artırımına yönelik ilave yatırımlarla hızlı bir şekilde devam ediyor. Yapılan yeni çalışmalar hakkında bilgil veren Bakan Uraloğlu “Yapılacak çalışma ile iç/dış hatlar, CIP, genel havacılık terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanması ihalesi ile yeni çehresine kavuşacak olan havalimanımız misafirlerimizin seyahatleri sırasında gereksinim duyacakları tüm imkânlara sahip olacak. Kirala-İşlet-Devret (KİD) modeli kapsamında ilave yatırımlar ile 20 milyon yolcu/yıl olan mevcut havalimanı kapasitesi 30 milyona artırılacak.Esenboğa Havalimanı, yolcularına sadece bir uçuş noktası değil, aynı zamanda çağdaş konfor ve güven sunuyor. Havalimanı, sadece yolculara değil, çevreye de duyarlı bir yaklaşımla çevre dostu havalimanı olarak dünya çapında örnek bir model olma yolunda ilerliyor. Esenboğa Havalimanı 2022 yılında yaklaşık 9 milyon yolcuya hizmet verdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı

Demokrasi şehidimiz Adnan Menderes’in adını taşıyan ve 1987 yılında hizmete giren İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Ege Bölgesi’nin ve ülkemizin en önemli ulaşım ve ticaret merkezi olan İzmir’in dünya kenti oluşuna büyük katkı sağlıyor. Turizmin gözde merkezlerinden İzmir’in her geçen gün artan yolcu potansiyelinin karşılanması, sosyo-kültürel gelişimin sağlanması ve bölge ekonomisine ve turizme katkı sağlaması amaçlanıyor.

Ege’nin incisi, Türkiye’nin göz bebeği İzmir Adnan Menderes Havalimanı, havacılığın altın dönemi olarak tarihe geçen son 20 yılda baştan sona yenilenip modern bir çehreye kavuşan havalimanlarımız arasında yer alıyor. Havalimanı, Ege Bölgesi’nin kalbinde, dünyanın dört bir yanından gelen yolcuları ağırlıyor.  Havalimanının 2006 yılında yeniden inşa edilen dış hatlar ve 2014 yılında yeniden inşa edilen iç hatlar terminalleri, yolculara en üst düzeyde konfor ve hizmet sunuyor. Terminallerde duty-free mağazalar, restoranlar, kafeler, ATM’ler, döviz büroları ve diğer tüm ihtiyaç duyulan hizmetler bulunuyor. Yıllık 30 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı 2022 yılında yaklaşık 10 milyon yolcuya hizmet verdi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan İzmir’e ulaşım için en kolay ve hızlı yoldur. Havalimanı, şehir merkezine 18 kilometre uzaklıktadır ve banliyo/hızlı tren, otobüs, taksi, servis ve araç kiralama ile kolayca ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet dönemi havalimanları

Kayseri Havalimanı

Günden güne gelişen Kayseri’yi Havalimanı ile daha erişilebilir hale getirmek için yeni çalışmalara başlandı. Mevcut terminal binasının yolcuya hizmet veren hacimlerinin yetersiz olmasından dolayı, yeni terminal binası ile; hava seyrüsefer ve işletme faaliyetlerinin güvenli ve uluslararası standartlarda yürütülebilmesi sağlanacak.Kayseri Havalimanı’nın terminal alanı 22.000 m2’dir. Yeni Terminal Binası 51.000 m2’dir.

Muğla Milas Bodrum Havalimanı

Milas ve Bodrum tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Muğla Milas Bodrum Havalimanı, hava yolunu tercih eden yolculara ve Türk turizmine güvenli ve konforlu hizmet sunuyor.Muğla Milas Bodrum Havalimanı’nın İç Hatlar terminal binası kullanım alanı 14.686 m?, yolcu kapasitesi 2 milyon yolcu/yıl’dır. 2012 yılında hizmete giren Dış Hatlar terminal binasının kullanım alanı: 95.683 m? ve yolcu kapasitesi 5 milyon yolcu/yıl’dır. Kamu kaynağı kullanılmaksızın bütçe dışı finansman yöntemi olan Yap-İşlet-Devret modeli ile fiili yatırım tutarı 177.565.682 $ kamuya kazandırıldı. 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli dış hatlar terminal binası kamuya kazandırıldı.

