EkonomiDevletin çimento serüveni bitti

Devletin çimento serüveni bitti

09.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devletin çimento serüveni bitti

Devletin çimento serüveni bitti

GEÇMİŞİ 1912 yılına kadar inen Türkiye çimento sanayinde bir devir kapandı. Bir zamanlar 52 fabrikadan 29'una sahip olan devlet, çimento sektöründen tamamen çekildi. Bunun tek istisnası, satışı son anda iptal edilen Kurtalan Çimento Fabrikası oldu.
Özel sermayeli olarak 1912'de Darıca'da kurulan Türkiye'nin ilk çimento fabrikasının ardından, 1925 yılına kadar sadece Eskihisar fabrikasının bulunduğu sektörde, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ithal çimento hakimiyetini korudu.
1912'de yıllık 32 bin ton olan tüketim, 1940 yılında artan nüfusla birlikte 280 bin tona çıktı. 1933'de Mustafa Kemal Atatürk döneminde tasarlanan ancak kurulamayan, kamu sermayeli ilk çimento fabrikası 1943 yılında Sivas'ta açıldı. 1950'de Demokrat Parti'nin işbaşına gelmesiyle, 4 yıllık sürede tamamen özel sermayeli fabrikalar üretime geçti. Ancak artan talep ve doğu bölgelerinde başgösteren çimento ihtiyacı ithalatı artırınca, devletin sektöre girişi kaçınılmaz oldu. Liberal düşünceli olmasına karşın, en fazla KİT açan Adnan Menderes yönetimi 1954'ten itibaren üst üste kamu sermayeli çimento fabrikası temelleri attı ve üretime soktu. İzleyen yıllarda, toplam 29 çimento fabrikası faaliyete geçti.
1980'lerle birlikte esen özelleştirme rüzgarı en fazla çimento sektörünü etkiledi. 1983 yılından beri yapılan hazırlıkların sonucunda, son yıllarda artan çalışmalarla toplam 28 çimento fabrikası özelleştirildi. Kamunun elinde yalnız, satışı son anda iptal edilen Kurtalan Çimento Fabrikası kaldı.
Yılların birikimi olan fabrikalar, 1989 ile 1997 arasında özelleştirmelerle toplam 1 milyar 48 milyon dolara satıldı. Bu paranın Türk lirası karşılığı ise 30 trilyon 3 milyar 963 milyon lira oldu. Böylece devlet çimento sektöründeki son sözünü de söylemiş oldu.

DEVLETTEN çimento fabrikası alanlar firmalardan Çimentaş'ın, Genel Müdürü Ahmet Pekin, ileriki yıllarda sektörde teknoloji alanında rekabet yaşanacağını belirtti. Kars Çimento Fabrikası'nı 22.5 milyon dolara alan Çimentaş'ın İzmir fabrikasında, Fransızlar'ın yaptığı ve dünyada ilk kez kullanılan Horomil adlı değirmeni kullandıklarını belirten Pekin, bunun üretimi hızlandırıcı ve enerji tasarrufu sağlayıcı özelliği bulunduğunu anlattı. İzmir'deki fabrikalarda kullanılan Horomil ( Horizontal Roller Mil - Yatay Valfli Değirmen) değirmenin toplam 12 milyon marka çıktığını belirten Pekin, kapasitesinin ise artarak fabrikanın saatte 80 ton çimento ürettiğini söyledi. Klasik değirmenlerde bir ton çimento üretmek için 35 kilowatsaat elektrik tüketildiğini, aynı kapasitenin Horomil'de 26 kilowatsaat ile elde edildiğini anlatan Pekin, Kars Çimentaş'ın teknoloji konusunda yatırımlarının süreceğini belirtti.


Ankara Çimento
Balıkesir Çimento
Söke Çimento
Gaziantep Çimento
İskenderun Çimento
Denizli Çimento
Trabzon Çimento
Çorum Çimento
Sivas Çimento
Ladik Çimento
Ş. Urfa Çimento
Bartın Çimento
Aşkale Çimento
Adıyaman Çimento
Elazığ Çimento
Van Çimento
Lalapaşa Çimento
Kars Çimento
Gümüşhane Çimento
Ergani Çimento
Adana Çimento
Afyon Çimento
Bolu Çimento
Konya Çimento
Ünye Çimento
Mardin Çimento
Niğde Çimento

KEŞFETYENİ
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!

Cadde | 03.05.2025 - 07:13

Survivor All Star 2025'e sürpriz bir şekilde veda eden isim Yiğit Poyraz olmuştu. İlk paylaşımını yapan Poyraz'ın 'Usta' ifadesi dikkat çekti.

Yazarlar