Ekonomi Detroit umudunu ‘çar’a bağladı

Detroit umudunu ‘çar’a bağladı

10.12.2008 - 00:37 | Son Güncellenme:

Zordaki Amerikan otomotiv devlerine yardım için geri sayım devam ederken, 15 milyar dolarlık desteğin çıkması halinde Amerikan Başkanı tarafından Detroitli otomotivcilerden sorumlu bir “çar” atanacağı bildiriliyor

Detroit umudunu ‘çar’a bağladı

ABD’de otomotiv sektörünün kalbinin attığı Detroit, ‘çarını’ bekliyor! Kriz nedeniyle likidite sıkıntısı içine düşen ve acil yardım isteyen Detroit’in üç büyük otomotiv üreticisine 15 milyar dolarlık kaynak aktarma konusunda çalışmalar sürerken, bu yardımın onaylanması durumunda Başkan tarafından otomotivcilerin başına bir “çar” atanacağı konuşulmaya başlandı.
Amerikan Kongresi’nin her iki kanadını kontrol eden Demokratlar, krizdeki otomotiv sektörünün kurtarılmasını amaçlayan 15 milyar dolarlık bir planın metnini Beyaz Saray’a iletirken, yardımın koşulları konusunda da tartışmalar sürüyor. Sunulan plan, krizdeki Ford, General Motors ve Chrysler şirketlerine acilen 15 milyar dolar aktarılmasını, ancak buna karşılık söz konusu üç şirketin CEO’larının sektör için vaadettiği reformların denetlenmesi amacıyla da Başkan tarafından özel bir yetkilinin görevlendirilmesini öngörüyor.

İsim belli gibi
Bu krizin en çok tanınan kişilerinden biri olan Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, bir TV programında yaptığı açıklamada “otomobil çarı” olarak nitelediği kişinin, sektörün yeniden yapılanması konusundaki çalışmaları denetleyeceğini söyledi.
Kendisi de bir Demokrat olan Pelosi, bu konuda bir adayının bulunmadığını, ancak yeni Başkan Barack Obama’nın ekonomi danışmanlarından Paul Volcker’ın iyi bir seçim olabileceğini kaydetti. Volcker, aynı zamanda Obama’nın, ülkenin ekonomik krizden çıkarılması konusunda güvendiği en önemli isim. Pelosi, Volcker’ın gerek kamuoyunda gerekse de devletin içinde güven duyulan isimlerden biri olduğuna dikkat çekerken, bu kişinin önümüzdeki günlerde seçilmesini, yardıma ilişkin oylamanın da ocak ayının ilk haftasında gerçekleşmesini beklediğini duyurdu.

Şirketler sıcak bakıyor
Her ne kadar “otomobil çarı” benzetmesi, ilk bakışta “demokrat” bir sıfat gibi gözükmese de şirketlerin buna bakışları olumsuz değil. Nitekim General Motors’un global ürün geliştirmesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Lutz, böyle bir yetkilinin atanmasına sıcak baktıklarını söyledi. Peki “otomobil çarı”nın görevi ne olacak? Şimdiki Başkan Bush tarafından atanması beklenen bu kişi, öncelikle tüm sektörde atılması gereken hayati adımları belirleyip sıraya koyacak ve uygulanması için de bir zaman tanıyacak. Örneğin ilk yılda şirketlerin neler yapması gerektiğini belirleyecek.
Fonları da yönlendirme yetkisine sahip olacak bu yetkili, gerekli adımları atmayan üreticiye sağlanan fon yardımını kesebilecek. Bununla birlikte “çar”, maliyet düşürmeyi beceremeyen, işgücünü şişiren ve borçlarını yapılandıramayan şirketlerin iflasını bile isteyebilecek. Bir anlamda şirketlerin atması gereken adımları, onların inisiyatifine bırakmayacak. Ayrıca şirketler de tüm defterlerini hükümete açık tutmak zorunda olacak.

Haberin Devamı

Ford, Volvo için Çinlilerle görüşüyor
Zor durumdaki Amerikan üreticileri içinde acil likit sıkıntısı içinde olmadığını açıklayan tek şirket olan Ford, yüklerini hafifletmeye çalışıyor. Ford Motor Company’nin Çin’deki ortağı olan Changan Auto’nun Volvo’yu almak için girişimlerde bulunduğu bildirildi. Ford, Jaguar ve Land Rover’ı da Hint Tata Grubu’na 1.7 milyar dolara satmıştı.

Genişleme planları askıya alınıyor
Renault ve Nissan, özellikle Hindistan’da yapmayı planladıkları ticari araç ve otomobile ilişkin planlarını erteleme sinyali verdi. Çinli otomobil üreticisi Chery ile bu ülkenin yanı sıra Avrupa’da da satılacak ucuz bir otomobil için çalışmalar yürüten Chrysler da görüşmeleri sona erdirme kararı aldı. Brezilya’da en büyük pazar payına sahip olan ve burada tesisleri bulunan Fiat da, ülkede satışların ciddi şekilde düşmesi nedeniyle zorlanıyor. Fabrikalarında bir çok işçiye ücretsiz izin veren Fiat, geçen hafta krizin sonuna kadar tek başına ayakta kalmasının zor olacağını belirterek ortaklıklara sıcak baktığını açıklamıştı.