Ekonomi Deprem sanayiden inşaata yöneltti

Deprem sanayiden inşaata yöneltti

19.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde işgücü piyasasında önemli değişimler yaşandığını ortaya koyan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre nitelikli işgücü göç etti, imalat sanayi darbe aldı ve sanayi çalışanları inşaata yöneldi.

Deprem sanayiden inşaata yöneltti

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın “Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu”na göre, deprem bölgesinde sanayide çalışan işgücü inşaata yöneldi. Nitelikli işgücünün başka şehirlerde iş bulma potansiyelinin yüksek olması da, deprem bölgesinden göçleri artırarak bölgede nitelikli işgücü ihtiyacını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Raporda yer alan verilere göre deprem sonrası bölgenin ihracatı 2.9 milyar dolar azaldı. Depremin yıkıcı etkisini yaşayan 11 ilin toplam ihracat içerisindeki payı bir önceki yıla göre 1.2 puan azalarak yüzde 9’a geriledi. Depremin ihracat üzerindeki en sert etkileri Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde ortaya çıkarken, bu üç ilin ihracatındaki gerileme bölgedeki ihracat düşüşünün 7.5 puanını oluşturdu.

Deprem sanayiden inşaata yöneltti

Hatay, çok büyük can ve mal kaybına yol açan depremin en çok zarar verdiği illerden.

Yaşlı yoksulluğu arttı

Bölgede deprem sonrasında işgücü piyasasında önemli değişimler yaşandı. Sanayide çalışan işgücünün inşaata yönelmesi, işgücü açığına yol açan temel sebeplerden biri oldu. Diğer taraftan işyerlerinin, makine, demirbaşların hasar alması ve depremin etkisiyle siparişlerin iptal edilmesi özellikle imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Nitelikli işgücünün başka şehirlerde iş bulma potansiyelinin yüksek olması deprem bölgesinden göçleri artırarak bölgede nitelikli işgücü ihtiyacını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Depremin yaşandığı illerde vatandaşların sosyal yardım programlarına olan ihtiyacı arttı. 2022 yılında deprem bölgesindeki 11 ilde düzenli sosyal yardımlardan yararlanan kişi sayısı 1 milyon 777 bin 909 kişiyken 2023 yılında bu sayı 1 milyon 997 bin 597 oldu. Aynı şekilde söz konusu illerde geçici yardımlardan yararlanan kişi sayısı 774 bin 251’den, 1 milyon 60 bin 368’e yükseldi. Raporda deprem sonrası yaşlı yoksulluğunda artış gözlendiğine de dikkat çekildi.