Ekonomi Detroit 'gazı' kökledi

Detroit 'gazı' kökledi

12.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Detroit Otomobil Fuarı, yüksek seyreden satışlar, petrol fiyatlarındaki düşüş ve şehrin toparlanma sürecine girmesiyle ‘pozitif enerji’yle açılıyor. Fuarda bu yıl, büyük motorlu spor otomobiller ve pick-up modellerin ağırlığı hissedilecek.

Detroit gazı kökledi

Amerika’nın “otomobil başkenti” olarak anılan Detroit’te, hava -15 civarındaki soğukla insanı iliklerine kadar donduruyor. Ancak ABD’de satışların artmaya devam etmesi ve düşük petrol fiyatlarının otomotiv endüstrisine aşıladığı “pozitif enerji”, Detroit kentinin de iflastan kurtulma yolunda başarılı bir seyir izlemesi yılın ilk uluslararası otomobil fuarının kapılarını daha farklı bir “havada” açmasını sağlıyor.
12-25 Ocak tarihleri arasında açık olacak Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı (NAIAS) ya da kısaca Detroit Otomobil Fuarı, 40’ı uluslararası olmak üzere yaklaşık 50’den fazla yeniliğin ilk kez gösterildiği yer olacak. Tüm dünyadan 5 bin gazetecinin izlemesi beklenen fuar, Amerikalı markaların yanı sıra özellikle bu pazara önem veren yabancı üreticilerin de vazgeçemediği bir etkinlik.
300 milyon dolar
Kente geçen yıl 370 milyon dolara yakın katkı sağlayan fuar, bu yıl 300 milyon dolara yenilenen Cobo Center’da yapılıyor. Bu yıl fuarı 800 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği kaydedilirken, bu etkinlik öncesi yeni oteller ve mekanlar açılmış. 18 milyar dolarlık borcuyla iflasını ilan eden Detroit’in yerel yönetimi de bu yüzden fuara oldukça önem veriyor.
1976’dan bu yana yapılan ve geliri çocukların eğitimine harcanan bağış etkinliği ise bu yıl da sürüyor. Fuarın halka açılmasından bir gün önce düzenlenen “özel gösterim”de katılımcılar 400 dolara bilet satın alarak fuarı geziyor. Bu yıl yaklaşık 5 milyon dolar toplandığı belirtiliyor.
Amerikan otomotiv pazarı ise, 2014’ü yaklaşık 16.5 milyon adetle kapandı. Bu rakamın 2006 yılından bu yana en iyi satış anlamına geldiği belirtilirken, “küresel kriz” öncesi seviyeye gelindiğine dikkat çekiliyor. Bu yıl ise beklentiler 17 milyon ve üzeri şeklinde. Nitekim üreticiler, Amerikalı tüketicilerin satın almaya her zamankinden daha istekli olduğunu düşünüyor. ABD’nin ekonomik verileri de bunu destekliyor zaten.
Büyük motorlu modeller
Bu yılki fuarda petrol fiyatlarının düşmesiyle yeniden yıldızı parlayan büyük motorlu spor otomobiller ve pick-up modellerin ağırlığı hissedilecek. Ancak petrol fiyatlarının düşüklüğü, hibrit ve elektrikli yenilikleri de geri plana atmamış. Adeta ABD Başkanı Obama’nın “Düşük petrol fiyatları sonsuza kadar sürmeyecek. Ekonomik otomobiller satın almayı bırakmayın!” uyarısına kulak verircesine azımsanmayacak ölçüde yeni elektrikli ve hibrit model geliyor fuara.
Bununla birlikte Detroit Fuarı, ilginç yeniliklere de sahne olacak. Nitekim Çinli üretici GAC, burada farklı bir konsept tanıtımına imza atacak. Çinli Geely’nin satın aldığı ve ABD’de fabrika açmaya da niyetlenen Volvo, tanıtacağı modelle yepyeni bir sınıfın startını bu fuarda verecek.

Haberin Devamı

Yeni SUV’la gövde gösterisi yapıyor
Detroit elbette sadece Amerikalıların gösteri yeri değil artık. Alman lüks markaları, bu fuara iyi hazırlandıklarını her fırsatta gösteriyor. Tıpkı Mercedes gibi. Mercedes-Benz, bu fuara tamamen yeni GLE Coupe’yle geliyor. Eylül 2015’ten itibaren Türkiye’de satışına başlanacak GLE Coupe, markanın SUV konusundaki iddiasını artıracak.
Bununla birlikte Mercedes, AMG Sport ailesine eklenen yeni üyelerini de tanıtıyor. Bunların ilki, GLE 450 AMG Coupe. BMW’nin X6 M modeline rakip gösterilen bu araç, M sınıfının genlerini taşıyor. Mercedes, ayrıca C450 AMG Sport ve C350 Plug-in hybrid (dışarıdan şarj edilebilir hibrit) modellerini de getirmiş.

AUDI

Amiral gemisi gösterimde
Audi’nin SUV sınıfındaki “amiral gemisi” Q7, yeni nesliyle Detroit Otomobil Fuarı’nda ilk kez gösteriliyor. 2015 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan Q7, eskisinden 325 kilo daha hafif hale getirilirken, boyutları, teknolojisi, tasarımı ve sürüş destek sistemleriyle iddiasını sürdürecek. Yeni Q7’de ikinci nesil modüler bilgi-eğlence platformunun yanı sıra “Audi Sanal Kokpit”, bazı donanım seçeneklerinde arka koltuktakilere yönelik Audi tablet ve 3D Audio içeren iki ses sistemi gibi yenilikleri var.

Haberin Devamı

CADILLAC

Tam da koltuklara yapıştırmalık!
General Motors’un lüks markası Cadillac, sürekli şaşırtan modellerle yeniden canlanmaya çalışıyor... Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtılan 3. nesil CTS-V Sedan ise, bunun son halkası durumunda. 640 HP gücünde 6.2 litrelik “mütevazı” bir motora sahip otomobil, 100 km/s hıza 3.7 saniyede çıkabiliyor. 640 newtonmetre tork üretebilen otomobil, Brembo destekli frenleri, özel lastikleriyle yolcularını koltuklara yapıştırmak için adeta can atıyor.

VOLVO

Yaratıcısı tanıtıma gelemeyecek

Biraz alışılmışın dışında
İsveçli üretici Volvo, son dönemdeki yeni model atağına Detroit’te tanıttığı Cross Country sen ile sürdürüyor. Dört tekerlekten çekişli ve yerden yüksek olan Volvo S60 Cross Country, sedan kasa tipinde ilk kez böyle bir versiyon deneyerek rakiplerini de şaşırtmayı amaçlıyor.
Nitekim bu otomobil başarılı olursa bir sınıfın doğuşuna da öncülük etmiş olacak. S60 Cross Country, yerden 65mm yüksekte duruyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip otomobilde, 250 beygirlik 5 silindirli bir turbo motor var. Avrupa’yı hedefleyen önden çekişli versiyonunda ise, 190 HP’lik bir dizel motor olacak. S60 Cross Country’nin Türkiye’de 2015 sonuna doğru satışa çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

HONDA ACURA

Bir yandan merakla beklenen hidrojenli otomobilini gösteren Honda, ABD’de Acura markasıyla da satılacak ünlü spor otomobili NSX’in yeni versiyonunu Detroit’te tanıtıyor. Bir depo hidrojenle 350-500 km’de fazla yol yapabilen ve 5 kişiye taşıyabilecek yeni nesil hidrojenli Honda’nın, Japonya’da 2016’nın başlarında satışa sunulması bekleniyor.
Ondan daha heyecan verici bir gelişme olan yeni nesil NSX ise, bu aracın ilk neslinin yaratıcısı olan Takanobu Ito’nun yokluğunda tanıtılacak. Çünkü İto, şimdilerde Honda Motor Company’nin Başkanı ve otomobil tanıtımında öte işledri var...
BMW i8’e rakip olması beklenen NSX, plug-in hybrid teknolojili bir performans makinesi olacak.
6 silindirli benzinli motor ve üç adet de elektrik motorundan güç alacağı belirtiliyor. İlk NSX, 1994’te Quentin Tarantino’nun “Pulp Fiction” filminde kullanılmış ünlü yarışçı Ayrton Senna’nın katkılarıyla geliştirilmiş ve 2005’te bantlara veda etmişti.

Haberin Devamı

BMW

6 Serisi üçlemesi...
Alman lüks otomotiv üreticisi BMW, kozmetik yenilikler yaptığı 6 Serisi’ni Detroit’te sergiliyor.
6 Serisi’nin iki kapılı “Coupe”, üstü açık “Convertible” ve dört kapılı sedan formundaki “Gran Coupe” üçlüsü, yatay çizgileri 10’dan 9’a indirilen yeni radyatör ızgarası gibi “bilen ve tanıyanların” farkedebileceği türden değişikliklere sahip.

VOLKSWAGEN

Özel üretim Golf R’nin tamamı satıldı

Volkswagen’in Amerika’ya özel geliştirdiği ve üretimi 500 adetle sınırlı Golf R Launch Edition, 12 saatten az bir sürede bitti, gitti... 500 alıcının, 500’er dolar kapora yatırdığı belirtilirken, aracın ABD’deki satış fiyatı 40 bin dolar civarında. Tamamı mavi metalik olarak üretilecek otomobillere sahip olacak ilk 500 kişi aynı zamanda içinde karbon fiber/paslanmaz çelik karışımlı anahtarlık, Volkswagen R saati gibi özel hedeflerin bulunduğu “VolkswagenDriver Gear R” aksesuar kiti de alacak.
Golf R Launch Edition’ın ABD pazarına özel versiyonunda 2.0 lt TSI (292 HP) motor, 4MOTION dört tekerlekten çekiş sistemi, 6 ileri DSG şanzıman gibi özellikler var.