Ekonomi ‘Dalgalanmalar spekülatif’

‘Dalgalanmalar spekülatif’

10.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alınan seçim kararını ve ‘Merkez’in faiz artırımını, beklentileri karşılayan kararlar olarak değerlendiren Vakıfbank Genel Müdürü Özcan, döviz kurundaki dalgalanmayı ise spekülatif bir hareketlenme olarak yorumladı.

‘Dalgalanmalar spekülatif’

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların spekülatif olduğunu söyledi. Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı’nın Bükreş’te düzenlenen CEV Şampiyonlar Ligi Finali’nde 4. kez Avrupa birincisi olmasının öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, döviz kurunda yaşananlara ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

“Bunların spekülatif olduğunu, alt temelinin olmadığını düşünüyorum. Aslında yabancı sermaye çevreleri, uluslararası piyasaların beklediği faiz artırımını Merkez Bankası gerçekleştirdi. Seçim kararı da Türkiye’de belirsizliği ortadan kaldırdı. Daha ne olsun. Yatırımcı için iki önemli beklenti gerçekleşmiş oldu. Seçim kararıyla belirsizlik ortadan kalkmış oldu. İkincisi de Merkez Bankası faiz artırarak piyasayı düzenlemekte hâlâ etkili olduğunu gösterdi. Bundan sonra beklenen döviz kurunda düşüş olmasıydı ancak, böyle olmadı. Bunun spekülatif olduğunu düşünüyorum.”

Türk bankacılık sektörünün son yıllarda üzerine düşeni iyi bir şekilde yaptığını belirten Özcan, “Sektör, Türkiye’de ekonominin canlanması için devletin aldığı tedbirleri destekledi. KGF kredilerinde aktif rol oynadı. 2017’de 200 milyar TL KGF desteğine karşılık 220 milyar TL KGF kredisi kullandırıldı. Bunu bütün bankalar yaptı. Bu süreçte kamu bankalarının ise öncü rolü oldu” dedi.

‘Dalgalanmalar spekülatif’

Haberin Devamı

Halka arz iptalleri

Mehmet Ali Özcan sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak bankaların kredi büyüme oranları aynı orandı mı, değil. Kredi ve aktif büyümesi olarak kamu bankları önde. Yabancı sermayeli özel bankalar daha geride kaldı. Akiflerini korumaya çalıştılar. Biz ise büyütmeye çalıştık. Burada bir ayrışma oldu. Türkiye’de hâlâ ekonominin tek finansörü neredeyse bankacılık sektörü. Finans sektörünün yüzde 90’nını bankacılık oluşturuyor. Sermaye piyasaları çok zayıf ve derinliği yok. Halka arzların iptal olması da bunu gösteriyor. Sadece mevduata bağlı kalmaktansa mevduat dışı kaynakları çoğaltarak bu finansman görevimizi yerine getiriyoruz.

‘Nefes’ hızlı gidiyor

KOBİ’ler için başlatılan Nefes kredisine ilginin fazla olduğunu belirten Özcan, “Nefes kredisine bir özel banka beş de kamu bankası katıldı nefes kredisine. Toplam altı banka. Biz bize tahsis edilen limitleri kullandırıyoruz. Neredeyse bu limitler dolmak üzere. İlgi büyük, hızlı gidiyor. Mayıs sonunda limitlerin dolmasını bekliyorum” diye konuştu.

Spora destek sürecek

- Spora yatırımınız devam edecek mi?

Haberin Devamı

Türkiye’de çok yaygın olmayan, çok seyircisi olmayan bir spor dalını bayan voleybolunu desteklemeyi tercih ettik. Bu tercihte ne kadar haklı olduğumuzu zaman içinde gördük. Bugün Türkiye’yi Avrupa ve dünyada en başarılı şekilde temsil eden takım Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı’dır. Aldığımız sonuçlar ortada. Türkiye’de ve dünyada seyirci kitlesine sahibiz. Bu bizim kimliğimizin bir parçası haline geldi. Artık Türkiye’de bayan voleybolu Vakıfbank ile özleşmiş gibi. Biz bundan büyük bir heyecan duyuyoruz.

Biz sadece takıma sponsor olmuyoruz. Spor okullarımız var. Binlerce ortaokul-lise çağındaki öğrenciye de spor desteği veriyoruz. Bölgelerde spor okullarımızda yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Spora desteğimizi sürdüreceğiz.