Ekonomi Deniz altından elektriğe az kaldı

Deniz altından elektriğe az kaldı

26.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)  Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile enerji iş birliği anlaşması  kapsamında deniz altına döşenecek kablo sayesinde elektrik sağlanması projesi  için oluşturulan ortak çalışma gruplarının çalışmalarını neredeyse tamamladığını  belirterek, “Bundan sonrası da siyaseten şekillendirebileceğimiz bir sürece  bakıyor. Bu yıl bitmeden uygulanmasına başlanması planlanan projenin yaklaşık 2 - 2.5 yılda tamamlanmasını öngörüyoruz. Proje gerçekleştiği zaman anavatanımızla  KKTC’nin elektrik enerjisi de birbirine bağlanmış olacaktır” dedi.

Deniz altından elektriğe az kaldı

AA’nın sorularını yanıtlayan Atun, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından elektrik götürülmesi projesinin hayata geçirilebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile 11 Ekim 2016’da enerji işbirliği anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

Atun, KKTC’nin elektrik enerjisi ihtiyacına ilaveten küresel bir vizyonla bölgeye de elektrik sağlanabilmesinin kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, “Anlaşma gereğince Türkiye ile oluşturulan ortak enerji çalışma grupları, birkaç kez toplandı. Yapılan toplantıların devamında çalışmalar hemen hemen tamamlanmıştır. Bundan sonrası da siyaseten şekillendirebileceğimiz bir sürece bakıyor. Sayın mevkidaşım, değerli dostum Berat Albayrak Bey ile yapmış olduğumuz toplantılarda karşılıklı olarak bu irademizi ortaya koyduk, ifade ettik” diye konuştu.

KKTC’de her yıl tüketilen yaklaşık 1,5 milyar kilovatsaatlik elektriğin büyük bölümü halen fuel-oil ile çalışan santrallerden sağlanıyor.