30.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ayfer Yıldız
Türkiye’de 1 Temmuz itibariyle uluslararası taşımacılık anlaşmaları kapsamında, ticari karayolu taşımacılığında dijital takograf zorunluluğu getirildi. Avrupa Birliği, karayolu taşımacılığında da dijital takograf kullanılıyor. Türkiye’de de taşımacılığın yüzde 90’ının karayolu ile yapıldığı düşünüldüğünde, dijital takograf kullanımının kazaları azaltacağı iddia ediliyor. Çünkü takograf, aracın hız, sürücünün ise ne kadar süreyle çalıştığı gibi bilgileri kaydediyor. Mevcut durumda kullanılan analog ve elektronik takograflar üzerinde değişiklikler yapılabildiği için hız yapan veya uzun süre çalışan sürücünün bilgileri değiştirilebiliyordu.
Yaklaşık 1 milyon araç...
Kamyon, TIR, minibüs ve otobüs gibi şehirlerarası taşımacılık yapan ve sayısı yaklaşık 1 milyon olduğu tahmin edilen bu araçlar, kullandığı takografları değiştirecekler. Yeni araçlara dijital takograf takılacak.
Başarı Mobile Bilişim Ürünleri’nin İş Geliştirme Koordinatörü Yakup Palomba, şu anda araçların mevcut kullandığı takografların analog veya elektronik olduğunu ve bunun üzerinde oynamalar yapılabildiğine dikkat çekerek, dijital takografta bunun yapılamayacağını kaydetti. Takograflarla sürücülerin yaptıkları hataların görülebildiğini, trafik polislerinin veya şirketin denetimlerinde bunların ortaya çıkabildiğini anlatan Palomba, dijital takografla karayolu taşımacılığının daha güvenli olabileceğini ifade etti.
Palomba’nın verdiği bilgiye göre, takograflar sürücülerin çalışma saatlerini ve araçların hızlarını kaydediyor. Türkiye’de trafik kazalarının en önemli nedenleri arasında alkol ve uyuşturucu kullanımı gelirken, ikinci sırada yorgunluk ve dikkat dağınıklığı bulunuyor. Üçüncü sırada ise aşırı hız yer alıyor. Yakup Palomba, “Sürücülerin çalışma saatlerini kontrol altında tutan takograf, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı nedeniyle yaşanan kazaların önüne geçebilir. Ayrıca, kazalarda üçüncü sırada yer alan hız nedenini de hız aşımını engelleyerek yapabilir” dedi.
Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 90’ının karayolu ile yapıldığına dikkat çeken Palomba, TIR, kamyon ve otobüslerin takograf kullanmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Trafik kazalarında her gün bir futbol takımının öldüğünü belirten Palomba, üzerinde değişiklik yapılamayan dijital takografla kazaların azalacağını iddia etti.
2018’de tamamlanacak
30 Haziran 2014 itibariyle trafiğe ilk kayıt edilecek tüm ticari araçlarda dijital takografın zorunlu olduğunu hatırlatan Yakup Palomba, halen trafikte olan araçların ise belirli bir takvime göre 2018 yılı sonuna kadar dijital takografa geçeceğini söyledi. Palomba, bu dönüşümün ne kadar hızlı olursa, hem can kaybının azalacaağını, hem de ekonomiye katkı olacağını belirtti.
İhracat planlıyor
Türkiye’nin yerli dijital takograf üretimi Başarı Teknoloji’nin Ankara’daki fabrikasında yapılıyor. Yakup Palomba, üretilen dijital takografları iç piyasanın yanı sıra yurtdışına da ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti.