Ekonomi Depo ve veri merkezi yatırımları trend oldu

Depo ve veri merkezi yatırımları trend oldu

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi sürecinin sektörlere etkisi gayrimenkul geliştiricilerin yatırım alanlarını da çeşitlendirdi. Bu dönemde özellikle e-ticaretteki gelişime paralel olarak depo ve veri merkezi yapılarına ilgi artıyor.

Depo ve veri merkezi yatırımları trend oldu

 

DUYGU ERDOĞAN - Gayrimenkul sektöründe yatırım hareketinin çeşitlenerek devam ettiğini anlatan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, özellikle gayrimenkul girişimcilerinin pandemi etkisiyle değişen yeni süreci yakından izlediğini söyledi. Gayrimenkul sektöründe ‘konut, AVM, ofis’ üçgeni dışında bir hareketlenme başladığını anlatan Kalyoncu, sektörün yeni bir döneme girdiğini ifade etti. Artık lojistik başta olmak üzere, turizm, sanayi, veri merkezi, kişisel depolama alanı, otopark gibi yatırım alanlarıyla gayrimenkul geliştiriciliğin çeşitlendiğini vurgulayan Kalyoncu, “Geleneksel bir sektörde yenilik ve inovasyon peşindeyiz. Örneğin e- ticaret ve lojistik faaliyetlerinin artışı ile depo ve veri merkezi yapıları artmaya başladı. Ekonominin getirdiği dinamikleri iyi okuyan gayrimenkul girişimcileri de var. Yeni modellerle sektörün yatırım alanı çeşitleniyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Arsa maliyeti yüksek’

Gayrimenkul sektöründe konut tarafında canlı bir talebe karşın son dönemde düşük kalan arz ile fiyatlar yüksek seyrederken; sektördeki maliyet artışlarının da artan fiyatlarda etkili olduğu görülüyor. GYODER üyeleriyle bir basın toplantısı düzenleyen Kalyoncu, bu açıdan yeniden arz talep dengelenmesinin başlayacağına işaret etti. Üyelerinden de aldıkları dönüşlerle, yeni projelerin hayata geçeceğini anlatan Kalyoncu, şunları söyledi:

“Sektördeki en büyük maliyet, arsa maliyetleri. Arsa sahibi ile geliştiriciler, arsadan ortalama olarak yüzde 50/yüzde 50 pay alıyor. Bu pay, İstanbul’un bazı bölgelerinde, örneğin Bağdat Caddesi’nde yüzde 75’e çıktığı zamanlar oldu. Bu oran, zamanında gayrimenkul sektörüyle ilgisi olmayan kişilerin verdiği tekliflerle buraya çıktı. Aslında arsa sahibinin aldığı pay yüzde 30-40 seviyesinde olmalı. Bu konuda üyelerimizin bilinçli teklifler vermesi ve fiyatların sorunlu sınırlara gitmemesi konusunda da öneriler paylaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Mehmet Kalyoncu, Türkiye’de mega altyapı yatırımlarının önemli bir kısmının var olduğu Marmara Bölgesi’nde artık  arsa geliştiriciliği tarafında İstanbul dışında şehirlerin de popüler olacağını öngördüklerini belirtti.

YeS-TR süreci tamamlanıyor

GYODER’in Yeşil Binalar ve Sürdürülebilirlik Komitesi ile hazırladığı ‘Yeşil Mutabakat Webinar Serisi’ de başlıyor. Bu açıdan ‘yeşil bina sertifikalandırma’ programlarına da değinen  Mehmet Kalyoncu, “Dünya çapında bildiğimiz sertifikaların hepsi yabancı. Türkiye’nin dinamiklerine uygun bir yerli yeşil sertifikasyon ihtiyacı vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı YeS-TR (Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi) ile ilgili süreçleri tamamlıyor. Gelecek yıl ilk sertifikaların alınması bekliyoruz” diye konuştu.