Ekonomi Devlet Bakanı Çağlayan, Merkez Bankası’na yüklenmeye devam ediyor

Devlet Bakanı Çağlayan, Merkez Bankası’na yüklenmeye devam ediyor

03.06.2010 - 15:56 | Son Güncellenme:

.

Devlet Bakanı Çağlayan, Merkez Bankası’na yüklenmeye devam ediyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Türkiye’yi ithalat cennetine çeviren, Türkiye’de üretimi, istihdamı azaltan sorumlunun Merkez Bankası ve uyguladığı yanlış faiz politikası olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 17. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Genel Kurul’da muhalefet partilerinin konuşmalarındaki bazı noktalara yanıt verdi.
Türkiye’nin kronik bir işsizlik sorununun bulunduğunu, ancak Türkiye’nin her yıl 700 bin insanına istihdam sağlamak ve iş gücüne sokmak zorunda olan bir ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, küresel krize rağmen Türkiye’nin 1 milyon 530 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.
Sosyal güvenlik sisteminin bu kadar dejenere olmasının ve iş gücü maliyetlerinin yüksek olmasının sebebinin geçmişte uygulanan popülist politikalar olduğuna işaret eden Çağlayan, “Bunun nedeni, sanki babasının kesesinden dağıtıyormuş gibi dağıtanlardır, ülkeyi 38 yaşında genç emekliler cennetine çevirenlerdir” dedi.
2002 yılından itibaren ise Türkiye’de çok önemli şeyler yapıldığına işaret eden Çağlayan, küresel kriz ortamında kredi notunu 2 puan artırabilen tek ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.
Bakan Çağlayan, bugüne kadar kendisinin 330 bin kilometrelik yol yaptığını kaydederek, çoğu zaman bir ülkeden gelip 2-3 saatte üst baş değiştirdiğini hatta eve uğramadan hava alanından geçtiğini, bunu ihracatçılarla birlikte gerçekleştirdiklerini ve sonuçlarını da aldıklarını söyledi.
Çağlayan, Orta Vadeli Plan’daki 107,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin çok rahat bir şekilde gerçekleştirileceğini de bildirdi. Çağlayan, “Bu rakamı sizlerle yaptığımız temaslarda, 115 milyar dolar seviyesine getirebileceğimizi de konuşmuştuk” dedi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE İHRACATI, İHRACATÇI DÜNYAYI ÖĞRENDİ”
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin ihracatı, ihracatçının dünyayı öğrendiğini belirterek, Türk özel sektörünün, Türk iş adamının önü açıldığında, kendisine gerekli destek verildiği takdirde neleri gerçekleştireceğini net bir şekilde ortaya koyduğunu anlattı.
Çağlayan, Türkiye’nin gerek siyasi, gerek ekonomik istikrarı ile gerek bölgede önemli bir güç haline geldiğini de söyledi.
Türkiye’nin gelişmesinin yüksek olduğu dönemlerde gerek içerden, gerek dışarıdan haince saldırıların devam edeceğini belirten Çağlayan, bu gibi durumlarda birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç olduğunu da kaydetti.
Bakan Çağlayan, böyle bir ortamda, bir terör meselesinde kimsenin siyaset yapma hakkı ve lüksü olmadığını da bildirdi.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NIN YANLIŞ FAİZ POLİTİKASI
Çağlayan, bugün Türkiye’yi ithalat cennetine çeviren, Türkiye’de üretimi, istihdamı azaltan tek sorumlunun Merkez Bankası ve uyguladığı yanlış faiz politikası olduğunu söyledi.
Bir şeyler yapalım dendiğinde Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ortaya konduğunu kaydeden Çağlayan, Merkez Bankası’nın faiz politikasının yanlış olduğunu kendisinin 8 yıldır söylediğini ifade etti.
Bakan Çağlayan, “Ama Merkez Bankası bu konuda bildiğim bildik, çaldığım düdük diye devam ettirmeye çalışıyor” dedi.
Merkez Bankası’nı da devreye sokarak, ilgili bakanlıklar, kuruluşlar bir araya gelerek yeni bir strateji gerçekleştireceklerini belirten Çağlayan, yıl sonu itibariyle mevcut teşvik sisteminin yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
Çağlayan, Türkiye’nin 2010’da geçmişte yaşadığı performansı fazlasıyla yakalayacağını ifade ederek, 2023 yılında konmuş olan ihracat hedefini ihracatçılarla birlikte sağlanacağını da sözlerine ekledi.
Bu arada, TİM’in Genel Kurulu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu göreve seçilmesinin ardından ilk kez biraraya geldi. İki lider, Başbakan Erdoğan’ın salona gelişinde ve ayrılışında tokalaştı.
Genel Kurula Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldı.