Ekonomi Derviş: Bugünkü Dünya, bildiğimiz G-7 ülkelerinin dünyası değil

Derviş: Bugünkü Dünya, bildiğimiz G-7 ülkelerinin dünyası değil

01.10.2009 - 18:05 | Son Güncellenme:

.

Derviş: Bugünkü Dünya, bildiğimiz G-7 ülkelerinin dünyası değil

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, eksik tasarruftan dolayı Türkiye’nin dünya ortalamalarına göre yeterli ölçüde yatırım yapamadığını belirterek, “Çok fazla yatırım yapmaya çalıştığı zamanda dışardan fazla sermayeye bağlı oluyor. Yani iç kaynaklarına dayanamıyor” diye konuştu.
Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nce (EDAM) düzenlenen toplantı, Bodrum’un Yalıçiftlik beldesindeki Kempinski Barbaros Bay Otel’de basına kapalı olarak yapılıyor. Yerli ve yabancı ekonomistlerin katıldığı toplantıya verilen arada, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kemal Derviş, toplantıyı her yıl Bodrum’da düzenlediklerini ifade ederek, “Toplantıda sakin kafayla önemli sorunları tartışıyoruz. Toplantıdaki konu ekonomi oldu. Ayrıca AB ve Doğu Avrupa ili ilgili sorunlara da gireceğiz, enerji konusunu tartışacağız” dedi.
Dünyanın ekonomi anlamında çok zor günler geçirdiğine işaret eden Derviş, şöyle konuştu:
“Bu zor günlerden nasıl çıkılabilir. Ülkeler birbirlerine bağlı artık. Kimse tek başına hareket edemiyor. G-20 olayını gördük. G-20’lerde birlikte çalışma kararı aldılar ama birlikte çalışmak kolay değil. Sanıyorum bugünkü dünyada en önemli konulardan bir tanesi, birlikte çalışırken gelişmekte olan ülkelerin söz hakkı, yeri, ağırlığı. Artık bunun kabul edilmesi lazım. Artık bugünkü dünya sadece eski zenginler kulübünün, bildiğimiz G-7 ülkelerinin dünyası değil. Bugün Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler önemli. Bunların da masanın etrafında oturması gerekiyor.”
Dünyada yaşanan ekonomik krizin durumunu şu anda tam olarak kimsenin bilemeyeceğini belirten Derviş, şunları kaydetti:
“Sürprizler olabilir ve bu sadece Türkiye’ye de bağlı değil. Dış piyasada olacak şeylere çok bağlı. Dolayısıyla biz en iyisini yapmaya çalışacağız ama dışarıda ki durum nedir? Ne olacak? Avrupa ekonomisi nasıl gelişecek? Çin, Hindistan, Brezilya bütün bunlar artık önemli konular. Dolaysıyla sanıyorum herkes hem fikir, krizden hafif bir çıkış var. İyiye doğru ilk adımları seziyoruz. Özellikle üretim de ve dış satımda. Ama istihdamda büyük sorun var. İşsizlikte büyük sorun var. Benim umudum istihdamın ana hedef olması gerekiyor. Krizden çıkış için bütün ülkeler için. Bu konuda Uluslararası Çalışma Örgütü ile de çalışmalarımız var. İstihdamsız bir büyüme veya yeterli ölçüde istihdam yaratmayan bir büyüme tabi arzu edilen bir şey değil, yani ona iyileşme diyemiyoruz.”
Bugün Türkiye’de üretimin biraz artmaya başladığını vurgulayan Derviş, “Tarımdan oldukça iyi neticeler alındı, iyi oldu bu sene. Dış satımda kımıldama görüyoruz ama istihdam çok zor durumda. İşsizlik durumu kötü. Bunun tabi bir çok yapısal nedenleri de var, eğitimle de çok ilgili. Çok ciddi derinlemesine bir eğitim seferberliği ve reformun olması çok önemli. Yatırımların artması lazım” dedi.
Tasarruf oranının Türkiye’de çok düşük olduğunu ifade eden Derviş, şunları kaydetti:
“Türkiye eksik tasarruftan dolayı dünya ortalamalarına göre yeterli ölçüde yatırım yapamıyor. Çok fazla yatırım yapmaya çalıştığı zamanda dışardan fazla sermayeye bağlı oluyor. Yani iç kaynaklarına dayanamıyor. Dolayısıyla hiç olmazsa, büyük ölçüde iç kaynağa yönelik yatırımların artması, bunu bir iki yıl içinde yapmak mümkün değil tabi. Bunu ancak uzun vadeli, nefesli bir çalışmayla yapmak mümkün. Bunun üzerine odaklanmak lazım. İstihdamın gerçekten ana hedef olması lazım.”
Bu arada toplantının sabahki bölümüne katılacağı duyurulan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın sabah 07.30’da otelden ayrıldığı bildirildi.