25.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Dünya siyaseti ve iş dünyasının en güçlü isimlerini İsviçre’nin Davos kasabasında toplayan Dünya Ekonomi Forumu (WEF) bu yıl biraz “küçülerek” başlıyor.
ABD’li Bloomberg Haber Ajansı, Davos’un bazı gedikli isimlerinin “kovulma, tutuklanma, küçük düşürülme” gibi nedenlerle bugün başlayan zirveye katılamadığını yazdı. Bloomberg, “Davos Adamları Azaldı, Çamlar Kayıp” başlıklı haberinde daha önce Davos toplantılarında sık sık boy gösteren ancak bu yıl gelemeyecek olan isimleri şöyle sıraladı:
“News Corp’un patronu Rupert Murdoch News of the World gazetesindeki telefon dinleme skandalını kapatmaya çalışıyor. UBS eski CEO’su Oswald Gruebel banka hesaplarından 2.3 milyar dolar izinsiz işlemler sonucu buharlaştıktan sonra görevden ayrıldı. İsviçre Merkez Bankası eski Başkanı Philipp Hildebrand eşinin döviz işlemlerinden çıkar sağlaması nedeniyle işi bıraktı. Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, sonradan adli olarak temize çıksa da, tecavüz suçlaması nedeniyle koltuğunu kaybetti.”
Bloomberg, geçen yıl öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin tutuklu oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin de 2006 yılında Davos’ta Genç Küresel Liderler arasında seçildiğini hatırlattı.
Davos Adamı kimdir?
‘Davos Adamı’ terimi ilk olarak Harvard Üniversitesi profesörü Samuel Huntington tarafından, “uluslararası vizyon sahibi olan ve hükümetlerin esas görevini elitlerin küresel operasyonlarını kolaylaştırmak olarak gören” isimler için kullanılmıştı. WEF kurucusu Klaus Schwab, Davos Adamı benzetmesinin zengin ve güçlüleri karikatürize etmek için kullanılmadığını, bu kişilerin dünyayı daha iyi bir konuma getirmek için çalışan insanlar olduğunu söyledi.
New York kaynaklı “Wall Street’i İşgal” hareketinden ilham alan “WEF’i İşgal” eylemcilerinin Eskimo kulübesi iglular kurarak bu yıl ses getiren protestolara hazırlandığını yazan Bloomberg, “Bu yıl Davos’taki liderler şeffaflığa ve etik değerlere sarılarak eskilerin yanlışlarından ders almaya çalışabilir” yorumunda bulundu. Bloomberg, Citigroup CEO’su Vikram Pandit’in “ev sahipleri” arasında olduğu bu yılki zirvede “20. yüzyıl kapitalizmi 21. yüzyıl toplumuna yetersiz mi geliyor?” benzeri finans sektörünü daha açık olmaya çağıran tartışma başlıkları olduğunu da hatırlattı.
CEO’lara güven ‘çakıldı’
Edelman halkla ilişkiler şirketinin patronu Richard Edelman’ın, “Davos Adamı geçmiş yıllardan ders aldı. İşleri daha değişik yapmanın yollarını arıyor” görüşüne yer veren Bloomberg, Edelman’ın 30.600 kişi arasında yaptığı “güven” araştırmasının sonuçlarını da yayınladı. Buna göre, geçen yıl küresel düzeyde hükümetlere güven 9 puan gerileyerek yüzde 43’e, CEO’lara yönelik güven 12 puan azalarak yüzde 38’e, iş dünyasına yönelik güven de 3 puan inerek yüzde 53’e düştü.