Haberin Devamı

Dalaman Havalimanı

Türkiye’nin kaliteli hizmetleri ve doğal güzellikleriyle her geçen gün daha cazip bir turizm merkezi haline gelmesiyle ülkeye gelen turist sayısı artırıyor. Bu artışla paralel şekilde Dalaman Havalimanı misafirlerimize daha kaliteli, konforlu hizmet sunan ve tüm yeniliklere haiz bir merkez haline geliyor. Bunun yanında Dalaman Havalimanı terminallerindeki büyüme yeni ticari mahal yaratma imkânını artıracak, havacılık dışı gelirlerdeki artışın ekonomiye ve istihdama olumlu etkileri olacak.

Haberin Devamı

Ordu Giresun Havalimanı

Ordu Giresun Havalimanı ile Karadeniz’in gözde turizm merkezlerinden olan Ordu ve Giresun illerine turistik, kültürel ve ekonomik açıdan katkı sağlanması amaçlanıyor.

Ordu ve Giresun illerine hizmet vermek için Ordu’nun Gülyalı ilçesinde deniz üzerine taş dolguyla inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı Türkiye’nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olma özelliğine sahiptir.

Gaziantep Havalimanı

Gaziantep, gelişmiş altyapısı, sanayisi ve ihracat potansiyeli ile çok önemli bir ticaret merkezi olarak stratejik bir konuma sahip bir şehir. Gaziantep Havalimanı ise gazi şehrimizi dünyaya bağlayan, şehrin tüm bu özelliklerini da verimli hale getiren önemli bir yatırım oldu. Gaziantep Havalimanı yeni terminal binası ile şehrin bütünsel kalkınmasına büyük katkı sağlıyor.

Uçuş ve yolcu sayıları artan Gaziantep Havalimanı’nın hem apron park alanı hem de terminal binası büyütüldü ve dış hatlar alanı eklendi.  2021 yılında hizmete giren yeni İç Hatlar ve Dış Hatlar terminalleriyle birlikte havalimanının toplam terminal alanı 72.593 m? oldu. Havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlarda, daha kaliteli ve güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla 72.593 m? büyüklüğünde yıllık 6 milyon yolcu/yıl kapasiteli, 6 adet yolcu köprülü iç ve dış hatlar terminal binası yapımı ile 6 uçak park yerine sahip ilave apron ve otopark yapımı işleri gerçekleştirildi. Proje ile Gaziantep Havalimanı, Diyarbakır’dan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin köprülü (6 Adet) olarak inşa edilen ikinci havalimanı oldu.

Haberin Devamı

Çukurova Havalimanı

Çukurova, ülkemizin en verimli topraklarına sahip, sanayi ve ticaret merkezidir. Çukurova’yı dünyaya bağlayacak olan Çukurova Havalimanı; Adana, Mersin ve çevre illerin özellikle turizm, lojistik, tarım, sanayi ve gıda gibi sektörlerdeki potansiyelini artıracak ve bölge halkına uluslararası standartlarda hizmet verecek.

Cumhuriyet dönemi havalimanları

Rize Artvin Havalimanı

Bölgenin coğrafi konumu yanı sıra bölgesel ve ülkesel kalkınma stratejileri göz önüne alındığında bölgesel bir niteliğe sahip olan Rize Artvin Havalimanı; Rize ve Artvin’in kent merkezi ve turizm potansiyeli olan ilçelerinin gelişmesine ve Doğu Karadeniz Bölgesine komşu ülkeler ile ticaretin gelişimine de katkıda bulunuyor. Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı projesi oldu.

Mimarisi ve faydalarının yanında özel mühendislik çözümleri gerektiren yapım yöntemiyle de dikkat çekiyor. Yapımı sırasında dolgu zemin üzerine inşa edilecek binaların zeminde sağlam durabilmesi için Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii’nin yaparken kullandığı gibi ön yükleme yöntemi kullanıldı. 2022 yılında hizmete giren Rize-Artvin Havalimanı taşıdığı yöresel unsurlarla mühendislik ve tasarım açısından eşsiz bir eser olarak öne çıkıyor.

Havalimanının terminal alanı 32.000 m2 , yolcu kapasitesi 3 milyon yolcu/yıl’dır. Havalimanı Doğu Karadeniz, Kafkas ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olma yolunda ilerliyor.