Ekonomi Değerleme sistemine düzenleme istiyorlar

Değerleme sistemine düzenleme istiyorlar

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ‘Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar’ genelgesi kapsamında 20 Eylül 2021’de devreye giren TADEBİS - WEB TAPU sistemi üzerinden artık değerleme uzmanı anlaşmalı kurumlarca değil otomatik olarak atanıyor.

Değerleme sistemine düzenleme istiyorlar

Yabancıya gayrimenkul satışına getirilen değerleme düzenlemesi sonrasında, satılan birçok evin ekspertiz değeri satış bedelinin altında kalıp, vatandaşlık için gerekli olan 250 bin dolarlık bedele ulaşamıyor. Düzenleme ile ekspertiz değerleri konut bedelinin yüzde 30 - 40 altında kalınca sorun tüm sektöre sıçradı. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) yaptırdığı çalışmada, yabancıya satışın yüzde 25’ini yapan GİGDER üyelerinin 15 günde 478 milyon lira kayıp yaşadığı görüldü.

Haberin Devamı

GİGDER Başkanı Faruk Akbal, “Bu farklar nedeniyle yabancı alıcıların güveninin kırılması, maddi zararı yükseltirken, itibar kaybına da neden oldu. Çözüm noktasında acil bir hamle yapılmazsa, sektörün yaşadığı zarar katlanarak önümüzdeki 2 - 3 ay içinde satışlar hızla düşecektir” dedi.

196 bin dolar

GİGDER, marka ve pazarlama şirketi AGS Global işbirliğiyle gayrimenkul sektörünü ilk kez yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’ ile tanıştırdı. GİGDEKS araştırması, 30 üye firmanın geçen 3 ayda yabancıya gayrimenkul satışlarının adet, ciro ve ortalama satış fiyatı bazında nabzını tutuyor. GİGDEKS verilerine göre, yabancıya ortalama konut satış fiyatı nisan - mayıs - haziran döneminde 194 bin 602 dolar iken temmuz - ağustos - eylül döneminde 196 bin 37 dolar oldu.