Ekonomi Diplomalı çiftçiye 100 bin lira hibe

Diplomalı çiftçiye 100 bin lira hibe

13.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kırsal kalkınmaya ‘hibe’ formülü ile dev bir destek açıklandı. Pilot şehirler ise Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin olarak belirlendi. Üniversite ve yüksekokulların gıda, tarım ve su ürünleri gibi bölümlerinden mezun olanların projelerine 100 bin TL hibe var.

Diplomalı çiftçiye 100 bin lira hibe

Tarımsal üretim ve kırsal kalkınmaya yeni destek ‘hibe’ ile geldi. Tarımsal faaliyetlerin uzman kişilerce yapılmasını teşvik amacıyla kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden tarımsal projeler için 100 bin liraya kadar hibe verilecek. Resmi Gazete’de dün yayınlanan ‘Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Uzmanlar iş başında

Buna göre, pilot bölge olarak belirlenen Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin’de kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunu olanlara, tarımsal projeleri için 100 bin liraya kadar hibe verilecek. Bu karar, bir yandan üretimi desteklerken, diğer yandan kırsal bölgelerin genç nüfusunu koruyacak ve köyden kente göçü engelleyecek.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, hibenin bir ‘reform’ niteliği taşıdığını ancak gerçekten üretim yapılıp yapılmadığının yakından denetlenilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Hibe aynı zamanda, köye dönüşe bir hareket oluşturur, bölgeleri bir çekim noktası haline getirir” dedi. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, mevcut dönemde kırsala dönüp üretim yapmak isteyen pek çok insan olduğunu, hibe edilen para ile bunun desteklenebileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Takip edilmeli’

Yıldırım, “En önemli nokta, hibeyi verdikten sonra da işin peşini bırakmamak, takip etmek; üretime desteği görmek. İşin ehli kişi ise desteği de bırakmamak. Bunun bir para dağıtma aracı olarak görülmemesi lazım. Kaynakların verimli kullanılması gerekiyor” dedi.

Proje tamamlanınca ödenecek

Hayvansal, bitkisel ve su ürünleri üretimiyle bunların işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler desteklenecek. Desteklerin ödenebilmesi için, hibe sözleşmesinin imzalanması ve yatırımın tamamlanması gerekecek.

‘Ziraat ve gıda mühendislerine çare olabilir’

Ali Ekber Yıldırım, ziraat ve gıda mühendisleri arasında işsizliğin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Onlara da çıkış yolu olabilir. Mezun arkadaşlarını da yanlarında çalıştırarak, hem üretimi destekler, hem de kendi işlerini yapabilirler” dedi.

‘Hastane de olmalı, kafe de’

Hüseyin Demirtaş, köylerin giderek ‘yaşlandığını’ belirtirken, hibe desteği ile gençleşeceğini dile getirdi. Demirtaş, “Ancak eğitimli insanı köyde tutmak için alt yapı lazım. Bu mezuniyet derecesindeki insanlara hastaneden kafe ve sinemaya kadar alt yapı gerekiyor”dedi.